Od:
Do:

Na blagdan Sveta tri kralja čestitarski program dječjih zborova u varaždinskoj katedrali

Na blagdan Sveta tri kralja čestitarski program dječjih zborova u varaždinskoj katedrali

VARAŽDIN, 6. 1. 2012.

 

Na svetkovinu Bogojavljenja – Sveta tri kralja, u petak 6. siječnja, u katedrali Uznesenja Marijina u Varaždinu svečano je proslavljen i Svjetski misijski dan djece koji Crkva slavi na Dan svetog djetinjstva.

Tom su se prigodom na poziv i u organizaciji Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije okupili mali pjevači iz pet župnih dječjih zborova koji su izveli svoje čestitarske programe kroz prigodne liturgijske i blagdanske pjesme te kraće igrokaze.

Program s ovakvim sadržajem, vrlo zanimljivim osobito djeci, prvi je put u varaždinskoj katedrali izveden prošle godine, pa je i ove godine okupio mnoštvo mališana s njihovim roditeljima, bakama i djedovima. Mali izvođači su tijekom mise, koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, izveli svoje čestitarske programe kojima su svima okupljenima čestitali božićno vrijeme kada se slavi rođenje Božjeg Sina, spasitelja svijeta.

Oko 150 članova dječjih župnih zborova “Ribari sv. Jakoba” iz Preloga, “Lahori” iz Svetog Ilije, “Sveti Marko” iz Selnice, župe Presvetog Trojstva iz Reke kod Koprivnice i župe Uskrsnuća Isusova iz Kućan Marofa pjesmama, recitalom i igrokazima potrudili su se da i ove godine Varaždinska biskupija na ovaj način dade svoj doprinos akciji “Pjevača betlehemske zvijezde” koja se tradicionalno odvija u više zemalja svijeta.

Svoje nastupe djeca su se sa svojim voditeljima izuzetno potrudila osmisliti i izvesti, a upotpunila su ih i prigodnim kostimima za likove kraljeva, anđela i pastira, dok je dio izvođača bio odjeven i u narodne nošnje svoga kraja. Svojim programima sudionici slavlja uljepšali su proslavu Svjetskog misijskog dana djece i svetkovine Sveta tri kralja, koji su bogati simbolikom osobito bliskom i dragom najmlađima. Liturgijske i trikraljske pjesme na orguljama je pratio mo. Anđelko Igrec, predstojnik Ureda i organizator susreta.

Biskup Mrzljak zahvalio je svim sudionicima, osobito djeci izvođačima na dobrim željama koje su uputili u svojim čestitarskim programima te se time pridružili proslavi blagdana koji posvješćuje da se Bog objavio svijetu i svakom čovjeku.

U propovijedi je biskup istaknuo kako događaj Isusova rođenja nije samo prošlost ili povijest, o kojoj se uči u školi, nego i sadašnjost, što potvrđuje njihovo okupljanje u euharistiji koja posadašnjuje sam Isusov život, Isusa kao živoga Boga. Zaželio je okupljenima da se božićna radost prenese u sve dane njihova života, te da se ne ugasi božićno svjetlo koje su pozvani prenositi i drugima, i to ne riječima, nego svjedočanstvom vlastita života.

Biskup Mrzljak na kraju je naglasio kako je misno slavlje bio radostan susret s Isusom, te je zahvalio svima koji su sudjelovali, osobito onima koji su nastupili i koji su pripremili susret i izvedene programe. Zaželio je svima da poruke koje su izrečene u čestitkama, pjesmama i recitacijama zažive u njihovim životima kroz koji će kročiti zajedno s Isusom, pravim čovjekom i pravim Bogom.

Dan ranije, u četvrtak 5. siječnja, u predvečerje svetkovine Bogojavljenja, biskup Mrzljak također je u varaždinskoj katedrali predvodio misno slavlje na početku kojeg je održan obred blagoslova trikraljske vode.

Jasminka Bakoš-Kocijan