NaslovnaDjelatnostiFotogalerijeVideoAudioOdjeciKontakt

Kuća za prihvat samohranih majki i trudnica u Varaždinu otvorila svoja vrata

Kuća za prihvat samohranih majki i trudnica u Varaždinu otvorila svoja vrataVARAŽDIN, 25. 9. 2020.
Nova jesenska kampanja Inicijative „40 dana za život“ započela je 23. rujna u 35 hrvatskih gradova među kojima su i gradovi Varaždinske biskupije: Čakovec, Koprivnica i Varaždin.

I upravo u Varaždinu Udruga „Betlehem“ – Varaždin, Udruga koja promiče radosti života i ljubavi prema nerođenoj djeci i njihovim roditeljima, ima kuću za prihvat mama, Kuću života Gospe Fatimske i u njoj jednu štićenicu s troje djece.

Kako nam govori Vjeran Grabant, predsjednik varaždinske podružnice Udruge „Betlehem“, kuću je Udruga dobila u potpunosti na dar od jedne obitelji iz Varaždina prije otprilike dvije godine. Pa ipak, tada kuća nije bila useljiva, te ju je najprije bilo potrebno obnoviti. Radovi su trajali dvije godine, pa je prva štićenica sa svojom djecom uselila u lipnju 2020.

Osim toga, Udruga "Betlehem" u Varaždinu ima još jednu štićenicu kojoj dijelom sufinanciraju stanarinu i čuvanje djece, a sve to ne bi bilo moguće bez dobročinitelja.

„Naravno, mi funkcioniramo s donacijama dobrih ljudi kojih hvala Bogu ima, ali potrebe su neprestane, troškovi su dosta veliki za održavanje kuće, za hranu, režije... Našoj prvoj štićenici, koja je na stanu u Kučanu, dijelom sufinanciramo i stanarinu, i čuvanje djece. No, troškovi su veliki i za pelene, i higijenske potrepštine. Tako da nam je svaka donacija dobro došla, bilo u obliku higijenskih potrepština, bilo u obliku hrane ili novčanih sredstava.“, poručuje Grabant.

O svom iskustvu kao štićenica Udruge Betlehem progovorila nam je Ivana Bartolac. Naime, prvog sina je rodila s tek 18 godina. Svjedoči kako ju je isprva bilo strah, budući da nije imala svoje roditelje nego je bila udomljena, ali ju je to također i potaklo da želi roditi i svome djetetu darovati svu onu roditeljsku ljubav koju ona nije imala. Uskoro je ponovno zatrudnijela i tako s 19 godina postala samohrana majka.

„Otac moje djece se drogirao, tako nisam imala gdje te sam preko Centra za socijalnu skrb došla u zagrebačku Udrugu "Betlehem" da mi se pomogne da ostanem sa svoje dvoje djece. Godinu dana kasnije došli smo u Varaždin. Budući da Kuća života Gospe Fatimske još nije bila gotova, pomogli su mi da nađem posao i smještaj te da mogu uspjeti u životu. Prije nego sam stupila u kontakt s Udrugom Betlehem, život mi je bio nikakav, gotovo da ni krov nad glavom nisam imala. Pratio me strah i pitanje kako ću s dvoje djece? Biti samohrani roditelj nije lako. Probijati se kroz život s 23 godine i dvoje male djece je jako teško. Zahvaljujem Bogu što je Udruga "Betlehem" uz mene, prate me molitvom, daju mi podršku, u svemu su uz mene. Pomogli su mi da se snađem, da nađem posao, tetu čuvalicu za djecu i hvala Bogu, sad je sve uredu.“ – rekla nam je štićenica, mama Ivana.

I premda njeno iskustvo nije bilo lako, ona je odlučila životu reći "Da!" te svima koji se oko toga dvoume poručuje kako uz djecu čovjek brzo shvati da nije sam.

„Netko te uvijek doma čeka tko je pun ljubavi prema tebi i znaš da će te ta djeca iskreno voljeti i zagrliti. Stoga poručujem  svakoj majci, svakoj djevojci da se nema čega bojati, nego životu uvijek treba dati priliku. Ne odustaj jer nisi sama. Možda si mlada, ali Netko vidi da si spremna biti majkom. Znam da je ponekad teško maknuti se i učiniti ispravno, ali sve ružno i teško prođe kad jednom zagrlite to čisto i bezgrešno svoje dijete.“ – poručuje i ohrabruje štićenica Udruge „Betlehem“ –Varaždin Ivana Bartolac.

Stoga, ukoliko je netko u potrebi, svakako se može javiti Udruzi "Betlehem", pa i onda kad bi  kapacitet Kuće u Varaždinu bio popunjen.

„Mi imamo još nekoliko kuća u Hrvatskoj: u Karlovcu, Zagrebu, Sisku, a postoje neki nagovještaji da bi se i u Koprivnici mogla otvoriti jedna kuća, tako da na razini Hrvatske kapaciteta ima. Kako god, svi koji su u potrebi, mogu se javiti i Udruga će pronaći odgovarajuće rješenje.“ rekao je predsjednik varaždinske podružnice Udruge „Betlehem“, a ujedno pozvao i sve zainteresirane da se pridruže ovoj Udruzi i kao molitvena podrška. Jer, važno je reći da je prilikom obnove Kuće života Gospe Fatimske u Varaždinu najprije bio pripremljen molitveni prostor upravo kako bi Kuću i cijelo ovo djelovanje Udruge najprije natopili molitvom.

Stoga u podrumskim prostorijama kuće stoji molitveni prostor u kojem se na molitvu okupljaju članovi Udruge svakog petka od 17.30 sati. Ti molitveni susreti su otvorenog tipa i na njih su dobrodošli svi koji to žele, bilo pojedinci, bilo čitave obitelji. A u molitvi su združeni s brojnim svecima zagovornicima, osobito s njih desetak čijih su čuvari relikvija.
 





Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: Siniša Conar