Od:
Do:

Preč. Ivanu Kozjaku uručena nagrada za životno djelo

Preč. Ivanu Kozjaku uručena nagrada za životno djeloSVETI JURAJ NA BREGU, 23. 4. 2016. 

U prigodi proslave Dana Općine Sveti Juraj na Bregu, koji se slavi uz blagdan sv. Jurja 23. travnja, dodijeljene su općinske nagrade, a među dobitnicima su dugogodišnji prijašnji župnik župe sv. Jurja mč. preč. Ivan Kozjak, koji je primio nagradu za životno djelo, te župni kantor Milovan Horvat kojem je uručena godišnja nagrada.

Prijašnjem župniku nagrada za životno djelo dodijeljena je na prijedlog sadašnjeg župnika vlč. Ivice Puškadije koji je Općinskom vijeću naglasio kako bi u prigodi njegove 80. obljetnice života ta nagrada bila jedan znak zahvalnosti cijele zajednice za sve dobro što je učinio tijekom 37 godina koje je proveo kao župnik u župi koja broji 5.000 vjernika. Preč. Kozjak, danas umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije, župu Sveti Juraj na Bregu vodio je od 1972. do 2009. godine. Predano je radio na duhovnom rastu župljana te na obnovi sakralnih objekata, te je za njegove službe u potpunosti obnovljena župna crkva sv. Jurja. Istaknuo se u radu za dobro župe na pastoralnom te svekolikom duhovnom području.

Preč. Kozjak rođen je 5. svibnja 1936. godine u Belici kod Čakovca. Za svećenika je zaređen na Petrovo 1962. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera. Mladu misu proslavio je 15. srpnja iste godine u rodnoj Belici. Bio je dvije godine na službi kapelana u Bjelovaru, a zatim je šest godina bio župnikom u Ruševu, odakle je dvije godine upravljao i župom Čaglin. Nakon toga je nešto kraće od godine dana upravljao župom Velika Trnovitica i župom Ladislav. U jesen 1972. godine preuzeo je župu Sveti Juraj na Bregu u gornjem Međimurju gdje je bio župnikom sve do 2009. godine kada je umirovljen te danas živi u Svećeničkom domu u Varaždinu.

Među nekoliko je dobitnika godišnje općinske nagrade, i župni kantor Milovan Horvat, ing., kojem je uručno priznanje za iznimno djelovanje na područjima umjetnosti i kulture.

Milovan Horvat voditelj je mješovitog pjevačkog zbora Sveti Juraj na Bregu sa završenom orguljaškom školom Varaždinske biskupije. Od 2006. godine posvetio se glazbenom životu, te postao orguljašem i zborovođom župe Sveti Juraj na Bregu te vodi nekoliko zborova i sastava unutar župe. Priprema zborove za redovne nastupe na župnim liturgijskim slavljima, te za nastupe na gostovanjima, a osobito njeguje sakralne i svjetovne skladbe međimurskoga kraja. Prikupio je stare međimurske sakralne skladbe koje su se pjevale ili se još uvijek pjevaju na proštenjima, te ih prilagodio zboru koje su snimljene na prvi župni nosač zvuka pod nazivom "Denes spevaj sve stvorenje".
 
Jasminka Bakoš-Kocijan