Od:
Do:

​24. hodočašće vojske i policije u Svetište Predragocjene Krvi Kristove

​24. hodočašće vojske i policije u Svetište Predragocjene Krvi KristoveLUDBREG, 1. 9. 2023.  
Tradicionalno hodočašće vojske i policije u Svetište Predragocjene Krvi Kristove održano je na Sveti petak, 1. rujna. Misu je predslavio varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata u RH don Markom Medom, vojnim i policijskim kapelanima te ostalim svećenicima.
Prije misnoga slavlja vojnici i policajci sudjelovali su u pobožnosti Križnoga puta. Pozdrave i dobrodošlicu okupljenim vjernicima uputio je župnik Župe Presvetog Trojstva vlč. Kristijan Stojko. Biskup Radoš je uvodeći u misno slavlje potaknuo vjernike da mole Gospodina da im očisti svjetiljku života kako bi dostojno mogli svjedočiti svoju vjeru.

U homiliji je biskup rekao kako „smo u ovo svetište došli sa željom i molitvom da Gospodin svoju Krv utisne u naše žile, da Njegova čista Krv kola našim životom. Molimo Ga da nam da dobru krv kako bismo znali živjeti čestito, da svoju krv darujemo za druge. Ovdje se spomenimo i onih koji su svoju krv dali za narod, za one koje su ljubili više od sebe, od svoga života“.

Potom se osvrnuo na riječ Božju liturgije dana te tumačio uvodnu misao na početku mise. „Cijela Crkva danas sluša izvještaj o djevicama. Završetak je ovo Matejeva evanđelja i već se nazire Kristov križ i njegova Krv koja će poteći za spasenje svijeta. Ovdje se sažima ono što je bitno, a što Isus izriče u nekoliko prispodoba kako bi nam približio Kraljevstvo Nebesko“, kazao je.

„Deset je djevica, pet mudrih i pet ludih. One predstavljaju izabrani Božji narod, sve ljude, svih vremena pa i nas koji smo se danas ovdje sabrali. Zaručnik je došao pozvati sve nas kako bi nas uveo na svadbu, u Kraljevstvo Nebesko. Ali, treba čekati! Isus i danas dolazi nenajavljen, ne na mjesta koja očekujemo. Slobodan je pojaviti se na svakom mjestu, u vojarni, na ulici… Isus je u svakom trenutku spreman iznenaditi nas“, istaknuo je propovjednik.

Potom je tumačio tko su oni koji imaju dovoljno ulja te oni koji ga nemaju te zaključio: „Ponoć je vrijeme svršetka i novoga početka. To je nulta točka, kad završava jedan dan, a započinje drugi, koji traje vječno. U toj noći Gospodin dolazi po one koji su Njegovi. Ovo je trenutak za svakog od nas, da razmislimo o svom odnosu s Bogom i o konačnom susretu s Njim.“

„Gospodin danas, i na ovom mjestu, želi uliti u našu svjetiljku, u naš život ulje koje svijetli kako bismo ga znali prepoznati na našem životnom putu i kako bismo svijetlili drugima, svima. Neka nam da milost da budemo ljudi svjetla tamo gdje živimo i radimo, gdje nas je poslao da budemo Njegovi svjedoci“, poručio je biskup.

Na misi je pjevala policijska klapa sv. Mihovila, a misi su, između ostalih, nazočili načelnici i policajci iz policijskih uprava sjeverozapadne Hrvatske, vojnici vojarne 7. gardijske brigade Puma. Također, među okupljenim vjernicima bili su i župljani iz Vinice, a u jutarnjim satima svoje zavjetne mise imali su hodočasnici susjednih župa: Veliki Bukovec, Martijanec i Sveti Đurđ.

Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika