Od:
Do:

25. obljetnica zbora “Chorus Liturgicus“ varaždinske katedrale

25. obljetnica zbora “Chorus Liturgicus“ varaždinske katedrale

VARAŽDIN, 8. 12. 2012.

Mješoviti pjevački zbor “Chorus Liturgicus“ varaždinske katedrale proslavio je na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM u subotu 8. prosinca svečanim misnim slavljem i koncertom nakon mise 25. obljetnicu osnutka.

Misno slavlje u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Ivanom Godinom, rektorom katedrale preč. Blažom Horvatom i drugim svećenicima.

Na početku mise biskup Mrzljak pozdravio je sve okupljene, osobito članove zbora koji uz to što obilježava 25. obljetnicu djelovanja, u ovoj godini kada se spominje 15. obljetnice osnutka Varaždinske biskupije slavi i 15 godina otkako djeluje kao katedralni zbor. “Čestitam na tom jubileju i neka ova misa bude zahvala za njihov dugogodišnji rad i sudjelovanje u liturgijskim slavljima. Želim puno uspjeha u njihovu budućem životu i radu te još mnogo nastupa u našoj katedrali“, poručio je biskup Mrzljak.

U propovijedi se biskup osvrnuo na blagdanska misna čitanja kazavši kako grijeh izvire onda kada čovjek Bogu i Božjoj volji kaže 'ne', odnosno kada ne želi poslušati Božju Riječ. “Pa ni tada Bog ne napušta čovjeka nego ga traži i ponovno mu daje priliku da se promijeni jer svako zlo ima svoje izvorište u grijehu pojedinca. I danas Bog pita čovjeka 21. stoljeća gdje je i što radi, kakve su mu misli i djela, a čovjek prečesto smatra kako može bez Boga riješiti sve probleme i teškoće. U poslušnosti Božjoj Riječi i prihvaćanju Božje volje neka nam primjer i uzor bude Blažena Djevica Marija“, rekao je biskup naglasivši kako je potrebno s vjerom prihvatiti Božju volju i onda kada je ne razumijemo. “Marija, koja je spremno u potpunosti prihvaćala Božju volju, najbolji nam je primjer kako proživjeti došašće. Danas se spominjemo 25. obljetnice ovog pjevačkog zbora, čiji nam članovi kroz pjesmu pomažu da dublje doživimo liturgijska slavlja kao molitvene susrete žive, pa i raspjevane, zajednice. Potrebno je biti svjestan da je Evanđelje Radosna vijest koja nas u svakom trenutku našeg života vodi u radosnu stvarnost, pa i onda kada se suočavamo sa žalosnim i tragičnim događajima“, poručio je biskup Mrzljak. Liturgijsko pjevanje na misi je uzveličao zbor slavljenik pod ravnanjem svog zborovođe mo. Višeslava Jaklina.

Nakon mise održan je slavljenički koncert na kojem je zbor pod ravnanjem dirigenta mo. Jaklina predstavio svoje vrhunsko umijeće u izvođenju duhovne glazbe, a izvedbu je na katedralnim orguljama pratila Božica Tuđan. Kao solisti nastupili su članovi zbora Doroteja Ilčić, Dragutin Žiger i dr. Stanko Ilčić.

Na kraju je biskup Mrzljak u ime Varaždinske biskupije uručio prigodne darove u znak zahvale i priznanja dugogodišnjem zborovođi dr. Ilčiću i sadašnjem mo. Jaklinu.

Počeci djelovanja zbora “Chorus Liturgicus“ sežu u daleku 1987. godinu kada je utemeljen na poticaj preč. Alojzija Domislovića i dr. Stanka Ilčića. U početku je to bio mali zbor sa 16 do 18 članova, čije je djelovanje bilo vezano uz potrebe zborne crkve Čazmansko-varaždinskog kaptola, današnje katedrale. S povećanjem broja članova zbor je proširio i djelokrug rada, tako da je svojim pjevanjem ubrzo postao redovitim sudionikom gotovo svih važnih svečanosti i liturgijskih slavlja u Varaždinu. Brigom i zauzetošću mons. Domislovića, dekana Kaptola i rektora zborne crkve, koji je velik dio života posvetio crkvenoj glazbi, obnovljena je katedralna crkva te su na njegov poticaj izgrađene nove katedralne orgulje.

Utemeljenjem Varaždinske biskupije 1997. godine “Chorus Liturgicus“ postao je katedralni zbor čime je nastupila nova era u njegovom djelovanju. Prvi dirigenti zbora bili su prof. Mira Radej i prof. Marijan Zuber, dok je od 1990. do 2008. godine voditelj i dirigent zbora bio dr. Stanko Ilčić. Sadašnji dirigent zbora je mo. Višeslav Jaklin, katedralni orguljaš i zborovođa. Zbor danas ima 33 člana, koji održavaju redovite tjedne probe, te sudjeluju u nedjeljnoj i blagdanskoj liturgiji u katedrali, kao i na crkvenim pjevačkim smotrama, festivalima i drugim nastupima i gostovanjima u domovini i inozemstvu.

Zbor ovaj srebrni jubilej obilježava na početku Godine vjere, te se sa zahvalnošću obraća svima koji su podržavali rad zbora. Osobito varaždinskom biskupu Josipu Mrzljaku, rektoru katedrale preč. Blažu Horvatu, svom duhovniku i revnom članu zbora, svim zborašima i solistima. Posebna zahvala upućena je dr. Ilčiću na svih 25 godina truda, žrtve i predanja zboru.

Jasminka Bakoš-Kocijan