Od:
Do:

Proslavljeno 250 godina župne crkve u Peterancu

Proslavljeno 250 godina župne crkve u Peterancu
PETERANEC, 1. 10. 2023.
Župa Peteranec proslavila je, u nedjelju 1. listopada, 250 godina od kada je izgrađena crkva u Peterancu. Svečano misno slavlje predslavio je novoimenovani župnik Petar Krašek. Misno slavlje animirao je zbor Župe Peteranec, a pridružio se i zbor Župe Sv. Marka Evanđelista iz Sigeca pod ravnanjem mo. Alena Kvaternika. Svečano misno slavlje započelo je u procesijom koja se okupila oko sakristije i krenula prema glavnim vratima crkve, a u njoj su sudjelovale razne udruge u narodnim nošnjama i s barjacima, koje djeluju na području Župe Peteranec. Misno slavlje župnik je prikazao za sve žive i pokojne župljane, a u propovijedi je rekao kako slave  250 godina župne crkve u Peterancu, čemu prethodi 250 godina povijesti, od kojih je napomenuo one najvažnije.
 
„Godina koja se uzima za završetak gradnje crkve je 1773., Župa je ustanovljena 1789., a crkva je posvećena na dan podjele sakramenta Sv. Potvrde 5. kolovoza 1805. godine od mons. Maksimilijana Vrhovca, zagrebačkog biskupa, uz prisustvo arhiđakona Jurija Pandurića, zagrebačkog kanonika, vicearhiđakona Matije Farkašića, župnika u Drnju, mjesnog kapetana Czaraedia i Julija Galovića krajišnika. Spomen na ovu svečanost čuva natpis koji je uklesan zlatnim slovima u kamenoj ploči koja se nalazi pod orguljama, te izjavljuje da se dan posvete ove crkve godišnje ima svečano slaviti u nedjelju koja slijedi neposredno iza blagdana svetoga Petra i Pavla“, kazao je župnik u propovijedi.
 
Napomenuo je i da ne smijemo zaboraviti da crkva nije građevina, nisu zidovi… „Crkva smo mi – svi mi“, rekao je te istaknuo riječi svetoga Petra koje govori u svojoj poslanici: Pristupite k njemu, Kamenu živomu što ga, istina, ljudi odbaciše, ali je u očima Božjim izabran, dragocjen, pa se kao živo kamenje ugrađujte u duhovni Dom za sveto svećenstvo da prinosite žrtve duhovne, ugodne Bogu po Isusu Kristu.
 
Naglasio je župnik Krašek da je to izazov i zadaća nama svima da, zagledani u bogatu povijest koju imamo, možemo u našim srcima Bogu reći hvala i da smo sposobni nesebično se odazvati na njegovu Radosnu Vijest koju njegov Sin, Isus Krist – živi Bog – naviješta.
 
„Radosna Vijest je poziv na ljubav koja je vidljiva u služenju bližnjima. Neka Vam je sretan i blagoslovljen današnji dan“,  zaključio je župnik Krašek.
 
Nakon slavlja svete mise uslijedile su dvije recitacije duhovne tematike koje su izveli djeca područne škole Peteranec, a nakon recitacija uslijedile su i dva djela na orguljama koja je izveo povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije organolog Marko Đurakić, uz vokalnu pratnju Dubravka Kovačevića, člana katedralnog zbora Bjelovarske biskupije. Prigodni program zavrio je zajedničkom pjesmom Zdravo Djevo, kojom su okupljeni pozdravili nebesku Majku na početku njoj posvećenog mjeseca. Na kraju prigodnog programa župnik je zahvalio vjernicima na zajedništvu te svima koji su pomogli učiniti ovu proslavu ljepšom i svečanijom.
 
Crkva je bila ispunjena vjernicima među kojima su bili i predstavnici lokalnih vlasti, načelnik Ivan Derdić s vijećnicima općine Peteranec, zatim Mišel Jakšić, saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice te načelnici susjednih općina. Uslijedilo je razgledavanje izložbe fotografija i sakralnih predmeta u vatrogasnom domu Peteranec te druženje uz tradicionalna peteranska jela i pića ispred vatrogasnog doma.
 
Izvor: Župa Peteranec
Foto: Miroslav Miletić i župljani


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika