Od:
Do:

12. Festival svete Cecilije u Varaždinu obogatio zbor od 650 pjevača

12. Festival svete Cecilije u Varaždinu obogatio zbor od 650 pjevača

VARAŽDIN, 23. 11. 2013.

Po prvi puta od osnutka Varaždinske biskupije već tradicionalan godišnji Festival svete Cecilije, koji okuplja župne i crkvene zborove iz svih krajeva mjesne Crkve, održan je u posve drugačijem obliku nego prijašnjih godina.

Štoviše, budući da je glavni sadržaj 12. Festivala svete Cecilije, održanog u subotu 23. studenoga u varaždinskoj katedrali, bilo svečano euharistijsko slavlje, u liturgijskom pjevanju sudjelovao je zasigurno najveći pjevački zbor koji je ikad zapjevao na nekoj misi u više od 350 godina povijesti te barokne crkve. Misi je prethodila jednosatna proba koja je na najbolji mogući način nagovijestila da će 650 crkvenih pjevača, odnosno članova 26 crkvenih i župnih zborova stopljenih u jedan veličanstveni zbor, tijekom euharistije u izvedbi liturgijskih pjesama pružiti duhovno-glazbeni ugođaj kakav se ne može doživjeti, a ponajmanje čuti često. Za euharistiju je organizator festivala, Ured za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije na čelu sa svojim voditeljem mo. Anđelkom Igrecom, pomno odabrao višeglasne liturgijske skladbe koje su na osebujan način predstavile bogato iskustvo i nadarenost crkvenih pjevača te ponovno dokazale da se u Varaždinskoj biskupiji izvođenje sakralne glazbe njeguje s posebnom pozornošću.

Svečana euharistija, koju je u katedrali Uznesenja BDM predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, započela je ulaznom pjesmom “Velik je Gospodin”, a u predvečerje svetkovine Krista Kralja vigilija je u cijelosti bila posvećena Božjem Sinu i Spasitelju kojem je ovaj velezbor zdušno i zahvalno otpjevao i završnu liturgijsku skladbu “Svi kliknimo Kristu”.

Kao svojevrstan domaćin okupljenima je uvodni pozdrav na početku slavlja uputio rektor katedrale preč. Blaž Horvat, koji je poseban pozdrav uputio redovitom pratitelju festivala biskupu Mrzljaku, te izrazio dobrodošlicu pjevačima, zborovođama, dirigentima, orguljašima i župnicima iz 24 župe mjesne Crkve kojima su se pridružili i članovi katedralnih zborova Chorus liturgicus i Chorus angelicus. “Sabrala nas je naša nebeska zaštitnica, sveta Cecilija, i to na pomalo drugačiji način nego do sada. Tome su dva razloga: svake su se godine dosad zborovi predstavljali pojedinačnim nastupima pa smo odlučili malo promijeniti festivalsku formu, a drugi razlog je 50. obljetnica Instituta za crkvenu glazbu Albe Vidaković”, rekao je rektor Horvat. Podsjetio je kako je današnja crkvena glazba rezultat liturgijske obnove nakon Drugog vatikanskog koncila napomenuvši kako je Bog čovjeka obdario najsavršenijim glazbenim instrumentom – grlom i glasom “koji se spaja s osjećajima iz našeg srca i tada zahvalno kličemo Bogu oplemenjujući sami sebe”. “Kada pomnije promislimo, pjesma je zapravo ljubav”, rekao je rektor katedrale te svima nazočnima zahvalio i za ljubav prema crkvenoj glazbi koju kroz hvalu i slavu Bogu izražavaju svojim zanosnim glasovima i talentima.

Obraćajući se u uvodu mise okupljenima, biskup je podsjetio kako su samo dan ranije zborovi u svojim crkvama i župama proslavili blagdan svoje nebeske zaštitnice dodavši da dan nakon toga žele zajedno slaviti u ovom svečanom i jedinstvenom događaju koji se na ovaj način još nije dogodio u životu mjesne Crkve i ove katedrale, koja još nikada dosad euharistiju nije proslavljala ispunjena samo toliko velikim brojem crkvenih pjevača.

U propovijedi je biskup Mrzljak napomenuo kako su se sabrali u predvečerje svetkovine Krista Kralja kada će završiti Godina vjere koja je proglašena u prigodi 50. obljetnice Drugog vatikanskog sabora koji je za Crkvu donio mnoge pozitivne promjene koje su dotaknule i liturgiju, a sve sa željom da Crkva uistinu bude živa zajednica Božjeg naroda. Okupljene je podsjetio na neke smjernice iz poglavlja o svetoj glazbi u koncilskoj Konstituciji o svetoj liturgiji, kazavši kako su one zaživjele u životu Crkve, ali su one ujedno trajan poticaj na razmišljanje i djelovanje. I danas u njima nalazimo upute na koji način treba njegovati crkvenu glazbu i djelovati. Osobito je važno nastojati oko zajedničkog pjevanja u crkvi, odnosno da zbor vodi pjevanje u kojem sav puk sudjeluje dižući svoj um i srce k Bogu. U tome je smisao svete glazbe, poručio je biskup Mrzljak. Obraćajući se na poseban način crkvenim pjevačima, rekao je kako crkvena glazba zasigurno iziskuje i mnogo truda i vremena kojeg oni daruju kada se okupljaju na probe i nastupe, koji nisu samo izvedbe, nego i svojevrsne pjevane molitve. To je dio vašeg kršćanskog vjerskog života. A nadamo se da smo na kraju Godine vjere svi mi u svoju svjetiljku vjere ulili nešto malo više ulja kako bismo ojačali i svakodnevno živjeli iz svoje vjere”, zaključio je biskup Mrzljak u propovijedi. Tijekom mise veličanstveni zbor, koji je u cijelosti ispunio lađu i sve kutke pokrajnjih kapela, izveo je pjesme pod ravnanjem mo. Igreca te uz orguljašku pratnju mo. Višeslava Jaklina, katedralnog orguljaša.

Na kraju slavlja biskup Mrzljak uručio je zborovima zahvalnice za sudjelovanje koje su primili njihovi zborovođe, a riječima zahvale pridružili su se i rektor Horvat i mo. Igrec koji u ime Ureda za crkvenu glazbu zahvaljuje svim sudionicima što ponajprije spremno ulažu svoj trud, znanje, strpljivost i dobro raspoloženje u njegovanje i predvođenje glazbe u svojim župnim zajednicama, a potom što s jednakom spremnošću sudjeluju na biskupijskom festivalu i drugim događanjima. Zajedništvo je nakon mise nastavljeno radosnim agapeom u prostorijama Prve gimnazije.

Ovogodišnji Festival bio je vrhunac duhovno-glazbenih aktivnosti u Varaždinskoj biskupiji u povodu blagdana svete Cecilije, a prethodili su mu susreti župnih zborova u nekoliko dekanata biskupije, i to u Sračincu, Ivancu, Knegincu, Koprivnici, Prelogu i Selnici, te susret zborovođa s biskupom Mrzljakom u Varaždinu. Na samom festivalu sudjelovali su zborovi iz župa Donja Dubrava, Goričan, Ivanec, Jalžabet, Kneginec, Kotoriba, Ludbreg, Mala Subotica, Margečan (Tužno), Močile, Mursko Središće, Podturen, Prelog, Remetinec, Selnica, Sračinec, Sveta Marija, Sveti Ilija, Sv. Juraj na Bregu, Sveti Juraj u Trnju, Šenkovec, župe sv. Nikole iz Koprivnice i župe sv. Josipa iz Varaždina, te dva katedralna zbora.

Jasminka Bakoš-Kocijan