Od:
Do:

​Biskup Mrzljak predslavio misu zahvalnicu za 335. zavjetno hodočašće u Mariju Bistricu

​Biskup Mrzljak predslavio misu zahvalnicu za 335. zavjetno hodočašće u Mariju BistricuVARAŽDIN, 1. 7. 2024.
Misu zahvalnicu za 335. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina u Mariju Bistricu predslavio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak u ponedjeljak, 1. srpnja, u varaždinskoj katedrali.
Koncelebrirali su mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, fra Dejan Lecić, OFMCap., župnik Župe sv. Vida u Varaždinu koja je bila ovogodišnji organizator hodočašća te ostali svećenici.

Na početku mise mons. Mrzljak pozdravio je prisutne hodočasnike te naglasio kako je svaka misa zahvaljivanje Bogu. „Zahvaljujemo na poseban način na zavjetnom hodočašću grada Varaždina. S obzirom da nam se priključuju i mnoge druge župe, možemo reći da je ovo hodočašće naše Varaždinske biskupije. U ovu zahvalnu svetu misu uključujemo sve one koji su išli u Mariju Bistricu, ali i one koji su s njima bili prisutni duhom jer nisu bili u mogućnosti hodočastiti zbog bolesti, starosti ili drugih razloga“, poručio je biskup.

„Hodočastiti uvijek znači krenuti na put, prijeći preko, kao što to Isus traži od svojih učenika u današnjem evanđelju“, rekao je na početku homilije fra Dejan Lecić. Tumačeći naviješteni evanđeoski odlomak fra Dejan je istaknuo Isusove riječi: „Lisice imaju jazbine i ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio“ te naglasio „kako nam Isus poručuje da smo hodočasnici cijelog svog života na ovoj zemlji i da hodočastimo prema Kraljevstvu Božjem“. Rekao je da Isus upozorava da svoje srce ne bi trebalo vezati za ovaj svijet i sve prolazno u njemu, nego za veće stvari koje samo Bog može dati. „Navezujemo se na stvari, na druge ljude, poput mladića u evanđelju koji je navezan na svoju obitelj i propušta priliku slijediti Boga iz blizine. Ne znamo kako je mladić završio, ali ovdje možemo iščitati kako i nas danas Bog poziva: 'Dijete moje ljubljeno, promijeni se, budi bolji. Kreni za mnom!“, kazao je propovjednik te naglasio da volja poći odmah i ne propustiti priliku. „Prekjučer smo krenuli na hodočašće i putem smo mogli razmišljati o onome što nam je Bog u životu pripremio i što očekuje od nas. Nadam se da je to bila prilika za odluku o promjeni svoga života, a ne da smo bili na lijepom druženju, na lijepom izletu“, poručio je fra Dejan. Osvrnuo se na biskupove riječi na početku mise, kako je euharistija zahvala Gospodinu, te se upitao na čemu valja biti zahvalan Bogu na kraju ovog hodočašća. „Na tome što smo pješačili, što smo stigli u Mariju Bistricu, molili…? Ili ima nešto više od toga? Želimo li mu dati svoje srce u potpunosti? To bi bila prava i najljepša zahvala Nebeskom Ocu. Bog je uvijek s nama, čuva nas i krijepi, i imamo na čemu biti zahvalni!“, kazao je te naveo nekoliko razloga za zahvaljivanje i poručio kako je mnogo toga na čemu čovjek može biti zahvalan. Potaknuo je vjernike da razmišljaju o riječima Blažene Djevice Marije: „Evo me! Neka mi bude po riječi Tvojoj“, da im Ona bude uzor na životnom hodočašću prema Kraljevstvu Božjem te da ih prati Njezin zagovor kako bi se na kraju tog hodočašća svi zajedno našli u Vječnoj Domovini.

Na svršetku misnoga slavlja mons. Mrzljak zahvalio je kapucinima, posebice župniku fra Dejanu na ovogodišnjoj organizaciji te je najavio organizatora idućeg hodočašća u Mariju Bistricu, a 2025. to će biti Župa Kućan Marof.

Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika