Od:
Do:

Pastirsko pismo biskupa Mrzljaka Crkvi Varaždinske biskupije u povodu Godine milosrđa

Pastirsko pismo biskupa Mrzljaka Crkvi Varaždinske biskupije u povodu Godine milosrđaVARAŽDIN, 2. 12. 2015. 
Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uputio je pastirsko pismo svim  svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima Varaždinske biskupije u prigodi nadolazeće Jubilejske godine milosrđa koja započinje 8. prosinca, dok se u nedjelju 13. prosinca u partikularnim crkvama otvaraju Vrata milosrđa.

Biskup Mrzljak ističe kako se i Varaždinska biskupija pridružuje općoj Crkvi u slavlju Jubilejske godine milosrđa koju će Sveti Otac Franjo otvoriti na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM u Bazilici sv. Petra u Rimu.

U Buli najave Izvanrednog Jubileja milosrđa – Lice milosrđa Papa određuje da se na treću nedjelju došašća u svakoj partikularnoj Crkvi u Prvostolnici, koja je majka za sve vjernike, odnosno u konkatedrali ili nekoj crkvi od posebnog značaja otvore Vrata Milosrđa, koja će biti otvorena tijekom svete godine.

U Varaždinskoj biskupiji to će se učiniti u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu toga dana, 13. prosinca, u 18 sati pjevanom večernjom i svečanom euharistijom. Stoga biskup Mrzljak poziva sve svećenike i vjernike mjesne Crkve da se pridruže prema svojim mogućnostima.

U svojem pastirskom pismu biskup ujedno određuje da uz katedralu i sljedeće crkve u Varaždinskoj biskupiji budu mjesta za udjeljivanje jubilejskog oprosta:
  1. Ludbreg – župna crkva Presvetog Trojstva i svetište Predragocjene Krvi Kristove
  2. Molve - župna crkva Uznesenja BDM
  3. Lepoglava – župna crkva Bezgrešnog začeća BDM i kapela bl. Alojzija Stepinca u Kaznionici
  4. Kapela Schönstattskog svetišta Majke Triput Divne u župi Mala Subotica (od Velike Gospe do blagdana BDM Kraljice)
O oprostima dobro je ponoviti nauk Crkve u Katekizmu Katoličke Crkve, kao i u buli Lice milosrđa br. 22.

Prema želji pape Franje: „Korizmu u ovoj jubilarnoj godini također treba živjeti intenzivnije kao povlašteno vrijeme u kojemu će se slaviti i iskusiti Božje milosrđe. Koliko je samo stranica Svetog pisma koje se mogu razmatrati tijekom korizmenih tjedana da nam pomognu ponovno otkriti Očevo milosrdno lice!“ (Lice milosrđa, br. 17)

Biskup Mrzljak stoga poziva župnike i župne vikare da u Korizmi organiziraju „Dan Godine Jubileja milosrđa u župi“: Toga dana neka budu otvorena vrata crkve, a još više Vrata Milosrđa. Nisu li to upravo vrata naših ispovjedaonica?! Organizirajmo i pokornička bogoslužja prema staležima: za djecu, za mlade, za bračne drugove… Neka se pruži prilika za sakrament pomirenja svima od jutra do navečer. Posebno je potrebno voditi brigu o starima, nemoćnima i bolesnima. Dobro bi bilo organizirati za njih, uz pomoć rodbine, susjeda i Caritasovih djelatnika, susret u crkvi ili župnim prostorima. No, ako su nemoćni pohoditi ih u njihovom domu. Neka to učini vlastiti župnik ili koji susjedni svećenik. Budimo toga dana misionari milosrđa. Određujem da u tom „Župnom danu Godine Jubileja“ župna crkva bude mjesto dobivanja jubilejskog oprosta, koji se može dobiti i uz bolesničku postelju. U varaždinskoj katedrali posebno ćemo obilježiti i inicijativu „24 sata za Gospodina“ koja će se održati u petak i subotu prije 4. korizmene nedjelje.

Biskup Mrzljak na kraju svog pisma pridružuje se riječima pape Franje: „Dopustimo da nas u ovome Jubileju Bog iznenadi (…) Neka u ovoj Jubilarnoj godini Crkvom odjekne Božja riječ koja snažno i jasno odzvanja kao riječ i gesta oproštenja, potpore, pomoći i ljubavi. Neka se ona nikada ne umori u širenju milosrđa i neka uvijek bude strpljiva u pružanju utjehe i oproštenja. Neka Crkva postane glas svakog muškarca i glas svake žene i neka s pouzdanjem neumorno ponavlja: 'Spomeni se Gospodine svoje nježnosti i ljubavi svoje dovijeka.' (Ps 25,6)“(Lice milosrđa, br. 25)