Od:
Do:

Biskup Radoš: „Poslušnost Bogu čini čovjeka slobodnim“

Biskup Radoš: „Poslušnost Bogu čini čovjeka slobodnim“VARAŽDIN, 19.3.2023.
 
Župljani varaždinske župe Sv. Josipa, ali i mnogi hodočasnici iz susjednih župa grada Varaždina i okolice okupili su se u nedjelji 19. ožujka na proslavi župne svetkovine. Iako je liturgijska proslava svetkovine Sv. Josipa, zaručnika Bl. Dj. Marije pomaknuta na ponedjeljak zbog korizmene nedjelje, mnoštvo vjernika željelo je hodočastiti Sv. Josipu u ovu Župu koja se za svetkovinu pripremala i Velikom devetnicom kroz devet srijeda. Svečano, koncelebrirano misno slavlje u 11 sati predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s petoricom svećenika.
 
Uvodeći u misno slavlje nakon uvodnog pozdrava župnika vlč. Leonarda Šardija, biskup Radoš je objasnio kako današnja proslava župnog zaštitnika ne prekida korizmeni hod prema središnjem otajstvu vjere te će se Sveti Josip liturgijski svečano proslaviti u ponedjeljak 20. ožujka, a u ovom slavlju 4. korizmene nedjelje, tražimo pomoć i zagovor sv. Josipa u našem korizmenom hodu prema Uskrsu.
 
U svojoj je homiliji biskup Radoš govorio o poslušnost Bogu koja čini čovjeka slobodnim. Vrijeme korizme je vrijeme poslušnosti kada u tišini i sabranosti osluškujemo riječ Božju. Na tom putu susrećemo jedan korizmeni lik, svetog Josipa, koji nas poučava upravo o tome kako osluškivati riječ Božju. Podsjetio je biskup kako nemamo sačuvanih riječi koje je sveti Josip izgovarao, ali je bogatstvo njegovog lika u povijesti Crkve prepoznato i poštivano te uz njega možemo rasti u poslušnosti riječi Božjoj. O tome svjedoče mnoge stvarnosti našeg života koje su stavljene pod njegovu zaštitu. Sveti Josip zaštitnik je djetinjstva, supružnika, obitelji, radnika, djevica, izbjeglica, umirućih koji se pripremaju za blagu i svetu smrt, nabrojio je i pojasnio biskup Radoš.
 
Nadalje je biskup govorio o poslušnosti koja je u modernom vremenu prestala biti krepost u ime slobode čovjeka koji ima svoj ja i ne treba nikoga slušati. Zanimljivo je, istaknuo je biskup, kako sloboda od poslušnosti nije čovjeka učinila istinski slobodnim već ga često zarobljavaju trendovi, moda, informacije, društvene mreže, koje mu nameću kako bi trebao misliti i živjeti. Citirajući svetog Ambrozija biskup Radoš je pojasnio kako je Bog jedini Gospodar koji nas čini slobodnim ako ga slušamo. „Sloboda nije ona u kojoj je sve dopušteno, sloboda je uvijek u izboru, u izabiranju onoga što je vrijedno i trajno“, kazao je biskup Radoš.
 
Sveti Josip znao je izabirati ono što je vrijedno, imao je unutarnje svjetlo, slobodu duha da može prihvaćati ono što je Bog od njega tražio i u svojoj poslušnosti dobivao je odgovore na životna pitanja, nastavio je biskup te podsjetio ne te trenutke Josipova života. Prije svega to je trenutak u kojem mu Gospodin govori da se ne boji uzeti Mariju za svoju ženu, potom bijeg u Egipat kako bi sačuvao Isusov život, a onda i povratak u Nazaret na Božji poziv. U životu Josipovu ostvaruju se riječi iz Evanđelja „tko izgubi svoj život, taj će ga dobiti“, rekao je biskup te pojasnio kako se Josip nije bojao izgubiti svoje životne planove kao bi ostvario Božje, ono što Bog od njega očekuje.
 
Završno je biskup predstavio svetog Josipa kao onog koji je velika djela učinio malim, svakodnevnim koracima: radio je, gledao, pratio, poštivao, učio. Tim svojim načinom poučava nas kako je naš rad, posvećenost obitelji, djeci, izvršavanje svakodnevnih obaveza, ono što je skriveno i redovito zapravo veliko. A to je i Isusov poziv na početku korizme da u skrovitosti raste naše molitva i odnos s Bogom, naša dobra djela i naša pokora Bogu mila, podsjetio je biskup Radoš.
 
Na kraju homilije potaknu je biskup Radoš okupljene da nasljeduju Josipa u šutnji, osluškivanju i slušanju jer današnji čovjek puno govori i nema vremena ni strpljenja čuti bližnjega. Sveti Josip ima uho za nas, može nas čuti, razumjeti i zagovarati, potaknuo biskup okupljene da se utječu svetom Josipu moleći posebno za svoje obitelji.

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika