Od:
Do:

U Čakovcu zlatna misa fra Anđelka Rakhela

U Čakovcu zlatna misa fra Anđelka RakhelaČAKOVEC, 13. 9. 2015. 
U župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu 50. obljetnicu svećeništva svečanim misnim slavljem u nedjelju 13. rujna proslavit će fra Anđelko Rakhel, dugogodišnji župni vikar u župi sv. Nikole, u kojoj je protekla dva desetljeća obnašao i druge dužnosti. Sveta misa počinje u 11 sati. Fra Anđelku u slavlju će se pridružiti njegovi kolege koje je 29. lipnja 1965. godine u crkvi sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu za svećenike zaredio pomoćni zagrebački biskup Josip Lach. Suslavit će zlatomisnici fra Emanuel Hoško, fra Krunoslav Kašnar, fra Bogdan Cvetković i fra Celzo Vlahović, te će se prisjetiti suređenika koji su pokojni: fra Slavka Bulaje i fra Tadeja Vojkovića.

Fra Anđelko (Vjekoslav) Rakhel rođen je 28. rujna 1939. godine u Brodskom Varošu kod Slavonskog Broda od roditelja Ivana i Marije r. Blažeković, kao prvo dijete od devetero rođenih. Od 1946. živio je u Virovitici gdje je završio osnovnu školu i dva razreda gimnazije nakon čega odlazi u franjevački novicijat u Cernik kraj Nove Gradiške. Prve redovničke zavjete položio je 1957. nakon čega je završio preostala dva razreda gimnazije i teološki fakultet u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1965. u crkvi sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu zajedno sa sedmoricom suređenika. Raspoređen je na mjesto kapelana u Vukovaru. Nakon šest vukovarskih godina uslijedile su službe (najčešće u rasponu od tri godine) župnika i gvardijana u Virovitici, gvardijana na Kaptolu u Zagrebu (dva puta), predstojnika kuće u Koprivnici, ekonoma Provincije u Zagrebu i gvardijana u Krapini. Iz Krapine je u čakovečki samostan došao 1996. godine gdje danas obnaša službu župnog vikara.

Fra Emanuel (Franjo) Hoško rođen je 25. ožujka 1940. u Pakračkom Antunovcu. Doktorirao je 1968. godine. Profesor je povijesti, predavač, dugogodišnji upravitelj svetišta Majke Božje na Trsatu, vrsni propovjednik i ispovjednik, autor više knjiga iz crkvene povijesti. Svoj zlatni svećenički jubilej fra Emanuel Hoško proslavio je 28. lipnja u svetištu Majke Božje Trsatske.

Fra Krunoslav (Juraj) Kašnar rođen je 1. kolovoza 1938. u Glavnici (župa Moravče). Svoj zlatomisnički jubilej proslavit će u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla svoje rodne župe u Kašini 20. rujna 2015. godine.

Fra Bogdan (Aleksandar) Cvetković rođen je 22. lipnja 1937. godine u Skoplju u Makedoniji, a odrastao je u Čakovcu. Bio je voditelj audio-vizualnog centra "Znakovi svjetla", a idejni je začetnik internetske stranice jednostavnog naziva – sveci.net. na kojoj se mogu pronaći osnovni podaci o životima i radu preko 950 svetaca i još mnogo toga drugoga. Svoj zlatomisnički jubilej proslavio je 24. lipnja ove godine u Špišić Bukovici u crkvi svetog Ivana Krstitelja.

Fra Celzo (Mihael) Vlahović rođen je 11. rujna 1939. u Lepoglavcu u župi Klanjec.