Od:
Do:

Međunarodni znanstveni skup u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke

Međunarodni znanstveni skup u povodu 450. obljetnice Sigetske bitkeČAKOVEC, 28. 9. 2016. 

Međunarodni znanstveni skup "Nikola IV. Zrinski i njegovo doba u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke" održan je 23. i 24. rujna u Starom gradu Zrinskih u Čakovcu pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i supokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Organizatori znanstvenog skupa u Godini Nikole Zrinskog Sigetskog bili su Zrinska garda Čakovec, Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Matica hrvatska ogranak Čakovec, Muzej Međimurja Čakovec, Družba "Braća Hrvatskog Zmaja" Zmajski stol Čakovec i Izdavačka kuća Meridijani.

Bio je to već 4. međunarodni znanstveni skup koji se u organizaciji Zrinske garde Čakovec i navedenih institucija održava svake druge godine od 2010. s ciljem očuvanja i promicanja povijesne, kulturne, nacionalne i vojničke ostavštine hrvatskih plemićkih obitelji Zrinski i Frankopan.

Na Međunarodnom znanstvenom skupu u Čakovcu sudjelovalo je 28 predavača i znanstvenika iz 5 zemlja (Hrvatska, Mađarska, Austrija, Slovenija i Crna Gora) koji su u svojim izlaganjima obradili sljedeće tematske cjeline: političke, društvene, vjerske i crkvene prilike u Hrvatskoj i u Europi u vrijeme Nikole IV. Zrinskog, posjedi i utvrđeni gradovi Nikole IV. Zrinskog, Utvrda Siget i njezino značenje u tadašnjem Europskom kontekstu, kult Nikole IV. Zrinskog, odnos Nikole IV. Zrinskog prema protestantizmu, prometne veze u Europi u XVI. st., zdravstvene i medicinske prilike, te prehrana u vojnim utvrdama Zrinskih i u Europi u XVI. st., te Sigetska epopeja i njezin odjek u književnosti, umjetnosti i u školskim udžbenicima. Predavači su bili prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, prof. dr. sc. mons. Juraj Kolarić, prof. dr. sc. Szabolcs Varga, prof. dr. sc. Jozsef Padanyi, prof. dr. sc. Lajos Negyesi, Marijan Kalapurić, mba, prof. Zoltan Varga, mr. sc. Vladimir Kalšan, Ana Šestak, prof. dr. sc. Ivan Jurković, dr. sc. Mark Gjokaj, prof. dr. sc. Matija Berljak, Vladimir Kapun, prof. dr. sc. Andrej Hozjan, dr. sc. Tajana Pleše, dr. sc. Petar Feletar, prof. dr. sc. Mijo Bergovec, akademik Dragutin Feletar, Darko Varga, mr. sc. Ivan Zvonar, prof. dr. sc. Alojz Jembrih, prof. dr. sc. em. Stjepan Hranjec, prof. Ivan Pranjić, prof. Andreja Talan i prof. Nikola Cik.

Posebno zanimanje sudionika Simpozija pobudila je izložena kaciga i sablja Nikole IV. Zrinskog koja je zaslugom i zalaganjem Zrinske garde Čakovec i njezinog predsjednika Alojzija Sobočanca dopremljena iz Kunsthistorische Museum Wien i predstavljena u sklopu izložbe u Nikoli IV. Zrinskom u Muzeju Međimurja.

Uoči otvorenja svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa predslavio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. S biskupom su suslavili izaslanik sisačkog biskupa mons. Marko Cvitkušić, kancelar Sisačke biskupije, dekani međimurskih dekanata i još desetak svećenika, koji su se svi odazvali i svečanosti otvorenja simpozija.

Sudionici Simpozija podržali su prijedlog predsjednika Zrinske garde Čakovec Alojzija Sobočanca da se u Čakovcu osnuje "Povijesni institut za proučavanje života i djela Zrinskih i Frankopana", koji će kontinuirano proučavati, istraživati, objavljivati i promicati hrvatsku povijest, kulturna te književna i likovna djela nastalih nadahnućem iz života i djela Zrinskih i Frankopana.

Sudionici Simpozija predlažu da sljedeća tema V. Međunarodnog simpozija o Zrinskim i Frankopanima (2018. godine) bude posvećena Ozlju, Bosiljevu ili Zrinu.

Svi radovi sa znanstvenog skupa, koji prođu recenzije, bit će tiskani u posebnom Zborniku kao i do sada. Izlazak Zbornika očekuje se u jesen 2017. godine.