Od:
Do:

Biskup Radoš predslavio misu zahvalnicu na kraju 2021. godine

Biskup Radoš predslavio misu zahvalnicu na kraju 2021. godineVARAŽDIN, 31.12.2021.
„Mi smo danas došli, na kraju ove građanske godine, reći hvala Bogu, svome Ocu. Znamo da to nije plaća z ono dobro što smo primili nego da nas ova riječ povezuje s Njime, otvara za primanje novih darova“ rekao je uvodeći u sveto misno slavlje biskup Radoš koji je predslavio večernju misu zahvalnicu u varaždinskoj katedrali posljednjeg dana 2021. godine. U zajedništvu s biskupom Radošem suslavili su umirovljeni biskup Josip Mrzljak, kanonici Stolnog kaptola te svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova.

Godinu koja završava želimo sa zahvalnošću staviti u Božje ruke, jer upravo On u nama odgaja pravi duh zahvalnosti, želi zajedno s nama „napisati“ kratki zaključak godine koja je iza nas, rekao je u uvodu svoje homilije biskup Radoš te dodao kako želimo osluškivati njegovu riječ ljubavi koja u nama potiče zahvalnost.

Nadalje je biskup vraćajući se na naviješteni evanđeoski odlomak proslova Ivanovog evanđelja rekao kako je ovaj prekrasan, svečani tekst na početku Ivanovog evanđelja kao vrata kroz koja ulazimo u zajedništvo s Bogom, biti s Njim, njegovi učenici za stolom gdje nam se daruje.

Početak o kojem nam govori Ivan odnosi se na konačni dolazak, silazak Sina Božjega, ali nas vodi i na početke stvaranja svijeta i čovjeka po Božjoj riječi. Bog govori i stvara, govorom stvara, stvara po svojoj Riječi. Posebno pažljivo stvara Bog čovjeka oblikujući od zemlje njegovo tijelo, a onda mu daje svoga daha. „Nema riječi bez daha, tamo gdje ima daha ima života, ima živa riječ. Čovjek je postavljen da bude nositelj Božje riječi, da bude čuvar Božje riječi“, rekao je biskup te pojasnio kako Bog postaje prvi čovjekov sugovornik i čovjek se ne smije okrenuti drugom čovjeku toliko da zaboravi Boga jer tada nestaje ono stvaralačko u čovjeku. Bog govori čovjeku i želi njegov odgovor, želi da njegova Riječ proteče kroz čovjekovo biće i vrati Mu se kao zahvalna riječ.  Bog želi da čovjek prepozna ono što je stvorio i da kroz to raste zajedništvo i ljubav između čovjeka i Boga.

Ivanov proslov otkriva nam da Bog ima plan, plan u stvaranju čovjeka, a potom i u dolasku, rađanju Sina Božjega, Riječi Božje koja uzima ljudsko tijelo i nastanjuje se među nama da bi se mogla roditi u nama, da bi nam se Bog mogao trajno darivati.

Riječi koje je biskup Radoš još izdvojio iz Ivanovog proslova u svojoj homiliji su „od punine njegove“. „Od bogatstva Onoga koji se rodio svi mi primamo milost na milost… Ove riječi govore nam o tajni Božjega darivanja. Kada Božje darivanje u nama rađa zahvalnošću, otvaramo se za nove darove“ kazao je biskup i zaključio kako je najvažnije spoznati najveći Božji dar kojim smo i ove godine obdareni: „sam Isus koji se daje. Ako nam Njega da, zar nam neće s Njime sve darovati. Draga braćo i sestre, danas smo došli zahvaliti na tome daru po kojem su došli svi darovi… Neka nas Gospodin danas učini spremnima zahvaljivati i neka nas kroz to otvori za nove darove koje za nas već ima spremne. Bili svi mi dionici Božje ljubavi, milosti, dara, koje je Bog već pripremio za sutra, za godinu koja nastaje", zaključio je biskup Radoš svoju homiliju okupljenim vjernicima.

Na kraju misnog slavlja biskup je potaknuo vjernike da danas izreknu hvalu i svojim bližnjima s kojima pišu poglavlja svojeg života, a sam je zahvalio ponajprije biskupu Josipu što je kroz ovu godinu pratio, podržavao, pomagao djelovanje biskupije. Nadalje zahvalio je biskup i svećenicima, svojim suradnicima koji svaki na svoj način doprinosi boljitku naše Crkve i biskupije, a jednako tako i svim svećenicima koji su po župama, koji dan za danom odgajaju, vode, mole, slave svetu misu. Zahvalio je biskup Radoš i ostalim suradnicima u biskupiji, a napose vjernicima bez kojih nema Crkve. Zahvalio je biskup i na svakoj molitvi za biskupe i svećenike te im stavio na dušu da mole za bogoslove, buduće svećenike.

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika