Od:
Do:

Biskup Bože Radoš na Dan života krstio peto dijete obitelji Džeko

Biskup Bože Radoš na Dan života krstio peto dijete obitelji DžekoTRNOVEC, 4. 2. 2024.
Varaždinski biskup Bože Radoš prve je nedjelje u veljači kada se u Crkvi u Hrvatskoj obilježava Dan života, predslavio svetu misu i krstio Mateja, peto dijete u obitelji Miše i Suzane Džeko u Župnoj crkvi Majke Božje Snježne u Trnovcu. U misnom slavlju sudjelovala je obitelj Džeko i njihova rodbina, kumovi Zlatko i Jelena Stapić sa svoje petero djece, članovi župne zajednice u Trnovcu te obitelji s više djece koje se međusobno okupljanju, potpomažu i druže.

Slavlje je započelo na ulazu u župnu crkvu gdje je biskup uveo malog Mateja u Crkvu koja se okupila na zajedničko slavlje. Matej se krstio 40. dan od svoga rođenja te je biskup u uvodnim riječima spomenuo blagdan Svijećnice koji se slavio dva dana ranije i povezao Isusovo rođenje i prikazanje u Hramu s Matejevim rođenjem i krštenjem.

U svojoj homiliji biskup je istaknuo da krštenikovo ime Matej znači dar Božji te kako su njegovi roditelji u njemu prepoznali dar od Boga kao i u svakom svom djetetu. U svakom novom životu prepoznali su Božje dijete koje im je nebeski Otac povjerio te o tome svjedoče i propovijedaju cijeloj župnoj zajednici. Osvrnuo se biskup Radošna nedjeljno evanđelje u kojem evanđelist Marko opisuje izlječenje Petrove punice. Isus liječi dodirom u kojem se očituje Božja snaga koja ozdravlja i osposobljava punicu da služi. Tako i u sakramentima dodir ruke ili polaganje ruku označuju Božji dodir koji liječi, ozdravlja, daje snagu Duha i osposobljava za služenje, za konkretno poslanje. U krštenju svećenik dodiruje čelo krštenika i na njemu čini znak križa, položit će na njega ruku, dodirnut će vodu kojom će se krstiti, dotaknut će njegovu glavu prilikom pomazanja, dotaknut će mu uši i usta. I u drugim sakramentima također se očituje nevidljiva snaga Božja kroz geste pružanja, polaganja ruku i dodira, pojasnio je biskup u homiliji.

Nakon homilije uslijedio je obred krštenja, a potom euharistijska služba. Na kraju slavlja prigodnu riječ zahvale i čestitke izrekao je i domaći župnik Hrvoje Damiš.

Svojim dolaskom na slavlje krštenja petog i svakog sljedećeg djeteta u obitelji naši biskupi žele podržati obitelji u prihvaćanju dara života te ih ohrabriti na putu obiteljskoga života u vjeri.

Tekst: Marko Domiter
Fotografije: Anja Džeko


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika