Od:
Do:

​Biskup Radoš pohodio korisnike Caritasovog doma u Ivancu

​Biskup Radoš pohodio korisnike Caritasovog doma u IvancuIVANEC, 14. 6. 2023.
Povodom svetkovine Rođenja sv. Ivana Krstitelja varaždinski biskup Bože Radoš pohodio je u srijedu, 14. lipnja, Caritasov dom za starije i nemoće „Sv. Ivan Kristitelj“ u Ivancu.
Mons. Radoš je u homiliji korisnicima Doma poručio kako naziv „Ivan Krstitelj“ nose mnoge kuće i mjesta koja sv. Ivana žele imati za domaćina i zaštitnika, baš kao i Dom u kojem se korisnici nalaze. „Gotovo da nema grada koji nema barem jedno mjesto koje nosi ime Ivana Krstitelja. Po čemu je on snažan i moćan? To možemo vidjeti, doživjeti na mjestima koja su mu posvećena te ako u mislima odemo u njegovu prvu kuću gdje je rođen i gdje je započeo život, ako upoznamo njegove roditelje“, rekao je biskup te naglasio da riječ Božja daje priliku da „otvorimo vrata njegove obiteljske kuće i duše njegovih roditelja kako bismo vidjeli zašto se rađa Ivan Krstitelj.“

Propovjednik ističe da je Ivanova priča zanimljiva i čudesna. Govoreći o čudima, spomenuo je kako se Bog javlja njegovom ocu Zahariji i zatvara mu usta dok mu obećava da će mu žena roditi sina, koji će biti velik te koji će najaviti i pripraviti put Spasitelju. „Prve riječi koje izlaze iz Zaharijinih usta, a kasnije i Elizabetinih, su riječi blagoslova. Velik je i čudesan Bog u njihovu životu“, kazao je.

„Dragi korisnici ovoga doma, vjerujem da razumijete Ivanove roditelje, ljude šutnje, jer je šutnja i u vašem životu često prisutna. Vaše vrijeme je vrijeme zahvale Bogu. Ivan Krstitelj nas potiče da zahvaljujemo Bogu. To nas uče i njegovi roditelji“, poručio je biskup te pojasnio da blagoslivljati znači imati lijepu riječ u svojoj duši. „Onaj koji ima lijepu riječ u duši ima lijepu dušu, dušu koja zna zahvaljivati i govoriti lijepe riječi“, rekao je biskup.

„Sretan je čovjek koji zna blagoslivljati, lijepo govoriti Bogu i lijepo govoriti o drugima: cimer o cimeru, korisnik onome tko mu dođu pomesti sobu, medicinskoj sestri koja donosi lijek i sl. Ako imamo lijepu riječ, tada u sebi nosimo Božji blagoslov i tada dišemo s Bogom“, istaknuo je propovjednik.

Rekao je i da je Ivan pravi svjedok jer svjedoči svaku riječ koju izgovara, a svjedoči je svojim životom i svojom smrću koja je ispovijest vjere. Korisnicima je postavio pitanje: Isplati li se čestito živjeti?

„Bog uvijek ima rješenje, odgovor za nas. Nije nam važno što će ljudi kazati kakav nam je život bio dosad. Jedini koji daje ocjenu našem životu je Isus Krist koji je Ivanu dao najveću ocjenu kad je rekao za njega da nema većeg rođenog od žene. Danas molimo Gospodina da hodimo s Ivanom, da ulazimo u dušu Zaharije i Elizabete, da promijenimo svoj život ako u njemu ima nešto što nije dobro kako bismo dobili savršenu ocjenu. Neka Gospodin svakome od nas da milost da čujemo neku jeku, a u konačnici glas, riječ Onoga koji je među nama i koji nas čeka u Kraljevstvu Nebeskom kako bi nam dao visoku ocjenu života“, zaključio je mons. Radoš.

Ravnatelj Doma Tomislav Jalšovec zahvalio je biskupu Radošu na dolasku i poticajnim riječima koje je uputio u homiliji. Zahvalio je i generalnom vikaru Varaždinske biskupije mons. Antunu Perčiću te kancelaru preč. Ivanu Raku koji su članovi Upravnog vijeća Caritasa, biskupovom tajniku vlč. Marku Domiteru, župniku vlč. Tihomiru Kosecu, župnom vikaru vlč. Krunoslavu Sajku i duhovniku Doma vlč. Antunu Goreku. „Naš Dom je pun, tražen je i poznat, a mi se time ponosimo i nadamo se da će tako i ostati. Zahvaljujem našem osoblju zbog kojeg naša kvaliteta raste. Zahvaljujem Biskupiji na suradnji koja nam je u ključnim trenucima bila vjetar u leđa“, istaknuo je Jalšovec. Misnom slavlju nazočio je i ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola.
 
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika