Od:
Do:

​Održan 17. Festival Dobrog Pastira u Varaždinu

​Održan 17. Festival Dobrog Pastira u VaraždinuVARAŽDIN, 21. 4. 2024.
17. Festival Dobroga Pastira održan je u nedjelju, 21. travnja, u varaždinskoj crkvi Dobroga Pastira.
Festival se već tradicionalno održava na Nedjelju Dobroga Pastira i Svjetski dan molitve za zvanja. Ove godine okupio je oko 250 sudionika: pjevača, svirača, glazbenika koji su pjesme izvodili solo i zborski. Neki izvođači nastupaju tradicionalno, iz godine u godinu, a neki su se ove godine odazvali prvi put. Tako je ovaj festival duhove glazbe okupio vjernike i glazbenike iz Varaždinske biskupije, od grada Varaždina i okolice do Podravine i Međimurja.

Festival je otvorio varaždinski biskup Bože Radoš koji je na početku festivala sve pozdravio i izrazio radost zbog proslave Svjetskog dana molitve za zvanja na način da se Boga hvali i slavi i pjesmom te je zajedno s okupljenima izmolio molitvu za duhovna zvanja.

Uslijedio je nastup izvođača, među kojima su bila i dva gosta. Već tradicionalno na Festivalu nastupa Slavko Nedić, urednik glazbenog programa Hrvatskoga katoličkog radija, koji podržava festivale duhovne glazbe, a na mnogima i nastupa, posebice sa svojim dvjema kćerima, odnosno grupom RiM. Ove godine izveo je dvije pjesme te kratko svjedočio o svom 50-godišnjem glazbenom putu.

Drugi gost Festivala bio je svećenik i glazbenik vlč. Ljubo Vuković, podrijetlom iz Međimurja, koji je na službi u Zagrebačkoj nadbiskupiji, točnije u Kustošiji. On je između svojih dviju izvedbi, svjedočio o svećeničkom pozivu i životu te potaknuo obitelji da mole za zvanja. Istaknuo je kako se svećenička i redovnička zvanja rađaju upravo u obiteljima te je stoga važna obiteljska molitva i svjedočanstvo vjere najprije u obitelji. Ohrabrio je mlade ljude da se odazovu pozivu ako čuju, osjete da ih Bog zove. Svjedočio je da je u mladosti birao između svećeništva i glazbe te da mu je teško bilo donijeti odluku jer je mislio da će izgubiti glazbu ako odabere duhovni poziv. Danas, kaže, je radostan i zadovoljan i svećenik i glazbenik. I njemu je, kao i Nediću, uručena zahvalnica.

Posebna zahvala uručena je dosadašnjem organizatoru Festivala i povjereniku za duhovna zvanja vlč. Siniši Dudašeku koji nije dopustio da se Festival ugasi nego je poticao njegovo održavanja i kad je bilo najteže.

Festival je molitvom zaključio vikar za kler Varaždinske biskupije preč. Anđelko Košćak, a završnu pjesmu „Krist na žalu“ otpjevali su svi sudionici zajedno. Nakon Festivala druženje sudionika i posjetitelja nastavljeno je uz okrjepu ispred crkve.

Na festivalu su uz već spomenute, nazočili i umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak te predstojnik Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije mo. Višeslav Jaklin.

„Na kraju još jednog Festivala Dobrog Festivala Bogu hvala na svakom izvođaču, pjesmi i molitvi. Vjerujem da su svi izvođači, ali i svi koji su ispunili crkvu Dobrog Pastira u Varaždinu, dotaknuti Dobrim Pastirom“, zaključio je organizator festivala i predstojnik Ureda za duhovna zvanja i ministrante Varaždinske biskupije vlč. Ivica Cujzek.
 
Tekst: Branimir Gubić
Foto: Siniša Conar


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika