Od:
Do:

Vlč. Ivica Cujzek: Ljetovanje bogoslova Varaždinske biskupije

Vlč. Ivica Cujzek: Ljetovanje bogoslova Varaždinske biskupijeKRAPANJ, 23. 8. 2015. 

Bogoslovi Varaždinske biskupije tjedan su dana, od 17. do 23. kolovoza, proveli rastući u duhu zajedništva i susreta, odmorivši se na otoku Krapnju u šibenskom arhipelagu.

U ponedjeljak 17. kolovoza bogoslovi Varaždinske biskupije krenuli su na put prema Jadranskoj obali. Svetu misu predvodio je u Skradinu u župi Rođenja BDM varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a svojom je prisutnošću misno slavlje uzveličao i šibenski biskup mons. Ante Ivas. Župnik župe Rođenja BDM don Gabrijel Jagarinec, rodom iz Varaždinske biskupije, srdačno nas je dočekao i lijepo ugostio te velikodušno i bogato počastio objedom, pobrinuvši se, ujedno, da nastavak našega putovanja do odredišta bude što jednostavniji i ugodniji, na čemu smo mu od srca zahvalni.

Nakon druženja u Skradinu, uputili smo se na otok Krapanj gdje nas je dočekao domaćin vlč. Andrija Vrane u ljetnom kampu Kursilja, "oazi mira", kako stoji u opisu tog malog otočića poznatog po staroj tradiciji ronilaštva, spužvarstva i ribarstva i stoljetnoj borovoj šumi te, nadasve, po samostanu sv. Križa u čijem su okrilju bogoslovi boravili odmorivši se i duhovno pripremivši za predstojeće ispite i narednu akademsku godinu.

Biskup Mrzljak s bogoslovima je proveo dva dana. Govorio je o svećeničkom pozivu i odazivu, o neumornom i neiscrpnom služenju, potrebi ustrajnosti na tom putu da bi spremno stigli do cilja, rastu i izgradnji kroz studij, zajedništvo i molitvu, što je neizbježno da bi put svećeništva bio istinski produhovljen, plemenit i plodonosan.

Osim druženja, zabave, rekreacije, igara i opuštanja, okrepe tijela i morskih radosti, radovali su se bogoslovi i u susretu s Gospodinom kroz svakodnevnu molitvu i sv. misu. U srijedu smo proslavili svetu misu zadušnicu za biskupa Marka Culeja povodom devete obljetnice njegovog preminuća, a u četvrtak se poklonili Gospodinu u euharistijskom klanjanju. Ujedno, duh su bogoslovi krijepili sustavno promišljajući o milosrđu, središnjoj temi izabranoj za razmatranje tijekom boravka na Krapnju koja je bila nit vodilja putovanja i priprema za Jubilej milosrđa. Susrete temeljene na buli "Lice milosrđa" pripremali su bogoslovi, a bilo je prostora i za raspravu. Prvi je susret protekao u najavi i smjernicama Izvanredne godine milosrđa, bule Miseridordiae vultus, tj. u izlaganju o Papinim naglascima, razlozima, ciljevima i pastoralnim smjernicama za opću Crkvu, biskupije, biskupe, svećenike, bogoslovnu zajednicu i sve vjernike. U drugom susretu pomišljanje je bilo usmjereno prema Bogu - Ocu milosrđa, a cilj je susreta bio progovoriti o krivim slikama o Bogu, ukazati na sliku milosrdnog i pravednog Boga te općenito razmatrati o milosrđu, značaju milosrđa za Crkvu i čovjeka referirajući se na Bulu u povezanosti s tjelesnim i duhovnim djelima milosrđa. Treći je susret bio naslovljen "Sakrament pomirenja - slavlje Boga kao milosrdnog Oca", a temeljio se na smislu i značenju sakramenta pokore i njegovoj važnosti u životu vjernika. Zaključno, četvrtim je susretom predstavljen papa Franjo kao papa milosrđa kroz pregled njegovih govora, djela, putovanja i usporedbu Bule s apostolskom pobudnicom Evangelii gaudium te pronalaženje poticaja za djelovanje u konkretnom životu.

Zadnju večer prije povratka proveli su bogoslovi u druženju sa starijim kursiljistima koji su u isto vrijeme sa svojim obiteljima boravili na Krapnju. Uzveličali su ugođaj pjesmom i začinili večer veselim raspoloženjem.

Na povratku, sv. misu slavili smo u šibenskoj katedrali sv. Jakova u nedjelju 23. kolovoza na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, a svratili smo i u Udbinu razgledati Crkvu hrvatskih mučenika i pomoliti se za ustrajnost u zvanju, za članove obitelji i za sve naše pokojne.

Djelić okružja koji će nam ostati u lijepom i dragom sjećanju mogu samo djelomično naznačiti i dočarati fotografije koje poput, pomalo već zaboravljenih, razglednica donosimo u prilogu osvrta na ovo, Bogu hvala, lijepo, radosno i svrhovito ljetovanje. Kao što svaka morska razglednica sadrži i "slane" pozdrave, srdačno vas i slano pozdravljaju bogoslovi Varaždinske biskupije i vlč. Ivica Cujzek i za vas mole obilje Božjeg blagoslova i more milosrđa te da budemo svi zajedno "sol zemlje" koja neće obljutaviti nego donositi osvježenje, ohrabrenje i ukus u svoje sredine! I posvjedočiti svima koji još možda sumnjaju da "sol zemlje može imati sladak život!" pobivši tako izreku poznatog poljskog satiričara koja tvrdi da ne može. Crpimo snagu u Božanskom milosrđu i solimo zajedno ovaj svijet u kojemu jesmo "svjetlost" unoseći tračak sunca u svaki njegov kutak jer "zrake sunca dopiru i u najprljaviju rupu, ali zadržavaju svoj sjaj i čistoću."
vlč. Ivica Cujzek, odgojitelj