Od:
Do:

Tradicionalno zahvalno druženje volontera i djelatnika Caritasa Varaždinske biskupije

Tradicionalno zahvalno druženje volontera i djelatnika Caritasa Varaždinske biskupije VARAŽDIN, 28.12.2023.
Na blagdan Nevine dječice, u četvrtak 28. prosinca, djelatnici i volonteri biskupijskog Caritasa okupili su se na tradicionalnom blagdanskom susretu u Caritasovom centru Varaždinske biskupije na Banfici. Susret je započeo svetom misom u župnoj crkvi sv. Josipa koju je predslavio varaždinski biskup Bože Radoš uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč. Leonarda Šardia.

Biskup je u svojoj homiliji govorio o blagdanu Nevine dječice. Usporedio je najprije dvije osobe koje se pojavljuju u naviještenom evanđelju, svetog Josipa i kralja Heroda. Kazao je kako su obojica živjeli u svojevrsnom strahu i neizvjesnosti, no Josip je vođen Božjim svjetlom prepoznao put kojim treba ići, put kojim Bog prolazi i kojim on treba proći. Više puta mu je Gospodin otkrivao svoje naume u snovima i u današnjem evanđelju smo čuli kako ga Bogu u snovima upućuje da bježeći u Egipat spasi Isusov i Marijin život. Josip je uzde svoga života prepustio Bogu i ima potpuno povjerenje u Njega, protumačio je biskup Radoš.

S druge strane kralja Heroda obuzima strašan strah kad je čuo vijest o novorođenom Kralju, jer on bi mogao ugroziti njegovu poziciju moći i vlasti. Biskup je pojasnio da se tako ponašaju oni koji žele imati sve u svojim rukama, imati kontrolu nad svojim i tuđim životima, boje se svega, ali se ne boje Boga. U strahu za svoju poziciju Herod odlučuje pokoljem Nevine dječice iskorijeniti mogućnost da mu novorođeni Kralj oduzme moć i vlast.

U nastavku je biskup protumačio kako Nevina dječica svoju žrtvu života pridružuju Isusovom poslanju da svakoga od nas učini nevinim, spašenim od krivnje i grijeha. No, nevinost izaziva zlo kod onih koji su svoju dušu prepustili grijehu. Nevina dječica postaju slika svih mučenika kroz povijest Crkve koji su se svojim stavom, svojim životom i svojom dušom približili nevinosti djece kojoj je Gospodin obećao Kraljevstvo nebesko.

Na kraju homilije podsjetio je biskup na mnogu nevinu djecu koja i danas, u ove dane, stradaju u ratu na istim prostorima na kojima je Herod ubio Nevinu dječicu. Iznio je podatak da je u ratnom sukobu u pojasu Gaze ubijeno oko 6 000 djece te rekao: „kad čujemo brojke, kao da samo prođu kroz naše uši, ali ako pođemo do svakoga toga djeteta to je rana na duši svakoga od nas“. Iako ubijanje djece zasigurno nije cilj toga sukoba moramo biti svjesni da se u svakom ratu događa krvoproliće djece pred kojim ostajemo nijemi i jedino što možemo je da, pa upravo i danas na blagdan Nevine dječice, molimo za toliku nevinu djecu koja su ove dane pošla Bogu, da molimo Gospodina koji je mirotvorac da ugasi vatru mržnje i zla, straha i odmazde koja i danas prolijeva nevinu krv, potaknu je biskup okupljene vjernike.

Nakon misnog slavlja djelatnici i volonteri ustanova Caritasa Varaždinske biskupije okupili su se s biskupom Božom Radošem, predsjednikom Caritasa mons. Antunom Perčićem te ravnateljem Antom Šolom na zajedničku večer i druženje. Tom su prigodom djelatnicima i volonterima uručeni prigodni pokloni, te zahvalnice volonterima jubilarcima: Hrvoju Krpina i Evilin Holi za 5 godina volontiranja, Štefi Macan za 15 godina volontiranja te Đurđici Gorski i Lukri Gradiček za 30 godina volontiranja u Caritasu Varaždinske biskupije.

Ante Šola je zahvalivši svim djelatnicima i volonterima ukratko predstavio rad, akcije i projekte koje je biskupijski Caritas proveo u 2023. godini. Okupljenima se obratio i biskup Radoš te uz riječi zahvale okupljenima istaknuo kako volonteri čine mnogo dobra, ne samo za krajnje korisnike nego i za cijelu Crkvu jer svojim djelima povezuju dobra srca koja daruju i one koji su potrebni naše brige i dobrote.

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika