Od:
Do:

Biskup Mrzljak zaredio četvoricu novih đakona Varaždinske biskupije

Biskup Mrzljak zaredio četvoricu novih đakona Varaždinske biskupije

PITOMAČA, 10. 10. 2012.

U srijedu 10. listopada varaždinski biskup Josip Mrzljak boravio je u pastirskom pohodu i kanonskoj vizitaciji župe Pitomača.

Pohod je počeo u župnoj crkvi sv. Vida mučenika pozdravom župnika vlč. Ivice Puškadije, te molitvom i riječima ohrabrenja biskupa okupljenim vjernicima naglasivši da je pred nama Godina vjere, godina u kojoj možemo preispitati i samim time ojačati svoju vjeru. Župnik je zatim biskupu iznio daljnje planove obnove crkve, u kojoj su radovi u tijeku.  Nakon molitve i kratkoga susreta s vjernicima biskup je posjetio Osnovnu školu Petra Preradovića, gdje ga je, uz djelatnike škole, dočekao i pozdravio ravnatelj Siniša Siladić. Bilo je riječi o vjeronauku u školi i obostranoj suradnji škole i župe. Osnovnu školu, zajedno s okolnim područnim školama, polazi 921 učenik, čime je po veličini jedna od najvećih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Nastavljajući svoj pohod biskup je posjetio sjedište Općine Pitomača, gdje su ga dočekali djelatnici Općine, predsjednik Općinskoga vijeća Mirko Pavleković i sam načelnik Željko Grgačić. Načelnik je upoznao biskupa s radom, aktivnostima i projektima koje Općina trenutačno provodi. Istaknuo je dobru suradnju Općine i svih pet župa koje djeluju na prostoru općine Pitomača u kojoj živi deset tisuća ljudi. Zatim je biskup posjetio mjesno groblje gdje se zajedno s okupljenim vjernicima pomolio za sve pokojne, osobito za sve poginule branitelje i pokojne svećenike. Također je posjetio Dom za starije u kojem je smješteno 30-tak korisnika. Uslijedio je ručak i vizitacija župnoga ureda te se biskup, pregledavajući župne knjige, pomnije upoznao s radom same župe. Potom je biskup posjetio tri aktivne filijale: Kladare, Otrovanec i Veliku Črešnjevicu, gdje su ga srdačno dočekali zvonari i zvonarice, kao i sami vjernici, kojima se biskup obratio i zajedno s njima pomolio. Biskup je ujedno posjetio i župni vinograd.

Pohod je nastavljen večernjom svetom misom, koju je predvodio biskup u zajedništvu sa župnikom, župnim vikarom i tajnikom. Biskup se u homiliji pitao možemo li učiniti blagostanje u državi i društvu ako se ne oslonimo na Boga, ako svoj život gradimo bez sigurnih temelja? Mnogi kažu da kršćanski put nije lagan, i on to zaista nije. Ići putem kršćanskoga života nije lagan put, on uvijek traži žrtvu, ali je siguran put koji vodi u radost, istaknuo je biskup. Ići laganim putem može nas dovesti do nezadovoljstva, jer lagan put ne vodi pravome cilju, on vodi u stranputice te takav put često dovede do zla i grijeha. Biskup je vjernicima poručio neka u molitvi pred Boga dolaze sa sinovskim poštovanjem, neka to bude susret kao kad dijete dolazi ocu, ne da bi ga nešto tražilo, već da bude zajedno s njime i da se tome raduje. Nakon mise biskup se susreo s molitvenom zajednicom Krvi Kristove, Prijateljima Maloga Isusa, Zajednicom bračnih susreta i Zajednicom mladih. Pohod je završio susretom biskupa sa župnim ekonomskim i pastoralnim vijećem.

Danijel Herceg