Od:
Do:

Biskup Radoš predslavio svetu misu povodom Dana policije i blagdana svetog Mihaela

Biskup Radoš predslavio svetu misu povodom Dana policije i blagdana svetog MihaelaVARAŽDIN, 28.9.2022.
Uoči blagdana svetog Mihaela, zaštitnika policije koja na njegov blagdan obilježava svoj dan, varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je sveto misno slavlje u srijedu 28. rujna u varaždinskoj katedrali. Na svetoj misi sudjelovali su pripadnici Varaždinske policijske postaje predvođeni načelnikom Policijske uprave varaždinske Predragom Benčićem.

Uz biskupa Radoša koncelebrirali su policijski kapelan vlč. Ivica Horvat, kanonici Stolnog kaptola preč. Damir Bobovec i preč. Mario Kopjar, zatim preč. Josip Hadrović i vlč. Marko Domiter.

Prije svete mise vlč. Horvat pročitao je imena policajaca Policijske uprave varaždinske poginulih u Domovinskom ratu za koje je slavljena ova sveta misa.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš također je pozvao okupljene na molitvu za poginule policajce, da ih kao braću preporučimo Gospodinu jer su bili spremni životom braniti istinu. Uz imena ovih pokojnih recimo Gospodinu svoje ime i sve što donosimo pred Njega; naše želje, čežnje, potrebe, pozvao je biskup Radoš.

Polazeći od imena triju arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela koji u svom imenu sadrže i ime El što znači Bog, biskup Radoš je protumačio kako anđeli u svom biću imaju ono što Bog ima u sebi i što želi poručiti nama. U nastavku je polazeći od svetopisamskih tekstova biskup Radoš razmatrao nad porukom koju nam arkanđeli prenose za naš konkretni život. Anđeli su bića koja gledaju Božje lice, žive okrenuti Bogu u vječnoj radosti, a ujedno su i glasnici o Bogu koji je dobar, koji ima vrhovni zakon u sebi, koji nas odgaja.

Arkanđeo Mihael je borac za Božje ime, borac za istinu i zakon, rekao je biskup Radoš, te je prikladno da je zaštitnik onih koji provode, čuvaju zakon. Mihael nam govori da je svako biće stvoreno od Boga, da On treba imati mjesto u našem životu jer „kada izbacimo Boga iz našega života tada nastaje ruševina, nastaje nered, nastaje sukob i nastaje rat. Mihael nam svojim imenom i svojim bićem poručuje da trebamo dati Bogu ono mjesto u našem životu koje mu pripada. Oni koji se bore protiv Boga, žele stati na Božje mjesto, a to dovodi do nereda, rušenja čovjekovog dostojanstva,“ poručio je biskup.

Arkanđeo Gabrijel svojim nam imenom i bićem poručuje da je snaga Božja u Božjoj riječi, ponajprije kada stvara svojom riječi, ali i u Riječi, Bogu koji se utjelovio po Mariji. „Snaga ne dolazi od nas ljudi nego Bog je jedina prava snaga…Ako vidimo snagu u Bogu tada ćemo vidjeti snagu ljubavi koja ne razara, ne napada, ne uništava nego gradi jedan novi svijet. Božja snaga je moćnija od svake ljudske jer ona je snaga koja uvijek gradi, nikada ne razara.“, rekao je biskup Radoš.

U nastavku propovijedi biskup je protumačio poruku arkanđela Rafaela koji ozdravlja, i to ponajprije međuljudske odnose. Arkanđeo Rafael ozdravlja tako da nam najprije daje dobro vidjeti, pogledati stvarnost kakva jest, rekao je biskup te dodao kako je njegova poruka osobito značajna u zlu obiteljskog nasilja. Skladan odnos muža i žene, dobri obiteljski odnosi donijet će mir i sklad i u širu zajednicu i društvo, poručio je biskup te završno zazvao zagovor svetih arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela na sve okupljene vjernike i policijske službenike.

Na kraju misnog slavlja biskup Radoš čestitao je Hrvatskoj policiji njezin Dan. Poželio je svima da poput anđela otvaramo prostor za Boga, ukazujemo na Božju snagu i gradimo dobre međuljudske odnose.

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika