Od:
Do:

Adventska duhovna obnova svećenika Varaždinske biskupije

Adventska duhovna obnova svećenika Varaždinske biskupije

VARAŽDIN, 29. 11. 2010.

Svećenici Varaždinske biskupije okupili su se u ponedjeljak 29. studenoga na adventskoj duhovnoj obnovi uoči božićnih blagdana kao posljednjem ovogodišnjem mjesečnom susretu.

Više od stotinu okupljenih u dvorani Biskupskog ordinarijata na čelu s biskupom mons. Josipom Mrzljakom pozdravio je voditelj susreta mons. Ivan Godina, generalni vikar. Kazao je kako su i svećenici, koji druge potiču da se priprave za Isusov dolazak, i sami pozvani pripremiti svoje srce i duhovno se obnoviti. Duhovno razmatranje iznio je o. Marijan Steiner, DI, iz Zagreba, koji je okupljene podsjetio na neke smjernice koje bi ih trebale voditi, kako bi se duhovno osvješteni kroz došašće na dostojan način uputili prema svetkovini Božića.

Svećenike je podsjetio kako kršćanski život nipošto nije neka igra, a kršćanin nije stvoren da bi živio kako mu se dopadne. Kršćanin mora biti svjestan da će odgovarati i da mora položiti račun o tome kako upravlja s onim što mu je povjereno. Dodao je kako odgovornost postoji samo ondje gdje postoji netko tko odgovornost iziskuje. Stoga je kršćaninu vjera u Boga važna za njegovo odgovorno življenje. Poručio je kako je kršćanski život u iščekivanju Gospodina koji dolazi, a nada i iščekivanje bitne su oznake kršćanske vjere, te se u nastavku osvrnuo na sastavnice tih oznaka. Svećenicima je kazao kako u sebi osjećaju da trebaju biti dobri i sveti jer samo tako mogu djelovati na svoje vjernike. Vrijeme adventa je označeno kao poziv da se kršćanin promijeni i poboljša. kazao je dodavši kako kršćanin nikad ne smije biti dovoljno zadovoljan s onime što je postigao radeći na sebi.

Duhovna obnova zaključena je misnim slavljem koje je u katedrali Uznesenja Marijina predvodio biskup Mrzljak. U propovijedi je biskup kazao kako je svećenik, budući da svakodnevno moli i slavi euharistiju u više navrata, često u opasnosti da mu molitva i misa postanu rutinom i navikom. Naglasio je kako je sve što je kršćaninu dano, pa tako i svećeniku, nezasluženi Božji dar onima koji nisu toga dostojni, a ipak su primili po Božjoj milosti. Potaknuo je okupljene da se za prihvaćanje božićnog svjetla priprave poniznošću kako bi se u njihovoj duši i srcu Božja riječ utjelovila i dala im snage za svakodnevni svećenički život i poticanje drugih na kršćanski život.

Jasminka Bakoš-Kocijan