Od:
Do:

Biskup Radoš na nedjelju Caritasa: "Tamo gdje ljubav teče, raste i radost."

Biskup Radoš na nedjelju Caritasa: "Tamo gdje ljubav teče, raste i radost."VARAŽDIN, 12. 12. 2021.
Mons. Bože Radoš, varaždinski biskup te predsjednik Hrvatskog Caritasa, predslavio je misno slavlje na Nedjelju Caritasa - 3. nedjelju došašća - 12. prosinca, u Varaždinskoj katedrali, napominjući kako je ovo nedjelja "kada okrećemo svoje oči prema drugima" i prepoznajemo da su upravo drugi, a osobito oni u potrebi, "naš put prema Bogu" te da je to put po kojem Bog nama dolazi.

Osim toga, poručio je da je 3. nedjelja došašća i nedjelja Ivana Krstitelja - Isusova preteče –  koji poziva na obraćenje. U svojoj propovijedi o njemu je rekao da je čovjek koji svojom pojavom odaje da ljudi mogu imati povjerenje u njega. Dolaze k njemu jer je vjerodostojan.

"Zato i mi dolazimo Ivanu i pitamo što je nama činiti?" rekao je biskup Radoš nastavljajući tumačiti izvještaj iz evanđelja koji govori o mnoštvu, carinicima i vojnicima koji dolaze Ivanu Krstitelju s pitanjem 'Što nam je činiti?'

Ivan govori o temeljnoj kreposti pravednosti i solidarnosti, a na što se može "nadozidati" i ono što je lijepo i dolazi izvan naše moći. Carinicima, službenicima će poručiti da se ne bave nikakvom vrstom korupcije, a vojnicima bilo koje vrste, neka argumenti budu ona sila kojom će činiti pravdu, donositi pravdu među ljude.

"Čuvajte se grabežljivosti i vršite pravednost, poručuje Ivan. On je prorok pravednosti." istaknuo je biskup Radoš te dodao kako je to temelj koji moraju izgraditi oni koji očekuju Boga.


Spustiti svoju oholost da bi mogli vidjeti drugoga … da u oči gledamo Onoga koji dolazi kao dijete

"Mi se pitamo danas što je nama činiti da budemo Kristovi učenici? Da budemo vjerodostojni Njegove riječi i njegovoga poslanja? Kazat će nam: ako želite da dođem u vaš život tada budite čestiti ljudi, vršite ono što trebate činiti i to tako kako nutrina kaže, kako traže solidarnost i pravednost, a kasnije će se nadodati." naglasio je biskup.

Rekao je i kako Bog u ljudski život ne dolazi krivudavim putem, već ravnim.

"Ako trebamo podići svoj put, ako smo zapali u bilo koji oblik korupcije, nepravednosti, nasilja, tada kaže podignite svoje puteve. Kad podignemo svoje puteve onda ćemo nadaleko vidjeti druge koji su tu uz nas. Ne smijemo se podići previše, iznad drugih, jer nećemo moći vidjeti njihove oči, njihove potrebe. Spustiti svoju oholost da bi mogli vidjeti drugoga, a jedino kroz drugoga možemo vidjeti Boga koji dolazi, jer Bog dolazi po ljudima. Dolazi po onima najmanjima. Zato se valja spustiti, sniziti, zato valja biti kao dijete, da u oči gledamo Onoga koji dolazi kao dijete." poručio je biskup Radoš.


Biti posrednici Božje ljubavi

Na nedjelju Caritasa Ivan Krstitelj poziva ispružiti ruku. Caritas pruža svoju ruku prema darovateljima koji će pak ispružiti svoju ruku u košaru koja će biti prinesena na oltar Gospodinu zajedno s darom kruha, a Gospodin će to ponovno vratiti da se odnese i stavi na stol onima koji nemaju.

"Bit ćemo posrednici Božje ljubavi. Za nas vjernike je to daleko više od jednoga običnoga dara, jer ga prinosimo ovdje, na oltaru, zajedno s kruhom, s onom košarom koju ćemo Bogu prikazati, a On će nam u toj košari dati samoga sebe. I svaki put kada da samoga sebe, onda puni košaru za one koji nemaju, šalje nas vjernike da budemo znak Njegove ljubavi prema onima koji su na rubu koji su u potrebi." pojasnio je biskup Radoš te podsjetio na geslo ovogodišnje poruke uz Nedjelju Caritasa: "Radost darivanja - put obraćenja".

Protumačio je da ako s ljubavlju danas posijemo, radost će izrasti: kod onih koji će to imati na stolu, ali i u srcu svakog darivatelja.

"Jer smo posijali s ljubavlju i Bog koji dolazi nama ususret da nas razveseli, donijet će i bit će naša radost!" rekao je biskup Radoš te na kraju svoje homilije svima poželio da kroz ove dane siju ljubav kako bi u srcima, obiteljima, u čitavom narodu iznikla radost Božića.


Tamo gdje ljubav teče, tamo raste i radost

Na kraju euharistijskog slavlja zahvalio je dugogodišnjem predsjedniku Hrvatskog Caritasa umirovljenom varaždinskom biskupu Josipu Mrzljaku, kao i svima koji su u Caritasovu ispruženu ruku darovali svoj dar te tako Caritas učinili dio protoka ljubavi po kojima ljubav može teći.

"Tamo gdje ljubav teče, tamo raste i radost. Želim vam da u svakom darivanju osjetite radost, jer Bog koji dolazi, želi nas samim sobom, darom koji dolazi s Neba, obradovati i razveseliti." poručio je završno biskup Radoš.


 
Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika