Od:
Do:

U Molvama pokrenuta inicijativa za vraćanje naziva ulice u čast mons. dr. Jurja Mađerca

U Molvama pokrenuta inicijativa za vraćanje naziva ulice u čast mons. dr. Jurja Mađerca

MOLVE, 5. 4. 2010.

Nakon misnog slavlja koje je na Uskrsni ponedjeljak 5. travnja proslavljeno u Molvama, župnik fra Ivan Poleto vjernike je upoznao s inicijativom koju su pokrenuli pojedini župljani uz njegovu podršku.

Riječ je o vraćanju naziva ulice koja je od 1935. godine nosila ime mons. dr. Jurja Mađerca, a naziv je promijenjen dolaskom komunističke vlasti.

Župnik je podsjetio župljane kako se ove godine spominje 125. obljetnice rođenja mons. dr. Jurja Mađerca. Bio je velik dobrotvor i dobročinitelj svoje rodne župe župe, čitavog hrvatskog naroda i Crkve. Zaslužan je za opstojnost crkvene hrvatske ustanove na tlu Vječnog grada – Zavoda sv. Jeronima u Rimu. Svojim je nastojanjima i konkretnim djelima mislio na svoj rodni kraj do kraja svog života. Stoga je taj veliki molvarski sin imao svoju ulicu u Molvama (današnja Virovska ulica) koja je od 1935. godine nosila njegovo cijenjeno ime. U trajan spomen na njega i njegova djela u Molvama i Repašu te iz poštovanja i zahvalnosti pokrenuta je inicijativa za vraćanje naziva ulice s njegovim imenom, koju su, uz pojedine župljane, svojim potpisima podržali crkveni i svjetovni uglednici iz Hrvatske i inozemstva, a pozvani su je podržati i svi ostali župljani.

Župnik Poleto kazao je kako će potpisi i pisma potpore biti predani uz Zapisnik iz 1935. godine Općini Molve s molbom da se prihvati spomenuta inicijativa i donese odluka o vraćanju naziva ulice u čast mons. Mađerca.

Mons. dr. Juraj Magjerec (Molve, 1882. – Rim, 1957.) crkveni velikodostojnik, doktor teologije, povjesničar i dobrotvor, najdugovječniji i jedan od najznačajnijih rektora Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima iz Rima u njegovoj polutisućljetnoj povijesti.

U povijesti je ponajviše ostao upamćen kao rektor i graditelj današnjeg Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, nedaleko Vatikana (1939.). Također, zabilježeno je da je ovaj vrsni i sposobni hrvatski svećenik u vrijeme Drugog svjetskog rata i prvih godina poraća u Rimu nesebično pomagao mnogim hrvatskim prognanicima i izbjeglicama koji su zbog opasnosti po vlastiti život bili primorani napustiti svoje hrvatske domove.

Bio je prvi Hrvat koji je na hrvatskom jeziku govorio na Radio Vatikanu (1931. godine), a ima zasluga i za početak redovitog emitiranja hrvatskog programa na Radio Vatikanu.

Objavio je dvije knjige: Hrvatski zavod svetog Jeronima (1953.) na talijanskom i hrvatskom jeziku, te Majka Božja Molvarska (1957.), kojom je postao prvi proučavatelj povijesti mjesta Molve.

Rodnu župu obilno je i bogato obdario 1934. godine, a 1940. u nju dovodi časne sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog i kupuje im kuću vlastitim novcem. U prekodravskom selu Repašu, u kojem je proveo dio djetinjstva, uz njegovo je nastojanje i veliku pomoć 1938. godine izgrađena nova crkva, posvećena Presvetom Srcu Isusovu.

U Molvama se na crkvenom brijegu nalazi bista mons. dr. Jurja Magjerca.

Pokopan je u Rimu na groblju Campo Verano, u grobnici velikana Zavoda sv. Jeronima.

D. Kokša