Od:
Do:

Svibanjski Marijin put u Klenovniku - 350. obljetnica postavljanja pilova otajstava krunice

KLENOVNIK, 15.5.2022.
Svibanjski Marijin put u Klenovniku održat će se u nedjelju 15. svibnja, s početkom u 15 sati, u prigodi 350. obljetnice postavljanja tih jedinstvenih pilova u srednjoeuropskom prostoru. Hodočasnici će se okupiti kod kipa sv. Ivana Nepomuka u središtu Klenovnika te započeti pobožnost molitve krunice i hoda Marijinim putem prema kapeli sv. Vuka (Wolfganga, Bolhnika). Po završetku pobožnosti slavit će se misa u kapeli sv. Vuka.

Grof Ivan IV. Drašković dao je postaviti prije 350 godina, od dvorca u Klenovniku do hodočasničke kapele sv. Vuka u Vukovoju, petnaest kamenih pilova s prikazima radosnih, žalosnih i slavnih otajstava krunice. Tijekom stoljeća pilovi su više puta obnavljani, a zadnja je obnova načinjena od 2008. do 2015. godine, kada su 4 pila rekonstruirana na temelju izvornog izgleda prikaza otajstava, a 11 postaja isklesano je u kamenu na novi način.

Otkad se od 2008. godine redovito održavaju pobožnosti u Marijinim mjesecima – svibnju i listopadu – tisuće hodočasnika prošle su tim ambijentalnim sklopom Marijina puta razmatrajući otajstva života, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista i njegove majke Blažene Djevice Marije.