Od:
Do:

Biskup Radoš predvodio misu zahvalnicu za kraj akademske godine

Biskup Radoš predvodio misu zahvalnicu za kraj akademske godineVARAŽDIN, 11.6.2023.
Misu zahvalnicu za kraj akademske godine u nedjelju 11. lipnja u varaždinskoj je katedrali predslavio varaždinski biskup Bože Radoš u koncelebraciji s umirovljenim biskupom Josipom Mrzljakom, povjerenikom za pastoral studenata vlč. Hrvojem Damišem i predstojnikom Ureda za pastoral mladih vlč. Markom Domiterom.

Pjevanje na misi animirao je Zbor mladih Varaždinske biskupije na čelu s voditeljem Damijanom Turkovićem, a studenti, učenici, profesori, nastavnici i učitelji ispunili su varaždinsku stolnicu kako bi zahvalili Bogu na svim milostima i plodovima kojima je bila ispunjena protekla akademska godina. Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je rekao kako zahvalnost Bogu uključuje i zahvalnost svim onima po kojima je On djelovao: roditeljima, nastavnicima, profesorima, kolegama i prijateljima.

U svojoj je homiliji biskup Radoš govorio o evanđelistu Mateju, o naviještenom evanđeoskom odlomku o njegovom susretu s Isusom. Isus pronalazi put prema svakome, za njega nema isključenih, nepoželjnih, onih koje bi trebalo izbjegavati, pojasnio je biskup te protumačio kakav je bio status carinika među židovskim narodom Isusova vremena. Za Židove je to bio nečastan poziv koji se ostvarivao suradnjom s okupatorom, carinici su bili nepoželjno društvo, izbjegavao se svaki pogled ili riječ s njima. Bili su isključeni iz židovske zajednice, nisu mogli svjedočiti u parnicama jer nitko nije držao do njihove riječi, nisu mogli dolaziti u sinagogu, pa čak ni davati milostinju.

„Isus ide prema tom čovjeku, on nema zapreka, nema okvira koji stvaraju ljudi“, kazao je biskup Radoš i protumačio kako se Matejev poziv sastoji od Isusova pogleda koji ozdravlja jer gleda dalje i dublje od grijeha, On gleda čovjeka, u svakom ljudskom biću vidi dijete Božje, a nakon takvog ozdraviteljskog susreta Isus poziva: 'Pođi za mnom'. 

Matej je postao carinik jer je želio biti bogat čovjek, novac je postalo njegovo blago, mislio je da će biti sretan ako bude bogat, tumačio je nadalje biskup te poručio mladima kako novac ne garantira sreću, kako se pri izboru zvanja ne treba voditi kriterijem zarade i novaca, kako novac ne smije postati ljubav njihova života.

Vrativši se na susret Isusa i Mateja biskup je istaknuo kako je Matej, iako bogat, težio za lijepim pogledom, lijepom riječi i kad pred njega dolazi Onaj za kojeg govore da ima riječi Božje, Božje srce, da je Bog na zemlji, kada ga On pogleda i upućuje mu riječi 'Pođi za mnom', Matej ustaje i pođe za Isusom. U tom ustajanju vidimo sliku oživljavanja, uskrsnuća, novog čovjeka koji Matej postaje po Isusovom pogledu i pozivu, pojasnio je biskup Radoš.

Onima koji su prigovarali Isusovom druženju s grešnicima, ali i nama koji smo ponekad u napasti ograničavati Gospodinu put do grešnika, Isus jasno poručuje kako On razdvaja grijeh i grešnika i želi biti na strani čovjeka, On odbacuje grijeh i ljubi grešnika do kraja, kazao je završno biskup. O toj Ljubavi koja je ozdravila, oživjela carinika Mateja svjedoči čitavo njegovo evanđelje kojim je on sam htio svjedočiti i pronijeti svijetom „Radosnu vijest da je Bog došao radi nas grešnika“, rekao je biskup Radoš i pozvao okupljene da se zagledaju u svoj život i pokušaju na Matejev način doživjeti Boga koji ljubi i ozdravlja te da izaberu Njega slijediti jer je to prava radost života.

Na završetku svete mise okupljenima se riječima zahvale obratio povjerenik za pastoral studenata vlč. Hrvoje Damiš, ohrabrivši napose studente da kroz naporno vrijeme ispitnih rokova znaju računati na Božju pomoć. Potaknuo je sve na jednu „potragu za blagom“ podsjetivši na Kapelu trajnog euharistijskog klanjanja koja je na Tijelovo otvorena u Varaždinu u Uršulinskoj 1 gdje uvijek mogu doći Isusu sa svojim potrebama, brigama i zahvalama.

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika