Od:
Do:

​Biskup Radoš proslavio četvrtu obljetnicu ređenja

​Biskup Radoš proslavio četvrtu obljetnicu ređenjaVARAŽDIN, 24. 11. 2023.
Varaždinski biskup Bože Radoš predsjedao je misnim slavljem u varaždinskoj katedrali u petak, 24. studenoga, o četvrtoj obljetnici svoga biskupskog ređenja.
Koncelebrirali su svećenici iz središnjih biskupijskih ureda te svećenici grada Varaždina.

Uvodeći u misno slavlje mons. Radoš se prisjetio svog ređenja te ustvrdio kako je vrijeme brzo prošlo. „U proteklom vremenu vjerujem da smo hodili zajedno, stoga je prilika Gospodinu reći hvala na svim darovima kojima je obasipao Crkvu varaždinsku“, kazao je. Zahvalio je umirovljenom biskupu Mrzljaku na lijepom dočeku u biskupiju te na stalnom praćenju i pomoći.

„Što je biskup bez svećenika? Svećenici su oni koji podnose težinu dana. Zahvaljujem svakom od vas i onda kada to nisam stigao izreći kroz riječi ili kroz neki znak. Biskup nije radi sebe, nego radi naroda. Zahvaljujem svima koji sklapate ruke i molite za našu Crkvu, svećenike i mene biskupa“, istaknuo je uvodno.

Biskup Radoš u homiliji se osvrnuo na naviješteno evanđelje te govorio o hramu koji je za Isusa početak i kraj Njegove životne priče, „koji je mjesto susreta, intimno mjesto i idila koja nikad neće proći.“ Naglasio je kako je hram kuća za one koji osjećaju da je njihov domaćin Otac nebeski.

Spomenuo je i Isusov posljednji ulazak u hram. „Nešto ga je zasmetalo, naljutilo, jer kako neki evanđelisti kažu, prevrtao je stolove“, rekao je te naglasio kako Isus u svom domu, koji je dom molitve, vidi svakog čovjeka. Biskup je istaknuo da je Crkva, zajednica, otvorena za svakog čovjeka jer je dom nebeskog Oca.

Nadalje je govorio o trgovini u hramu koja je Isusu zasmetala jer je hram mjesto susreta Boga i čovjeka. „Isus zapravo 'šiba' velikog svećenika i njegov rod koji ondje dirigira. Mala skupina ljudi želi se obogatiti na račun svojih vjernika. Ova Isusova poruka je opomena i nama biskupima i svećenicima da se trgovina ne uvuče u Crkvu“, naglasio je mons. Radoš.

„Kuća Božja je svatko od nas. Kako joj pristupamo? S trgovinom? Nešto dajemo da bismo dobili? Dajem žrtvu da bi mi Gospodin dao? Ima li taj trgovački odnos prvo mjesto u mojoj duši? Gospodin nam to danas želi osvijestiti. On daje besplatno, bez naknadne, svakom od nas. Nismo dužni platiti cijenu jer je ne možemo platiti. Ljubav se ne može kupiti“, poručio je propovjednik.

Na kraju homilije potaknuo je okupljene da se upitaju. „Jesmo li ikad pomislili Isusa izbaciti iz svog života, jesmo li stavili Boga u svoje okvire?“, te je zaključio: „Gospodine, nemoj nas izbaciti iz svog hrama. Izbaci svaku trgovinu, sve ono što nije tvoje, da se ti možeš useliti u našu dušu kako bi bio radost našeg života, da bismo ti služili u ljubavi.“

Na kraju misnog slavlja čestitku biskupu Radošu uputio je umirovljeni biskup Mrzljak koji je istaknuo kako je ređenje od prije četiri godine svima u divnom sjećanju. „Osim malog jubileja našeg biskupa još netko slavi jubilej, a to je naša katedrala. Bilo je to prvo biskupsko ređenje u našoj katedrali. Vrijeme je brzo proteklo, ali Bogu hvala na svemu onome što se dogodilo u ove četiri godine. A kad čestitamo, trebali bismo dati neki dar. Biskupu ćemo kao dar dati svoju molitvu. Sjetimo ga se u svojim molitvama. Dragi biskupe, obećavamo Vam molitvenu pratnju u ovoj našoj varaždinskoj Crkvi“, poručio je mons. Mrzljak.

Biskup Radoš je zahvalio na obećanju za molitvu te čestitao katedralnom zboru koji je pjevao na misi. „Vi ste prije dva dana proslavili svoju zaštitnicu, sv. Ceciliju. Čestitam vam i zahvaljujem na lijepom pjevanju koje je Bogu na slavu“, rekao je.

Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika