Od:
Do:

Apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua predslavio misu na Nedjelju Dobrog Pastira u Varaždinu

Apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua predslavio misu na Nedjelju Dobrog Pastira u VaraždinuVARAŽDIN, 30. 4. 2023.
Nedjelja Dobrog Pastira svečano je proslavljena 30. travnja u istoimenoj crkvi u Župi sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu. Misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, u zajedništvu sa župnikom vlč. Ivicom Cujzekom, bivšim župnikom Mijom Horvatom i tajnikom vlč. Alfredom Rayanom D’Souzaom.
Nuncij Lingua je na početku homilije naglasio kako evanđeoski odlomak obiluje slikama te da će se osvrnuti na tri slike: pastir, vrata i čuvar.

Istaknuo je kako se pastir prepoznaje po glasu, ali i prema tonu glasa. „Pastir koji diže glas, koji neprestano kori, lupa šakama o stol – ulijeva strah u kosti. Umjesto da okuplja stado, on ga rastjeruje“, rekao je.

Pozivajući se na riječi pape Franje da je jedan od znakova dobrog pastira blagost, nuncij Lingua ističe kako je važna mirnoća glasa koja pokazuje blagi karakter. Kaže da se blagi pastir pokazuje kakvim jest te da nema što skrivati.

„Ako ovce prepoznaju pastira po glasu, prvi zaključak je da pastir mora govoriti! Ako šuti, ovce ga ne prepoznaju i ne može pokazati put. Nije dovoljan primjer! On mora govoriti, tumačiti i biti spreman na odgovor svakomu tko zatraži obrazloženje nade. Pastiri koji svoju vjeru svjedoče životom, moraju je naviještati. Riječju se hrabri, tješi, poučava, ispravlja, brani, oprašta, a ponekad i osuđuje, ali uvijek s blagošću“, naglasio je mons. Lingua.

Govoreći o slici vrata, mons. Lingua ističe da je mnogo propovjednika na ovom svijetu koji žele ukrasti ovce koje su preostale u ograđenom dvorištu Crkve. „Mnogi se vjernici, potaknuti dobrim namjerama, nesvjesno i olako udaljavaju te ne prolaze kroz vrata nego kroz rupe u ogradi“, kazao je.

„Kradljivci obećavaju plodne pašnjake, bez trnja, odnosno bez križa. Pokušavaju sakriti bol. Čineći tako, varaju vjernike. Svatko će se prije ili kasnije naći pred otajstvom patnje i naći se nespreman. Nikad nećemo naći raj na zemlji, pašnjake bez gorkog bilja i trnovitog grmlja. Nikad se ne dolazi do Uskrsa bez Velikog Petka. Proći kroz vrata znači proći kroz Kristov križ“, rekao je mons. Lingua te naglasio: „Samo onaj koji uzme njegov križ i slijedi ga, spasit će se, ulaziti i izlaziti i pašu nalaziti“.

„S križem se susrećemo svaki dan, na svakom mjestu. Križ je vrata pred kojim predajemo svoje dokumente. Tu se provjerava na čijoj smo strani: pripadamo li Kristu –  Dobrom pastiru ili svijetu“, ističe.

Osvrnuvši se na riječi pape Benedikta XVI. da Crkva, tijelo Kristovo, ne trpi ni zbog čega toliko, koliko zbog grijeha svojih pastira, nadbiskup Lingua potaknuo je na molitvu za svećenike i za nova duhovna zvanja. „Važno je moliti za svetost svećenika, da u Crkvi nikada ne ponestane dobrih pastira – onih koji ukazuju na glavna vrata, na Kristov križ, a ne na smicalice. Ne trebaju nam toliki svećenici, nego sveti svećenici i biskupi“, naglasio je.

I na kraju govoreći o slici čuvara, propovjednik je rekao da je to onaj koji dopušta ovcama da čuju glas Gospodara jer on otvara vrata. „Ako je to dobar glas, onda ih otvara. U protivnom ostavlja vrata zatvorenima. Čuvar je zapravo savjest svakoga od nas. Savjest nam govori je li to glas Gospodara ili kradljivca“, kazao je te naglasio da je savjest potrebno formirati i odgajati, o čemu lijepo govori Katekizam Katoličke Crkve.

Spomenuo se i Dana molitve za duhovna zvanja koji sveopća Crkva slavi danas. „Molimo za sve koji u dubini srca čuju tihi glas da izađu iz stada i postanu pastiri. Možda netko ne može raspoznati poziv. Molimo da u vjeri i molitvi, iskreno slušajući svoju savjest, smognu hrabrosti ući u školu Dobrog Pastira kako bi poput njega postali dobri pastiri. Molimo i za one koje je Gospodin već učinio pastirima na svoju sliku, da vode ovce pravim putem“, zaključio je mons. Lingua.

Riječi dobrodošlice i dar uime Župe uputila je, odnosno uručila obitelj Kovač. Na misi je pjevao mješoviti župni zbor koji će pjevati i na 16. Festivalu Dobrog Pastira u poslijepodnevnim satima istoga dana.

Na kraju misnog slavlja župnik vlč. Ivica Cujzek zahvalio je svima koji su se ugradili u proslavu Dobrog Pastira, kako kroz duhovnu trodnevnu pripravu, tako i u organizaciji svečanog slavlja. Pozvao je također na molitvu za svećenike, ali i za krizmanike kojima će svetu potvrdu podijeliti mons. Bože Radoš iduće nedjelje u 10 sati.
 
Branimir Gubić
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika