Od:
Do:

Župna crkva Presvetog Trojstva u Legradu otvorena za javna bogoslužja

Župna crkva Presvetog Trojstva u Legradu otvorena za javna bogoslužja
























LEGRAD, 10. 9. 2023.
Nakon trogodišnjeg razdoblja sanacije konstrukcije župna crkva Presvetog Trojstva u Legradu 10. rujna 2023. iznova je primila župljane koji su euharistijskim slavljem, što ga je slavio župnik vlč. Silvio Košćak, zahvalili za sve milosti primljene tijekom obnove.
 
Stotinjak vjernika jedne od najmanjih župa Varaždinske biskupije, župnik je u homiliji podsjetio na važnost gledanja ponad obnove fizičke strukture crkve: „Dok se nalazimo u ovoj crkvi, prisjetimo se da je ova zgrada više od cigle i žbuke: to je prebivalište Duha Božjega, svetište naše vjere i simbol našeg jedinstva kao jednog tijela u Kristu. Danas obnavljamo svoju predanost izgradnji i obnovi, ne samo fizičke strukture, već i naših odnosa, s ljubavlju kao zaglavnim kamenom i Kristom kao temeljem.“ Vlč. Košćak zahvalio je svima koji su bili aktivno uključeni u ovu fazu obnove legradske župne crkve, a posebnu zahvalu izrekao je pastorici evangeličke legradske zajednice Davorki Horvati i Ivanu Saboliću, načelniku Općine Legrad: „Danas je bitno izraziti našu zahvalnost braći i sestrama evangelicima. U izazovnom razdoblju početka obnove, odmah nakon potresa, otvorili su nam svoja vrata i omogućili nam da slavimo misu u dvorani ELIM. Njihova velikodušnost i gostoljubivost bili su pravi dokaz duha kršćanskog jedinstva i ljubavi. Upravo nas ovakvi trenuci podsjećaju na ljepotu ekumenskog pokreta i na veze koje nas spajaju u vjeri. Također izražavamo svoju zahvalnost našoj općini, posebno našem načelniku, na iskazanoj velikodušnoj mogućnosti da tijekom procesa obnove slavimo misu u zgradi stare škole. Podrška općine, odnosno lokalne zajednice pokazuje važnost vjere i kršćanske zajednice u našem društvu. Zaista smo blagoslovljeni što imamo susjede koji razumiju važnost našeg duhovnog putovanja. Ako u našoj zajednici postoje oni koji pripadaju drugoj kršćanskoj zajednici, ili drugoj religijskoj zajednici, ili pak uopće u Boga ne vjeruju, važno je znati da imamo u svakom čovjeku dobrog susjeda spremnog pomoći. A i mi smo pozvani kao katolici graditi takav stav, utemeljen na riječima apostola Pavla, koji svoje vjernike poziva da budu svima sve.“
 
Projekt sanacije konstrukcije župne crkve u Legradu i dalje je u fazi izvedbe radova, odnosno pripreme nabave radova koji se trebaju izvesti do 31. prosinca 2023. U fazi radova koja je omogućila otvaranje izvedeni su radovi na ojačanju konstrukcije zidova i svodova u svetištu i lađi, te je izvedena konsolidacija zidnog oslika sa konzervatorsko-restauratorskim radovima na većem dijelu oslika u svodu svetišta. Na kraju misnog slavlja župnik je istaknuo neke od osoba koje su uključene u dosadašnji tijek obnove: „Prije svega mr. sc. Ivana Špišića, koji je izradio projekt obnove, nadalje mr. sc. Andriju Petrovića, koji financijski i administrativno vodi i upravlja projektom zajedno sa svojim suradnicima i župnikom. Tu su i dr. sc. Mario Kopjar, predstojnik  Ureda za sakralnu arhitekturu i liturgijski pastoral pri Varaždinskoj biskupiji, koji je od samog početka obnove uključen u provedbu projekta te je velika pomoć u realizaciji i neprestana podrška župniku, te Milan Pezelj, ravnatelj Konzervatorskog odjela u Bjelovaru pod čiju upravu pripadaju zaštićeni objekti ovog kraja, koji je svojim znanjem i razumijevanjem za potrebe projekta i same župne zajednice pokazao cjeloviti pristup obnovi jednog zaštićenog spomenika kulture. Osim aktivno uključenih u prijavu i realizaciju ovog projekta, uključeni su i izvođači radova raznih vrsta, od kojih treba navesti tvrtku Zorana Švende koji je podnio najveći teret.“
 
Osim sanacije konstrukcije, započela je i obnova orgulja, budući da su tijekom građevinskih radova morale biti izmještene iz župne crkve. Obnova je povjerena radionici g. Leona Lesara, koji je na korištenje župi dao orguljski pozitiv koji je tijekom ovog misnog slavlja po prvi puta pratio legradski župni zbor.
 
Inače, ime legradske župe se ne spominje ni u jednom od popisa župa Zagrebačke biskupije, 1334. i 1501. godine, ali se prema povijesnim podacima može zaključiti da je župa postojala već od 12. stoljeća. U to vrijeme župa je pripadalo županiji Somođi, s obzirom da je i samo mjesto Legrad pripadalo Mađarskoj. Teritorijalna pripadnost i djelovanje župne zajednice mijenjalo se kroz povijest, ovisno o vojnim i političkim prilikama u ovom podravskom kraju. Ranije međimurska župa preseljena je prirodnim putem, nakon velike dravske poplave u 18. st., u Podravinu. Zalaganjem župljana i tadašnjeg župnika Petra Berkea, poznatog kajkavskog književnika i autora prve povijesti Bistričkog svetišta, 1779. godine započela je izgradnja današnje župne crkve. Gradnja crkve dovršena je 1783. godine, te se ovom obnovom i slavljem sretno slavi i 240 obljetnica njezine izgradnje. Župnu crkvu posvetio je 29. kolovoza 1784. biskup Zlatarić. Kao najvrjedniji spomenik kasnobarokne sakralne građevine ovog kraja zaštićena je kao nepokretno kulturno dobro Republike Hrvatske. Sadašnje orgulje u crkvu su postavljene 1930. godine, odnosno blagoslovljene i kolaudirane 23. kolovoza 1930. Kolaudacijski koncert održao je tada u Legradu Franjo Dugan. Instrumentalni ustroj i kućište orgulja zaštićeni su 2006. godine, a cjelokupni inventar legradske župne crkve 2011. godine, kao pokretno kulturno dobro Republike Hrvatske, što svjedoči o povijesnoj vrijednosti objekta u cjelini. O povijesnoj vrijednosti i ljepoti crkve govori i njezin naziv podravska katedrala.

Župa Legrad


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika