Od:
Do:

Otvorene prijave za Festival sv. Cecilije Varaždinske biskupije

Otvorene prijave za Festival sv. Cecilije Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 16. 9. 2016. 
Ured za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, koji vodi mo. Anđelko Igrec, otvorio je prijave za ovogodišnji biskupijski Festival sv. Cecilije. Festival će se održati u subotu 19. studenoga s početkom u 15.30 sati u varaždinskoj katedrali, a zatreba li, organizator će ponuditi još jedan termin u nedjelju 20. studenoga (nedjelja Krista Kralja) u isto vrijeme.

Ove godine se nakon trogodišnjeg naglaska na zajedničkom pjevanju i repertoriju Festival vraća obliku smotre. Organizator poziva da svaki zbor spremi po jednu (eventualno dvije) pjesme i s njom se predstavi drugim zborovima. Kako je ove godine preminuo mons. Blaž Horvat, rektor varaždinske katedrale, koji se s velikim angažmanom brinuo i radovao svemu vezanom uz zborovanja, ovogodišnji susret želi se posvetiti njemu. Zato se predlaže da za svoj nastup zborovi pokušaju pronaći skladbe koje tematski odgovaraju pokojničkom bogoslužju, kako za mise zadušnice, tako i za sam obred sprovoda. To mogu biti i starinske pjesme koje se u nekim župama još pjevaju ili su uglavnom iščeznule iz repertorija, a u kojima se govori o strašnoj smrti, kaznenom sudu itd. Može se izabrati i dio gregorijanske mise za mrtve, ili npr. posljednicu Dies irae. No, neka u izboru pjesama prevladavaju teme koje govore o oduševljenju gledanja Gospodina onakvog kakav jest: a proteklih godina zajednički su uvježbavane pjesme Našao sam ili Oči u oči koje izričito govore o tome. Pjesme s temom milosrđa sigurno su posebno dobrodošle u Godini milosrđa. Sjetite se samo teksta psalma: “Kako je otac nježan prema dječici, tako je Gospodin nježan prema onima koji ga se boje!” (Ps 103,13) I u psalmu Gospodin je pastir moj apostrofirana je misao odsutnosti bojazni i u najvećoj nevolji poradi pouzdanja u Gospodina: “da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom…” (Ps 23,4) Ako netko ima neku skladbu uglazbljenu na tekst blaženstava, lijepo molimo, svakako ju spremite i pokažite drugima: “Blago mirotvorcima… Blago vama…” (Mt 5,3-12), ističe mo. Igrec u pozivu zborovođama.

Podsjeća kako je pokojnom rektoru posebno draga bila molitva sv. Ignacija Lojolskog:
“Uzmi, Gospodine, i primi svu moju slobodu, moju pamet, moj razum i svu moju volju, sve što jesam ili posjedujem. Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine, sve to vraćam; sve je Tvoje, raspolaži sa svime po svojoj volji. Daj mi samo svoju ljubav i milost i to mi je dosta. Amen.” Ovakav žar ljubavi je toliko prikladan za trenutak sjedinjenja s Ljubljenim. Možda netko donese uglazbljenje te molitve “Suscipe”, napominje mo. Igrec te dodaje da se prijave zborova i skladbi očekuju do subote 1. listopada.