Od:
Do:

97. svjetski dan misija

97. svjetski dan misijaPredzadnje nedjelje u listopadu slavi se Svjetski dan misija i tako još od 1926. godine, a ove godine to je 22. listopada.
Mjesec listopad počinje spomendanom sv. Terezije od Djeteta Isusa (Mala Terezija), koja je zaštitnica misija, premda je umrla u 25. godini života i nikada nije stupila ni u jednu misijsku zemlju. Geslo svojeg života, „Samo ljubav vrijedi“, pretvorila je u molitvu za sve ljude da se spase po Isusu Kristu. Žar u srcima učenika iz Emausa, koji je upalio sam Isus dok im je tumačio sve što u Pismima ima o njemu te dok je lomio i davao im kruh (usp. Lk 24, 13 – 35) gorio je posebno u Maloj Tereziji te gori i u srcima vjernika tijekom cijele povijesti spasenja. Upravo to iskustvo učenika na putu u Emaus nadahnulo je papu Franju da glavna misao ovogodišnje poruke za Svjetski misijski dan bude: „Žar u srcu, noge na putu.“

Mjesec listopad prigoda je da pogledamo dublje u svoje srce i vidimo za čime ono čezne, od čega gori i kamo preusmjeriti njegov plam. Prigoda je to također da se uvjerimo jesu li naše noge na pravom putu, je li potrebno mijenjati obuću i smjer. Pravi odgovor krije se u našoj čežnji za Bogom. Snaga kojom Boga tražimo rasplamsat će naša srca i upraviti naše noge prema bližnjima, posebno onima koji su potrebni naše riječi, blizine, kruha, ruha… Upravo Krist, koji je u njima, ražarit će naše srce da izgara za Boga i bližnjega. Što ono bude jače izgaralo, jasnije će mu biti Božje lice i bit će bliže Bogu, Bogu živomu.

Misijski mjesec listopad šansa je da izliječimo opasnu bolest našeg vremena, koja je zahvatila i srca vjernika, a zove se ravnodušnost. Šansa je također da, po zagovoru BDM, pobijedimo sve naše tjeskobe, križeve i grijehe, koji priječe djelovanje Duha Božjega u nama.
 
Zahvaljujemo za svu ljubav koju iskazujete našim misionarima svojim žrtvama, molitvama i darovima. Neka vaša dobrota bude blagoslovljena!
 
Pripremili smo materijale za ovogodišnji Svjetski dan misija te pozivamo da pogledate jer sigurni smo da će i u vašem srcu rasplamsati žar: https://misije.hr/djelo-za-sirenje-vjere/svjetski-dan-misija-2023/
Također pozivamo vas da pratite aktivnosti na društvenim mrežama kako biste bili upoznati s misijskim djelovanjem i čitajte Radosnu vijest koja je od 1972. godine prozor u misijski svijet i jedini misijski list na hrvatskom jeziku.
 
Posjetite stranicu www.misije.hr i pratite aktivnosti Nacionalnoga misijskog ureda na društvenim mrežama: www.facebook.com/missioHR i www.instagram.com/misije.hr. Za sve dodatne informacije slobodno se javite Nacionalnomu misijskom uredu u Zagrebu na telefon: 01/ 56 35 055 ili e-adresu: missio.croatia@misije.hr
 
Nacionalni misijski ured