Od:
Do:

Predstavljena božićna poruka varaždinskog biskupa

Predstavljena božićna poruka varaždinskog biskupa
VARAŽDIN, 14. 12. 2016. 
Božićna poruka varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka predstavljena je javnosti u srijedu 14. prosinca na susretu s predstavnicima javnih medija u dvorani Biskupskog ordinarijata u Varaždinu. Tom je prigodom prikazana poruka čiju je snimku za objavu u medijima i ove godine na multimedijalan način pripremio Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

U svojoj poruci biskup ističe kako je Božić blagdan koji nas ispunja radošću, jer Bog dolazi čovjeku, ali i podsjeća kako je došašće vrijeme priprave da bismo prepoznali Boga koji ulazi u naš svijet i želi se susresti sa svakim čovjekom. Biskup Mrzljak napominje kako svi imamo ovozemaljske obveze i brige koje nas često pritišću, muče i opterećuju, no svi moramo pomoći jedni drugima da toga bude što manje. U poruci biskup naglašava da svi osjećamo svoju ljudsku nemoć te stoga sve hrabri molitvom: Ne dopusti da klonemo od umora i bolesti dok čekamo dolazak tvoga Sina koji nam vraća snagu i zdravlje (iz zborne molitve srijede Drugog tjedna došašća). Biskup Mrzljak svima želi da novorođeni Knez Mira učvrsti nadu i neka svojim svjetlom iz Betlehema vodi kroz tmine ovozemaljskog života prema sigurnoj budućnosti.

Na predstavljanju poruke biskup Mrzljak osvrnuo se na aktualnosti u životu mjesne Crkve. Uvodno je istaknuo da se nalazimo u vremenu došašća koje se, na žalost, sve više gleda kroz zabavu i trgovinu, a manje kroz sabranu duhovnu pripravu koja nam je svima potrebna za proslavu svetkovine Božića. Moja je poruka usmjerena adventski i želi nas potaknuti na odgovarajuću pripravu za proslavu Božića, rekao je biskup Mrzljak. Napomenuo je da je Božić uoči Nove godine svojevrsna razdjelnica između dvije godine pa se osvrćemo na proteklu godinu i gledamo prema budućnosti. Uz redovan pastoral u našim župama u kojima se, uz ostalo, osjeća zauzetost mnogih karitativnih volontera koji pomažu potrebitima u mnogobrojnim prigodama, započeli smo izgradnju novog biskupijskog Caritasovog centra u Varaždinu te se nadamo da ćemo ga otvoriti iduće godine upravo uz 20. obljetnicu osnivanja Varaždinske biskupije. U protekloj godini osnovali smo i Povjerenstvo za pastoral Roma kako bismo približili odgoj u vjeri i toj skupini koja se deklarira katolicima, a sve je to na tragu želje i pape Franje da se približimo onima koji na tzv. rubu društva. U ovoj godini počeo je djelovati i novoosnovani Stolni kaptol varaždinske katedrale i imenovani su prvi kanonici koji će kroz novo ustrojstvo preuzeti i službe arhiđakona u našoj biskupiji u idućoj godini, kazao je biskup. Biskup Mrzljak podsjetio je kako će se iduće godine navršiti 20. obljetnica osnutka Varaždinske biskupije, pa će se ta obljetnica obilježiti svečanostima 5. srpnja i 1. listopada. Istaknuo je kako mjesna Crkva, na žalost, tijekom dvije "sušne" godine nije proslavila svećeničko ređenje, ali raduje broj sjemeništaraca i bogoslova, među kojima će biti novih svećeničkih zvanja koji će u nadolazećim "plodnijim" godinama obogatiti crkveni život ne samo Varaždinske biskupije, nego i šire jer mnogi svećenici ove mjesne Crkve djeluju u drugim biskupijama te u inozemnoj pastvi.

Biskup Mrzljak dan ranije, u utorak 13. prosinca, susreo se s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović u njezinom privremenom uredu u Varaždinskoj županiji. Susretu je nazočio i predstojnik Obiteljskog centra Varaždinske biskupije preč. Josip Koprek. Biskup je istaknuo kako je bilo riječi o važnosti zaštite obitelji koja je preduvjet neophodne demografske obnove domovine, osobito u vrijeme sve većeg iseljavanja radnog stanovništva, o zakonskoj zaštiti nedjelje kao dana obiteljskog odmora i zajedništva, te o potrebi dostojanstvenog ukopa zemnih ostataka žrtava hrvatskog križnog puta nakon Drugog svjetskog rata. Na kraju je biskup Mrzljak svim djelatnicima u medijima zaželio sretan i blagoslovljen Božić i Novu godinu.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan
 

BOŽIĆNA PORUKA VARAŽDINSKOG BISKUPA MONS. JOSIPA MRZLJAKA

Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice, braćo i sestre!

Božić je blagdan koji nas ispunja radošću, jer nas podsjeća da nas Bog pohađa. Bog dolazi čovjeku. Advent ili došašće je vrijeme priprave da bismo prepoznali Boga koji ulazi u naš svijet i želi se susresti sa svakim čovjekom. Stoga i sam uzima ljudsko tijelo i ostaje čovjek. Središnji je to događaj ljudske povijesti koji povijest ljudskoga roda dijeli na staro i novo, stari i novi vijek, stari i novi Zavjet.

U adventu se na neki način vraćamo u Stari zavjet u vrijeme kada je izabrani narod stoljećima očekivao Božji dolazak. Mnogi su izgubili i vjeru i nadu da će Bog ispuniti svoje obećanje i stoga je Bog podizao i pozivao proroke koji su ljude opominjali da ne gube nadu. Među njima bio je i prorok Jeremija, koji je živio šest stoljeća prije Krista.  On ovako govori:
Ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Gospodnja - naume mira, a ne nesreće i da vam dadnem budućnost i nadu. Tražit ćete me i naći me jer ćete me tražiti svim srcem svojim. (Jr 29, 11.13)

Prorok prenosi Božju riječ u kojoj potiče svoje suvremenike da ne izgube nadu i da ulože napor tražeći Boga u svojem životu i u svojem vremenu. Mnogi su i u Starom zavjetu našli Boga i s dubokom i čvrstom vjerom očekivali njegov dolazak. Nije li to poruka i za svakoga od nas koji živimo već 2016 godina nakon radosnog događaja u Betlehemu kojeg raspjevano i svečano slavimo svake godine 25. prosinca? Tražimo li zaista Boga u našem svijetu kao što nas sam Bog poziva preko proroka Jeremije?:
Tražit ćete me i naći me jer ćete me tražiti svim srcem svojim. (Jr 29, 13)

Potrebno je tražiti svim srcem, a to znači uložiti puno ljubavi u traženje Boga. Sv. Ivan zapisuje u svojem evanđelju jednu žalosnu rečenicu:
K svojima dođe, a njegovi ga ne primiše. (Iv 1,11).

Može li biti veće tragedije za čovjeka nego ne prihvatiti Boga koji je sama dobrota, sama ljubav i samo milosrđe. A to bi nam se moglo dogoditi i osjećamo kako se to često događa, i zato u adventu molimo:
Svemogući i milosrdni Bože, dok hitimo ususret tvome Sinu, daj da nas zemaljske obveze i brige ne smetu; nebeska mudrost tvoje riječi nek nas uvede u zajedništvo njegove sudbine. (Zborna molitva Druge nedjelje došašća).

Svi mi imamo ovozemaljskih obveza i briga koje nas često pritišću: siromašni smo, možda nemamo najosnovnijih sredstava za život, nemamo za kruh naš svagdašnji, možda gladujemo, nezaposleni smo, beskućnici smo, doživljavamo nerazumijevanje, možda i nasilje od svojih najbližih. Kako nas to ne bi mučilo i opterećivalo?! Moramo pomoći jedni drugima da toga bude što manje, ali osjećamo i svoju ljudsku nemoć usprkos velikim naporima i zalaganju koje čine mnogi ljudi i mnoge društvene strukture u cijelom svijetu i u našoj domovini Hrvatskoj. U svojoj ljudskoj nemoći zato vapijemo:
Ne dopusti da klonemo od umora i bolesti dok čekamo dolazak tvoga Sina koji nam vraća snagu i zdravlje. (Iz zborne molitve srijede Drugog tjedna došašća)

Želim svima i molim da nam novorođeni Knez Mira učvrsti nadu i neka nas svojim svjetlom iz Betlehema vodi kroz tmine ovozemaljskog života prema sigurnoj budućnosti.

To Vam od srca želim uz ovogodišnji Božić i nastupajuću novu 2017. godinu.
 
mons. Josip Mrzljak
biskup varaždinski


Preuzmite poruku u mp3 obliku.