Od:
Do:

Misno slavlje i koncert u varaždinskoj katedrali uoči Bogojavljenja

VARAŽDIN, 5. 1. 2013.

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u subotu 5. siječnja u predvečerje svetkovine Bogojavljenja, odnosno Sveta tri kralja, predvodio je u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu misno slavlje kojem je prethodio obred blagoslova vode.

Taj, u kršćanskome narodu duboko ukorijenjen vjerski običaj nastao je od spomena na Isusovo krštenje u svetoj rijeci Jordan. Voda je znak života, novog života očišćenog od grijeha. Da bi se još više istaknula djelotvornost čišćenja, vodi se dodaje sol, kao simbol nepokvarljivosti, a posvećena nas voda podsjeća i na naše krštenje.

Misom je ujedno 40. obljetnicu svećeništva proslavio isusovac p. Tonči Trstenjak, koji je suslavio uz djelatnike Biskupskoga ordinarijata, te sa svojom subraćom iz Družbe Isusove.

Biskup Mrzljak upoznao je okupljene da je u današnjoj katedrali, a nekadašnjoj isusovačkoj crkvi, godine 1973. kardinal Franjo Kuharić predvodio ređenje mladog svećenika, p. Tončija Trstenjaka kojemu je čestitao njegov jubilej. Jubilej je uvijek prigoda reći Bogu hvala za proteklo vrijeme, to je i smisao slavljenja jubileja, stoga Bogu zahvaljujemo na 40 godina njegova svećeništva, rekao je biskup Mrzljak. Tom prigodom biskup se prisjetio zgode iz sjemeništa kada je p. Tonči Trstenjak u predstavi bio anđeo koji je nosio sjajnu zvijezdu za kojom su išla tri kralja, a jedan od kraljeva je bio i sam biskup. Varaždinski biskup istaknuo je da je zahvalan Bogu što im ta zvijezda sjaji, što za tom zvijezdom idu, te je pozvao okupljene da mole Boga da im se ta zvijezda nikada ne ugasi nego da ih vodi ovim zemaljskim životom, ali i dovede u vječni život.

Na kraju mise p. Tonči u prigodnoj je zahvali rekao: Hvala Gospodinu koji me je odabrao, hvala mu na 40 godina svećeništva i na 51 godini redovništva u Družbi Isusovoj. Hvala Gospodinu koji mi je dao i više nego sam se nadao. Dok sam bio mali sanjao sam i htio sam da se evanđelje propovijeda preko krovova, onako kako je to htio sv. Pavao. Kad sam postao svećenik taj moj san se ostvario i više nego što sam mislio preko Hrvatske televizije, preko tristotinjak emisija godišnje koje govore o Kristu Gospodinu i tako evanđelje ulazi u domove. Pater Trstenjak zahvalio je i na mnoštvu svojih prijatelja, pogotovo Hrvatskoj zajednici bračnih susreta i vikendaša. Puno sam više od vas dobio nego vi od mene, istaknuo je. Također je zahvalio ocu biskupu, s kojim je od 1959. godine dijelio školsku klupu u sjemeništu, što mu je omogućio da ovu godišnjicu proslavi u varaždinskoj katedrali. U ostatku života zahvaljivat ću Gospodinu na svim onim darovima koje mi je dao, a na početku ih nisam mogao ni sanjati. Svećenički poziv je nešto zaista uzvišeno. Gospodin nije birao one koji su najbolji, najuspješniji, najpametniji, najljepši nego one koje je on htio, odabrao je mene i hvala mu na tome. Nakon zahvale katedralom se prolomio pljesak okupljenih.

Pater Tonči Trstenjak rodio se 1. ožujka 1944. u Kotoribi, a u Družbu Isusovu stupio je 30. srpnja 1961. Za svećenika je zaređen 7. siječnja 1973. u Varaždinu. Doktorirao je na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu 1987. Profesor je pastoralne teologije i katehetike na FTI-u i na FFDI u Zagrebu, bio je urednik časopisa Obnovljeni život, a 1991. osnovao je Religijski program Hrvatske televizije, koji je kao urednik vodio do svog umirovljenja 2009. U četiri mandata bio je u vodstvu Hrvatske zajednice bračnih susreta. Kao novinar i dalje je prisutan u hrvatskoj katoličkoj javnosti, osobito u Glasniku Srca Isusova i Marijina. Tijekom života bio je članom Katehetskog vijeća BKJ i Povjerenstva za medije HBK.

Nakon euharistijskoga slavlja u katedrali je održan Trikraljski koncert. Pod ravnanjem mo Anđelka Igreca zbor varaždinske katedrale Chorus angelicus uz instrumentalnu pratnju grupe Ayllu izveo je misu Criollu te latino-američke božićne pjesme Ariela Ramireza. Uz goste, grupu Ayllu, koja više od 20 godina izvodi glazbu južnoameričkih domorodaca, nastupio je i mladi solist iz Zagreba Josip Čajko, tenor. Specifičnost Ayllu je što sviraju na osebujnim puhačkim i žičanim instrumentima: keni (uzdužna frula), sikusima (panova svirala), charangu (modifikacija gitare i mandoline), te na indijskom bubnju, bombu. Misa Criolla kombinacija je španjolske i latinoameričke glazbene kulture. Također, koncert su svojom izvedbom obogatili članovi okteta Donum koji djeluje u župi sv. Nikole u Varaždinu. Bila je to prekrasna izvedba koja je oduševila i iznenadila posjetitelje. Koncert je bio humanitarnoga karaktera, a dobrovoljni prilozi koji su skupljeni namijenjeni su za izgradnju centra za hagioterapiju u Ludbregu.

M. Štefanec