Od:
Do:

Adventsko-božićna duhovna obnova svećenika Varaždinske biskupije

Adventsko-božićna duhovna obnova svećenika Varaždinske biskupije

VARAŽDIN, 3. 12. 2012.

Mjesečni susret s adventsko-božićnom duhovnom obnovom za svećenike Varaždinske biskupije održan je u ponedjeljak 3. prosinca.

Stotinjak svećenika mjesne Crkve na čelu s biskupom mons. Josipom Mrzljakom najprije se okupilo u dvorani Biskupskog ordinarijata gdje je pozdravnu riječ uputio voditelj susreta generalni vikar mons. Ivan Godina. Istaknuo je da su se sastali da bi na početku nove crkvene godine i došašća pripremili Gospodinu put u svoja srca kako bi to mogli činiti i za povjerene im župljane i vjernike.

Uz ostale aktualnosti, na susretu je predstavljen i rad novog biskupijskog Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu kojeg vodi dr. sc. Mario Kopjar.

Prigodno duhovno promišljanje iznio je gost susreta dr. p. Nikola Stanković, DI, koji je govorio o temi izražavanja vjere, te naglasio kako je potrebno najprije biti pojmovno upoznat s objašnjenjem termina vjere. Svećenicima je poručio da u svom djelovanju 'propovijedaju ono što vjeruju, te da vrše ono što propovijedaju'. Pritom je podsjetio kako nije dovoljno nešto samo razumjeti, nego je to potrebno i živjeti, dodavši da je za promjene svega onoga što nije ispravno potrebna ponajprije osobna volja, kojoj prethodi odluka da će se nešto izvršiti, odnosno promijeniti.

Potaknuo je okupljene na 'molitvu za zdrav duh u zdravu tijelu' kako bi se mogli oduprijeti raznolikim napastima. 'Potrebno je misliti, moliti i djelovati', poručio je predavač. Govoreći, između ostalog, o tome kako živjeti, naglasio je kako je sam svećenički život propovijed. 'Nikada nije bilo moguće prikriti svoje slabosti, a danas je to još manje moguće. S druge strane, nikada nismo bili više u prilici cjelovito životom svjedočiti kao danas', istaknuo je p. Stanković.

Nakon prigode za ispovijed, svećenici su u katedrali Uznesenja BDM proslavili svetu misu koju je predvodio biskup Mrzljak. Naglasio je da se na spomendan sv. Franje Ksaverskog spominju tog velikog misionara sa sviješću da su svi oni na neki način misionari, odnosno pozvani su i poslani propovijedati Božju Riječ. 'Za to se potrebno pripravljati i duhovno obnavljati, najprije sebe, a zatim i druge kojima smo poslani služiti i propovijedati Božju Riječ', poručio je biskup Mrzljak.

Jasminka Bakoš-Kocijan