Od:
Do:

PROSLAVLJENA 200. OBLJETNICA POSVETE ŽUPNE CRKVE PRESVETOG TROJSTVA U KLENOVNIKU

PROSLAVLJENA 200. OBLJETNICA POSVETE ŽUPNE CRKVE PRESVETOG TROJSTVA U KLENOVNIKUKLENOVNIK, 25.9.2022.
Uz mnoštvo domaćih i stranih vjernika, u nedjelju 25.9. 2022. godine, svečano je proslavljena 200. obljetnica posvete župne crkve u Klenovniku. Svečano misno slavlje predvodio je varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak. Svečanoj proslavi prisustvovali su i domaći sinovi mons. Nedjeljko Pintarić i mons. Andrija Kišićek kao i vlč. Nenad Piskač, župnik u Lepoglavi, vlč. Tomislav Antekolović, umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije, te domaćin vlč. Josip Jagarčec.

Biskup Mrzljak je na početku slavlja blagoslovio brončane kipove sv. Ivana Pavla II. i bl. Alojzija Stepinca, u spomen na 25. obljetnicu Varaždinske biskupije. Kipovi su rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavija i postavljeni su u predvorju crkve.

Mons. Mrzljak je na početku svoje propovijedi istaknuo kako se mi ne klanjamo kipovima, nego su oni tu kako bismo mi učvrstili svoju vjeru. Naglasio je kako se povijest hrvatske Crkve neće moći pisati bez ovog velikog dvojca. Oni su na poseban način obilježili našu hrvatsku povijest. „Svaki narod ima pravo na svoju domovinu“, izrekao je blaženi Alojzije Stepinac, još davne 1945. godine i to u vremenu kad se to nije smjelo javno izreći, no on je hrabro svjedočio istinu. I to je glavna karakteristika svetih ljudi. Njihova prisutnost bit će podsjetnik na živu vjeru i njihove ulogu u našem životu. Što se više udaljavamo od zemaljskih života svetih ljudi, oni sve više rastu u svojoj svetosti i veličini u svakom pogledu. Sv. Ivan Pavao II. rekao je kako je važno slaviti jubileje. Ne samo izvanjsko, već za proteklo vrijeme važno je prepoznati Božju dobrotu, za što Bogu zahvaljujemo. Dobro je slaviti obljetnice i u njima prepoznati Božju prisutnost i dobrotu. Obojica nam poručuju kako je crkva sveta jer je Isusovo djelo – ne po nama, već po svome utemeljitelju, po apostolima, po svecima po Crkvi koja je sveta u nebu. Mi smo još na putu, ali smo Crkva, zajednica, koja ide prema vječnosti. Sabiremo se u ovoj zgradi da bismo slušali Riječ Božju koja nas vodi prema naprijed. Na kraju svoje propovijedi, biskup je poručio kako su sveti Ivan Pavao II. i blaženi Alojzije ljudi našega vremena i mogu nam biti poticaj za naš život, da vidimo kako trpljenje ima svoj smisao, jer to je i Isusov put. Neka nam budu poticaj da učvrstimo svoju vjeru te da se kao živa crkva okupljamo i nadalje u ovoj zgradi.
 
Na kraju svete mise, mons. Nedjeljko Pintarić istaknuo je kako o posveti župne crkve svjedoči spomen ploča na zidu svetišta. Na ploči je napisano na latinskom jeziku kako ju je posvetio zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac u vrijeme župnika Nikole Horvata, te kako se posvetilo crkve ima slaviti prve nedjelje poslije blagdana sv. Mateja evanđelista. Novi blagoslovljeni kipovi sv. Ivana Pavla II. I bl. Alojzija Stepinca zajedno s kipom kardinala Franje Kuharića, postavljenog ispred crkve 2021. godine, tvore trolist duhovnih velikana XX. stoljeća koji svojim primjerom života mogu sve ljude nadahnjivati u ljubavi prema Bogu i bližnjima.
 
Na misnom slavlju bio je prisutan i sam kipar, gospodin Tomislav Kršnjavi koji se kratko obratio svim prisutnima. Pohvalio je malene prisutne u prvim klupama i pozvao ih neka tako uvijek budu u prvim redovima u crkvi. Gospodin Kršnjavi na kraju je poručio da svi mi, po uzoru na blaženike i svece, svoj život radosno predajemo Gospodinu sa svim svojim križevima i poteškoćama.
 
Po završetku misnoga slavlja domaći svećenik vlč. Josip Jagarčec zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji i provedbi ovog velikog slavlja. Na poseban način zahvaljujemo se i domaćem sinu mons. Nedjeljku Pintarić, koji se uvijek sjeti svoje rodne župe, a koji je zaslužan i za tiskanje prigodne brošure s detaljnom kronologijom događaja od izgradnje crkve do današnjih dana.
 
Izvor: Župa Presvetog Trojstva Klenovnik


Slika
Slika
Slika
Slika