Od:
Do:

59. obljetnica preminuća službenice Božje s. Marije Klaudije Boellein

59. obljetnica preminuća službenice Božje s. Marije Klaudije Boellein

VARAŽDIN, 3. 2. 2011. 

 

Više od stotinu vjernika – štovatelja i molitelja na uspomenu službenice Božje s. Marije Klaudije Boellein iz više župnih zajednica grada Varaždina i okolice, kao i vjerni prijatelji štovanja uspomena iz Zagreba te dvadesetak sestara uršulinki koje žive i djeluju u župama Varaždinske biskupije, okupilo se u četvrtak 3. veljače na misnom slavlju u samostanskoj crkvi Isusovog Rođenja u Varaždinu, prigodom proslave 59. godišnjice smrti Dobre Majke Klaudije.

Uršulinka Jerina Matilda Boellein rođena je 17. siječnja 1875. godine u Đakovu. U uršulinski samostan u Varaždinu stupila je 4. travnja 1904. g. u 30. godini života te je dobila ime Marija Klaudija od Bezgrešnog začeća. Umrla je na glasu svetosti u Varaždinu 3. veljače 1952. godine. Njezini zemni ostaci nalaze se u varaždinskoj uršulinskoj crkvi.

Nakon što je okupljena zajednica izmolila krunicu, misno slavlje predvodio je dekan Donjovaraždinskog dekanata preč. Mijo Horvat, župnik župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu, u zajedništvu s preč. Franjom Biškupom, duhovnikom sestara uršulinki u Varaždinu. Preč. Horvat naglasio je kako je jedno od glavnih područja djelovanja sestara uršulinki, od njihova dolaska u Varaždin 1703. godine, upravo odgoj mladeži, koje je na neki način zacrtano u duhovnoj ostavštini sv. Anđele Merici, a Majka Klaudija je sa svim srcem i svom dušom te regule provodila u život i djelovanje. Preč. Horvat poručio je kako je oduvijek bilo teško biti odgojitelj djece i mladeži jer se rezultati ne vide odmah. Treba čekati nekoliko godina, čak i desetljeća da bi se „ubralo“ plodove svog odgoja. Govoreći o blagopokojnoj Majci Klaudiji kao o ženi velike vjere i pouzdanja u Boga, prisjetio je okupljene na život te svete sestre uršulinke koja je redovnički život posvetila odgoju mladih. Osvrnuo se na njezine ljudske i vjerničke kvalitete od ranog djetinjstva, koje je bilo prožeto pobožnošću, požrtvovnošću, ljubavlju i skromnošću njezinih roditelja. Upravo su oni zasadili to sjeme koje se u kasnijem životu Majke Klaudije razvilo u plodonosno stablo, s koje i danas crpimo duhovnu snagu, poručio je u propovijedi. Zaključio je kako je obitelj temeljna zajednica u kojoj se formiraju budući znanstvenici, liječnici, intelektualci, radnici u tvornicama, svećenici, redovnici i redovnice i sva druga zvanja. Stoga kad danas osjećamo krizu morala u društvu, moramo primijetiti da je zakazao upravo odgoj u obitelji, naglasio je preč. Horvat te pozvao da Majku Klaudiju mole za zagovor da im Bog upravo na tom području udijeli milost i blagoslov.

Na kraju je zahvalio današnjim sestrama što širom otvaraju vrata samostana svim naraštajima, a posebno djeci u dječjem vrtiću te mladima u duhovnom centru, nastavljajući tako poslanje Majke Klaudije.

Zahvaljujući prisutnim svećenicima i vjernim štovateljima Dobre Majke Klaudije, s. Klaudija Đuran, koja njeguje i promiče duhovnost službenice Božje Marije Klaudije, svima je posvjedočila posebne životne nakane Majke Klaudije – obraćenje Rusije, istinski napredak i slobodu domovine Hrvatske. Sve prisutne podsjetila je da još postoji 120 živih svjedoka pod prisegom koji svjedoče svetost života, blag pogled i smiješak Majke Klaudije.

Vladimir Cesar