Od:
Do:

Biskup Radoš predsjedao središnjim euharistijskim slavljem na Svetu subotu u Ludbregu

Biskup Radoš predsjedao središnjim euharistijskim slavljem na Svetu subotu u LudbreguLUDBREG, 2. 9. 2023.
U sklopu Dana ludbreške Svete nedjelje na Svetu subotu, 2. rujna, vjernici iz Slovenije i Mađarske slavili su misu u 9 sati u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove, a središnjim misnim slavljem u 11 sati, na koje su se okupili vjernici iz više od 100 župa uglavnom iz Zagrebačke metropolije, predsjedao je varaždinski biskup Bože Radoš.
Koncelebrirali su umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, generali vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, ludbreški župnici vlč. Kristijan Stojko i vlč. Petar Mlakar te ostali svećenici.

„Čime nas Isus danas želi nahraniti?“, upitao se biskup Radoš na početku homilije. Podsjetio je kako djeca ovih dana kreću u školu te da će im učitelji iznositi lekciju po lekciju, koje trebaju naučiti te se osvrnuo na učitelja s velikim početnim slovom. „Isus, naš Učitelj, koji nas je stavio u svoju učionicu, želi da Njegova riječ bude zapisana u našu dušu kao živa riječ i zato nam danas donosi jednu prispodobu koju polako otkrivamo i koja pušta korijen u našem životu i donosi plod“, kazao je. Napomenuo je kako Isus u prispodobi iz evanđelja govori o talentima, ogromnom novcu za ono vrijeme koji je čovjek mogao zaraditi za cijeli svoj radni vijek.

„U kojim slugama se mi prepoznajemo? Prvoj dvojici, koji su odmah svoj kapital dali u službu, koji se nisu bojali svijeta, rizika? Ili se prepoznajemo u trećem sluzi, koji je lijen, koji je napravio distancu od darovatelja, dara i onoga što je dar mogao donijeti?“, potaknuo je mons. Radoš vjernike da se upitaju te nastavio tumačiti: „Prva dvojicu žive slobodu djece Božje, a treći ne živi jer ima krivu sliku o Bogu, on je čovjek straha. Bolestan je jer ima zagađen krvotok, anemičan je, čovjek je bez želje i programa života. On ne stvara, samo čuva ono što je dobio od Gospodara. Mi nismo pozvani biti čuvari onoga što je Bog stavio u naše ruke“, kazao je biskup.

Naglasio je da odnos prema Bogu uvelike ovisi o slici Boga. „Naš Bog daje obilno, sije i želi da zajedno s darovima raste naše povjerenje i ljubav prema Njemu. Bog ne traži količinu. Ako tražimo srž današnjega evanđelja, svakako je to rast. Bog daje klicu, sjeme, da se može rasti i razvijati te u konačnici donijeti plod“, istaknuo je.

Rekao je kako nitko ne dobiva dar za sebe te da smo dar koji smo primili pozvani podijeliti s drugima. „Ako imamo dar, on nas okreće prema drugima. Ako nam je Bog dao dar pameti, znanja, inteligencije, ako ga zadržimo za sebe, postat ćemo hladni i nesretni ljudi, ali ako ga podijelimo s drugima, tada možemo biti radosni. Ako nam je dao dar zdravlja, dao nam ga je da bismo drugima služili“, poručio je propovjednik naglasivši kako nas talenti koji dolaze od Boga međusobno obvezuju „jer Bog teče kroz naš život i stvara krvotok djece Božje. Darove koje nam je ostavio, dar njegove riječi, dar ljubavi, neka postane sjeme koje će rasti i gdje će drugi ubirati plodove.“ Podsjetio je i na važnost sakramenta euharistije koji je dar za nas, ali i za druge: „Dar Njegova tijela i krvi, nije samo hrana za nas, to je dar kojeg stavlja duboko u našu dušu da se može po našem životu i svjedočanstvu širiti dalje.“

Mons. Radoš homiliju je zaključio riječima: „Valjaš slugo dobri i vjerni, uđi u radost Gospodara svoga! – Neka taj zaključak, taj poklik, ta ocjena života, bude sada i na kraju našeg života ona koju će Bog uputiti svakome od nas.“

Nakon misnog slavlja uslijedio je blagoslov nabožnih predmeta, a u poslijepodnevnim satima hodočasnici su mogli sudjelovati na euharistijskom klanjanju, pobožnosti Križnoga puta, a u večernjim satima prije mise i na pjevanim pohvalama, litanijama i Večernjoj u čast Krvi Kristove u župnoj crkvi.

Središnje euharistijsko slavlje na Svetu nedjelju bit će 3. rujna na Svetištu u 10 sati, a misu predslavi krčki biskup Ivica Petanjak u zajedništvu s biskupima i svećenicima.
 
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika