Od:
Do:

Na blagdan sv. Stjepana Prvomučenika misa za osobe s invaliditetom u varaždinskoj katedrali

Na blagdan sv. Stjepana Prvomučenika misa za osobe s invaliditetom u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 26. 12. 2023.
Drugog dana božićne osmine, na blagdan sv. Stjepana Prvomučenika, misu u varaždinskoj katedrali za osobe s invaliditetom predslavio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Misu su suslavili kanonici Stolnog kaptola preč. Josip Koprek i preč. Mario Kopjar, a slavlju su se pridružili članovi Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina. Misu je na hrvatski znakovni jezik prevodio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.

Na početku misnog slavlja mons. Mrzljak pozdravio je osobe s invaliditetom i njihove obitelji te one koji im pomažu. Istaknuo je kako je bit kršćanske vjere zajedništvo te podsjetio na Isusove riječi: „Štogod ste učinili jednom od ove moje najmanje braće, meni ste učinili.“

U homiliji je zahvalio vlč. Šardiju koji, prevodeći misu na hrvatski znakovni jezik, pomaže da Božju riječ prime i oni koji ju ne mogu čuti. Podsjetio je na prve jaslice koje je prije 800 godina prvi uprizorio sv. Franjo. „Jaslice su jedan govor. Pred njima stojimo bez riječi i pitamo se što nam Bog govori. Božić je blagdan radosti i želimo promatrati Božji dolazak među nas prije 2000 godina“, kazao je biskup te istaknuo blagdan sv. Stjepana koji se slavi drugi dan božićne osmine. „Crkva pred nas stavlja ovaj blagdan jer je povezan s našim životom. Rađamo se i umiremo, prelazimo u vječni život. Isus je došao da bi nam pokazao put, da ga osvijetli i da našem životu smisao“, naglasio je.

Rekao je da je glavna poruka Božića Isusova uputa: „Ja sam Put i bit ću s  vama kako ne biste hodili u tami i neznanju“. Podsjetio je na Isusov zemaljski život koji nije bio lagan već od samog početka, od njegovog rođenja. Naglasio je kako Bog dolazi k ljudima u malom, bespomoćnom djetetu koje je potrebno pomoći drugih, kao što pomoć trebaju i osobe s invaliditetom. „U ovom božićnom vremenu promatramo Božju riječ u osobnom životu, u svojim križevima, bolestima i teškoćama. Čovjek taj križ može nositi hrabro jer mu je Krist obasjao put. Sv. Stjepan nam vjeru u Isusa produbljuje i molimo ga da nam bude zagovornikom i pomoćnikom u ustrajanju života u vjeri“, zaključio je biskup Mrzljak.

Na kraju mise poželio je vjernicima sretan Božić te čestitao imendan onima koji ga danas slave. Zahvalio je i na dolasku na misu osobama s invaliditetom, kao i organizatorima na ovom tradicionalnom susretu na Štefanje, koji je nakratko bio prekinut zbog epidemije.
 
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika