Od:
Do:

​Biskup Radoš predslavio misu povodom Dana policije uz blagdan svetih arkanđela

​Biskup Radoš predslavio misu povodom Dana policije uz blagdan svetih arkanđelaVARAŽDIN, 27. 9. 2023.
Uoči blagdana svetih arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela te povodom Dana policije, varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je misu u varaždinskoj katedrali u srijedu, 27. rujna, za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i policajce PU varaždinske.
Koncelebrirali su kanonik Stolnog kaptola preč. Mario Kopjar, vojni i policijski kapelan vlč. Ivica Horvat, preč. Josip Hadrović i biskupov tajnik vlč. Marko Domiter.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš istaknuo je da su anđeli glasnici stvarnosti koja je kod Boga, da nose ono što je bitno – mir i red. „Anđeli nam tu stvarnost žele donijeti na zemlju, pomažu nama ljudima da živimo u miru. Svjesni smo da mir daje Bog, a onaj koji ga nosi u sebi, graditelj je mira“, kazao je biskup te spomenuo kako je policija ona koja je zadužena za mir i red u državi, u društvu. „Grijeh je onaj koji stvara podjelu, donosi nemir. Na početku misnoga slavlja molimo da svatko od nas nosi mir u sebi. Izbacimo iz svoje duše nemir, uz Božju moć, kako bismo mogli u miru živjeti s Bogom i u svijetu“, poručio je mons. Radoš.

U homiliji se posebno osvrnuo na arkanđela Mihaela, koji je zaštitnik policije. „Policija danas želi zahvaliti Bogu na ovoj nevidljivoj, ali stvarnoj prisutnosti arkanđela Mihaela“, kazao je biskup.

Naglasio je kako se o arkanđelima i anđelima ne zna puno, ali da se u čitanju Svetog pisma uočava njihova povezanost s ljudima. „Vidimo da su poveznica između Boga i ljudi, oni donose Božji glas čovjeku. Njihovo temeljno poslanje je nositi mir koji Bog ima u sebi“, istaknuo je propovjednik.

Osvrnuvši se na riječ Božju koja slikovito prikazuje kako Bog djeluje po svojim anđelima, mons. Radoš ističe da je Sotona, đavao – onaj koji dijeli, želi stati na mjesto Boga, a arkanđeo Mihael, koji u svom imenu i u svojoj biti ispovijeda vjeru u Boga – tko je kao Bog, vodi „rat“ za mir, za jedinstvo i zajedništvo. „Bogu služiti i živjeti u miru i njemu služiti, Božja je poruka preko anđela“, naglasio je.

Obraćajući se policajcima, rekao je da u svojoj službi uočavaju da je najveći nemir tamo gdje čovjek nema mir u sebi. „Nemir dolazi od nekog zla, primjerice od droge i alkohola. Čovjek tada ostavlja savjest negdje po strani, stavlja ju u zatvor, da ne djeluje po njoj nego po svojim porivima. Kad izbaci Boga iz svog središta, uvijek nastaje nemir u srcu, u obitelji, a onda se to prenosi na društvo u kojem niče nasilje“, poručio im je.

„U arkanđelu Mihaelu imamo onoga koji vam govori što je vaše životno poslanje – vi ste pozvani uspostaviti mir tamo gdje su ruke krvave, tamo gdje su ruke umočene u korupciju, tamo gdje dolaze razjareni navijači… Toliko ima situacija u kojima je vaša služba važna u funkcioniranju jednoga društva. Da vas nema, mnoga pravila bi nestala, a institucije bi se urušile“, rekao je mons. Radoš i obratio se policajcima riječima: „Nikada nemojte poistovjetiti čovjeka s njegovim grijehom. Kardinal Stepinac jednom prilikom je rekao da grijeh treba odbaciti jer je djelo đavla, ali čovjek uvijek ostaje slika Božja, dijete Božje. Vaša je dužnost i poslanje u našem društvu tu sliku čovjeka ne narušiti. Neka vam Gospodin da milost da budete nositelji i graditelji mira“, poručio je biskup Radoš, a na završetku euharistijskoga slavlja okupljene policajce pozvao je da budu što više sličniji anđelima, što sličniji Bogu, s obzirom na službu i poslanje koje imaju.

Misi su nazočili varaždinski župan Anđelko Stričak te pripadnici PU varaždinske predvođeni načelnikom Predragom Benčićem.
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika