Od:
Do:

Biskup Mrzljak predslavio svetu misu u varaždinskoj katedrali uz spomen svih vjernika pokojnika

Biskup Mrzljak predslavio svetu misu u varaždinskoj katedrali uz spomen svih vjernika pokojnikaVARAŽDIN, 2.11.2021.
Na spomendan svih vjernika pokojnika, Dušni dan, u varaždinskoj je katedrali u 9 sati u zajedništvu s kanonicima Stolnog kaptola Mirkom Horvatićem, Josipom Koprekom i Damirom Bobovcem te biskupovim tajnikom Markom Domiterom svetu misu predslavio umirovljeni biskup Josip Mrzljak.

Obraćajući se okupljenim vjernicima biskup Mrzljak je podsjetio kako se nakon svetkovine Svih svetih u kojoj slavimo proslavljenu, nebesku Crkvu, ova putujuća vremenita Crkva spominje i trpeće Crkve, vjernih pokojnika koji još nisu dostigli Nebo i kojima je potrebna molitva Crkve kako bi očišćeni od grijeha ušli u puno zajedništvo s Gospodinom.

U svojoj je homiliji biskup rekao da se nikada u povijesti čovječanstva nije toliko govorilo o smrti kao u posljednjih malo više od godinu dana. Brojevi umrlih od covida prva su vijest u svim informativni emisijama te smo prisiljeni suočavati se s činjenicom bolesti i smrti. Iako u medijima slušamo o brojevima umrlih, svaki od tih brojeva je osoba s imenom i prezimenom, iza svake od tih osoba ostaje netko ožalošćen, svaka od tih osoba ima svoju povijest, mjesto i ulogu u ovom našem vremenu.

Globalno suočavanje sa smrću još uvijek nije donijelo jedinstvo u razumijevanju smrti. I danas ćemo pronaći sugovornike za koje je smrt kraj i za koje život završava u grobu, rekao je biskup Mrzljak. Pronaći ćemo i one koji smatraju da pokojnici žive dok god žive u sjećanju svojih bližnjih, ali iskustvo nam govori da je to vrijeme vrlo ograničeno.

Odgovor na pitanje smrti donosi nam i riječ Gospodnja koju smo upravo čuli, rekao je biskup i dodao, već u Starom zavjetu pravednik Job svjedoči: moj Izbavitelj živi i ja ću kada se probudim živjeti. Apostol Pavao u svojim poslanicama neprestano nas upozorava na prolaznost i vremenitost ovozemaljskog života i upućuje nas kako živjeti ovdje na zemlji da bismo ušli u život vječni. A evanđeoski odlomak koji smo čuli govori nam kako je Isus svojeg prijatelja Lazara vratio u ovaj vremeniti život, ali je taj događaj iskoristio da navijesti svoj prolazak kroz smrt i svoje uskrsnuće na vječni život. Na toj vjeri u Isusovo uskrsnuće temelji se naše razumijevanje smrti, u toj vjeri i danas se spominjemo i molimo za svoje pokojne, protumačio je biskup Mrzljak.

Ključno pitanje kada razmišljamo o životu, smrti i onome što dolazi nakon nje jest kakav je naš život ovdje na zemlji, kako živimo. Jesmo li zatvoreni u sebe, svoje potrebe i ugodnosti ili je naš život za druge? Jesmo li spremni žrtvovati, uložiti, istrošiti život za dobro? Upravo po uzoru na one koje smo jučer slavili, koji su naši zagovornici i pomoćnici na putu za vječnost. Naše ime zapisano je na dlan Božje ruke po krštenju, a mi trebamo nastojati živeti taj svoj krsni život da bude pravi život ovdje, a onda i u vječnosti, zaključio je svoju homiliju biskup Mrzljak.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika