Od:
Do:

BISKUP BOŽE RADOŠ PREDVODIO MISU I MOLITVU ZA 14-ero UTOPLJENIKA NA RIJECI DRAVI

BISKUP BOŽE RADOŠ PREDVODIO MISU I MOLITVU ZA 14-ero UTOPLJENIKA NA RIJECI DRAVI OTOK, 11.9.2022.
U nedjelju 11. rujna mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, predvodio je misno slavlje kod kapele svetog Huberta u Otoku, nedaleko Preloga, u spomen pogibeljnog utapljanja 14 ljudi 1953. godine.

Prije 69 godina svoj su život tragično u nabujalim virovima rijeke Drave izgubili Ivan Božek (24), Štefanija Božek (29), Magdalena Kramar (59), Mijo Lukačić (54), Andrija Malek (41), Ana Mikec (15), Antun Možek (45), Ivan Novak (67), Stjepan Novak (53), Margareta Pavčec (54), Ivan Sinković (15), Stjepan Šestan (32), Ivan Zvornik (17) i Đuro Zvornik (46).

Brojni Priločanci s prisjetili su se pijetetom i ove godine žrtava strašne tragedije koja se dogodila na rijeci Dravi tog crnog 13. rujna 1953. godine. Tog se dana u Dravi utopilo 14 osoba koji su čamcem pošli na drugu stranu obale rijeke kako bi rezali šibu. Tijela dvojice župljana nažalost nikada nisu pronađena i njihovoj je posljednje počivalište rijeka Drava. Dvije su osobe uspjele preživjeti tu neviđenu tragediju. Jedna je Ana Fleten, a druga Franciska Šestan, koja je tada imala samo 17 godina.

„U životu pojedinaca, a posebno zajednice jako je važno osjetiti važnost trenutka u pojedinim vremenskim previranjima, a posebno osjetiti odgovornost da ne previdimo potrebe, kao i da ne prepustimo izraziti svoju zahvalnost žrtvama, posebno ove najveće tragedije – nesreće na ovim prostorima. Važno je novim naraštajima dati PORUKU da je život za druge, sve do žrtve života, zalog za budućnost. Sveto Pismo, Evanđelje, naš papa Franjo stalno naglašavaju smisao i vrijednost žrtve jer nam žrtva osvjetljava put u budućnost. Zato se žrtve ne smiju prepustiti zaboravu“ uvodne su riječi koje je na početku euharistijskog slavlja uputio domaći župnik preč. Antun Hoblaj okupljenoj zajednici.

Biskup Radoš u prigodnoj homiliji osvrnuo se na Isusovu prispodobu o sinu „povratniku“. Kazao je kako nije toliko bitno to što je obescijenio oca, osramotio, otišao, potrošio imanje u tuđini, već kako je bitan njegov povratak. Imao je mnogo misli, mnogo isprika koje je želio uputiti ocu, no po povratku prije nego što je uspio izgovoriti i pola onoga što je naumio, otac ga već grli i priprema slavlje. To je slika svakog kršćanina u ispovjedaonici naglasio je biskup Radoš. Taj put do same ispovjedaonice, razmišljanje o onome što želim reći svome nebeskom i milosrdnom Ocu jesu doista znak našeg povratka u Očinsku kuću, Očinski zagrljaj. Biskup je pozvao sve prisutne da manje budu stariji sinovi, oni zavidni kada se drugi obrate i žele živjeti, a da više budu poput mlađeg sina i danomice se vraćaju u zajedništvo s Bogom.

Na svetom euharistijskom slavlju pridružili su se i drugi svećenici: vlč. Toni Štefan i vlč. Tomislav Kos, obojica rodom iz Župe Prelog, zatim vlč. Mirko Pilaj, vlč. Ivan Kljunić, vlč. Marko Domiter te vlč. Dominik Cestar.

Nakon svete mise biskup Radoš je predvodio i prigodnu molitvu kod spomenika stradalima u Parku pape Ivana Pavla II. te procesiju uz pjesmu i molitvu do rukavca Drave gdje je položeno cvijeće i zapaljene su svijeće. U programu su sudjelovali Mješoviti pjevački zbor Župe Svetog Jakoba iz Preloga, VIS “Agnus”, Zrinska garda Čakovec, Dobrovoljno vatrogasno društvo Prelog, Nautički klub Labud te članovi drugih udruga s područja Preloga.

Tekst: Dominik Cestar
Foto: Studio Vipro
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika