Od:
Do:

60. obljetnica smrti Dobre Majke Klaudije

60. obljetnica smrti Dobre Majke Klaudije

VARAŽDIN, 3. 2. 2012.

 

Misnim slavljem u uršulinskoj crkvi Rođenja Isusova u Varaždinu u petak 3. veljače obilježena je 60. obljetnica smrti službenice Božje s. Marije Klaudije Boellein, koja je na glasu svetosti preminula u Varaždinu 3. veljače 1952. godine.

Zemni ostaci ove uršulinke, poznatije kao Dobra Majka Klaudija, od 1977. godine nalaze se u uršulinskoj crkvi u kojoj se svake godine na dan njezine smrti okupljaju štovatelji iz Varaždina i drugih krajeva Hrvatske.

Na 60. godišnjicu njezine smrti misno slavlje predvodio je preč. Franjo Biškup, duhovnik varaždinskih uršulinki, koji je u propovijedi podsjetio na misli koje je o Mariji Klaudiji u prigodi 25. obljetnice smrti izgovorio đakovački biskup Ćiril Kos oslikavši je kao dobro Božje dijete i vjernu Isusovu sljedbenicu, po čemu je osobno bila primjer i uzor drugima.

Nakon mise predstavljen je život ove službenice Božje kroz prigodnu prezentaciju koju je pripremila s. Klaudija Đuran koja sa svojim susestrama promiče duhovnu ostavštinu Dobre Majke Klaudije i zahvaljujući kojoj je posljednjih desetljeća osobito živ spomen na uršulinku koja je u Varaždinu ostavila dubok trag kršćanske ljubavi i zauzetosti.

Uršulinka Jerina Matilda Boellein rođena je 17. siječnja 1875. godine u Đakovu. Jedan njezin djed Mirko Hrvat bio je predsjednik Hrvatskog sabora, a drugi djed Dragutin Boellein prijatelj biskupa J. J. Strossmayera i upravitelj biskupskih imanja. Po preseljenju obitelji u Zagreb neko vrijeme joj je duhovnik bio budući biskup Josip Lang. U uršulinski samostan u Varaždinu stupila je 1904. godine u 30. godini života dobivši ime Marija Klaudija od Bezgrešnog začeća.

Tijekom godina u varaždinskom je samostanu vršila službe odgojiteljice novakinja i mladih sestara, ekonome, tajnice, glavarice samostana i ravnateljice škole. Od 1915. do 1921. godine u teško ratno i poratno vrijeme bila je glavarica samostana i vodila samostan i školu u doba kada je u internatu boravilo čak 118 djevojaka. Svojim kreposnim radom, požrtvovnošću i duhovnim životom bila je uzor ostalim redovnicama te je život posvetila odgoju mladih, naročito djevojčica i djevojaka.

Godine 1929. po posebnom Božjem nadahnuću prikazala je svoj život za obraćenje Rusije, a po dolasku komunista na vlast prikazala je svoj život i za Crkvu u Hrvatskoj. Posebno je molila za istinski napredak i slobodu domovine Hrvatske.

Po njezinoj smrti pronio se odmah glas da je umrla svetica, a jedna učenica na ploču uršulinske grobnice ispisala je: "3. II. 1952. umrla na glasu svetosti Majka Klaudija Boellein. Prolazila je svijetom čineći dobro."

Jasminka Bakoš-Kocijan