Od:
Do:

Caritas Varaždinske biskupije hodočastio u Banjalučku biskupiju

Caritas Varaždinske biskupije hodočastio u Banjalučku biskupijuVARAŽDIN - BANJA LUKA, 28. 5. 2015.

Caritas Varaždinske biskupije priredio je za svoje djelatnike, volontere i suradnike središnjih odjela tradicionalno godišnje putovanje, tijekom kojeg su u četvrtak 28. svibnja posjetili Banjalučku biskupiju.

Pedesetak hodočasnika vodili su predsjednik Biskupijskog Caritasa generalni vikar mons. Ivan Godina i ravnatelj mr. Ante Šola, a pridružio im se i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Hodočasnike su srdačno dočekali banjalučki biskup Franjo Komarica te ravnatelj Caritasa Banjalučke biskupije dr. Miljenko Aničić koji je tijekom cijelog dana bio domaćin s kojim su gosti iz Varaždina pobliže upoznali djelovanje ovog vrlo aktivnog i zauzetog biskupijskog Caritasa koji je osnovan prije gotovo tri desetljeća.

Biskup Mrzljak, ujedno i predsjednik Hrvatskog Caritasa, u zajedništvu s biskupom Komaricom i ostalim svećenicima predvodio je misno slavlje u katedrali sv. Bonaventure, podsjetivši kako je Varaždinska biskupija od svoga osnutka nastojala svjedočiti bratsku blizinu Banjalučkoj biskupiji koja je teško stradala u nemilosrdnim ratnim događanjima. Biskup Komarica zahvalio je biskupu Mrzljaku i cijeloj Varaždinskoj biskupiji na iskazanoj podršci i pomoći kroz sve protekle godine, osobito na ponovnoj izgradnji srušenog biskupijskog svetišta sv. Male Terezije u Presnačama kod Banja Luke, u čemu je Varaždinska biskupija pružila znatnu pomoć uz posebno zauzimanje prvog varaždinskog biskupa Marka Culeja. Biskup Komarica ohrabrio je sve volontere Caritasa da nastave činiti dobro te im poručio da trajno mole da njihovi talenti budu korisno upotrijebljeni za dobrobit potrebitih. Hodočasnici su se pomolili i blaženom Ivanu Merzu, kojeg je blaženi papa Ivan Pavao II. beatificirao u Banja Luci 2003. godine.

Na zajedničkom objedu i druženju s biskupom Komaricom upoznali su dio djelatnika njihova Biskupijskog Caritasa te im je predstavljena raznovrsna djelatnost koju provodi stotinjak zaposlenih. Hodočasnici su tijekom dana razgledali zemljoradničku zadrugu Livač banjalučkog Caritasa u Aleksandrovcu gdje se u suradnji s trapističkim samostanom Marija Zvijezda proizvodi originalni sir trapist. Na farmi se skrbi o 400 grla stoke te se godišnje proizvede oko 30 tona sira. Također su posjetili Socijalni centar banjalučkog Caritasa u kojem je otvoren dom za starije osobe. Caritas Banjalučke biskupije kroz sve se protekle godine, a tako je i danas, trudio da stanovništvu na svom području, bez obzira na vjersku ili etničku pripadnost, olakša život i učini ga dostojanstvenim. Na žalost, na tom je području najteže stradalo hrvatsko stanovništvo kojeg je ostalo manje od deset posto.

Hodočasnici su posjetili i biskupijsko svetište u Presnačama te se prisjetili župnika vlč. Filipa Lukende i katehistice  s. Cecilije Grgić koji su ubijeni u župnoj kući 12. svibnja 1995. godine kada je miniranjem srušeno i samo svetište. Upravitelj svetišta mons. Ivica Božinović govorio je o povijesti te prigradske župe Banja Luke kazavši kako je s predratnih dvije tisuće župljana pala na njih oko 120, što je sudbina svih župa njihove mjesne Crkve na čijem se području provodilo etničko čišćenje s izgonom Hrvata od kojih se na svoja ognjišta vratio malen broj, a njihov povratak i opstanak bio bi gotovo nemoguć bez zauzimanja banjalučkog Caritasa.

Hodočasnici su se na kraju upoznali i sa samostanom trapista Marija Zvijezda, koji je u 19. i 20. stoljeću sa svojim mnogobrojnim djelatnostima bio nositelj razvoja banjalučkoga kraja.
Jasminka Bakoš-Kocijan