Od:
Do:

​Korizmeni susret klanjatelja Trajnog euharistijskog klanjanja u varaždinskoj katedrali

​Korizmeni susret klanjatelja Trajnog euharistijskog klanjanja u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 21. 3. 2024.
Za klanjatelje Trajnog euharistijskog klanjanja (TEK) Varaždin organiziran je korizmeni susret u četvrtak, 21. ožujka, u varaždinskoj katedrali.
Na početku susreta klanjatelje je pozdravila koorinatorica TEK-a Varaždin Marta Kranjčec. Predstavila je program susreta te dala informacije vezane uz proslavu prve godišnjice od osnutka TEK-a u Varaždinu. 

Potom je uslijedila kateheza koju je o temi „Muškarci i žene s Isusovog križnog puta“ održao župnik Župe sv. Marije Magdalene u Ivancu vlč. Tihomir Kosec. Istaknuo je kako na Isusovom križnom putu, na postajama gdje susreće ljude, možemo prepoznati tri tipa žena i tri tipa muškaraca. Tri tipa žena s različitim karakterima o kojima je detaljno govorio su Marija, Veronika i jeruzalemske žene. S druge strane, tri tipa muškaraca o kojima je govorio su Šimun Cirenac, svi oni koji su se urotili protiv Isusa te apostol Ivan koji predstavlja savršenog muškarca. Vlč. Kosec ističe kako Isus Ivanu predaje Mariju da se brine o njoj, pokazuje kako postupiti ne samo kad su u pitanju žene, nego i u socijalnim situacijama. Poručio je i kako Ivan pokazuje na koji se način današnji muškarac treba odrediti prema ovom svijetu s obzirom na njegovo znanje, na njegov talent.

Euharistijsko slavlje nakon kateheze predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš, a suslavili su vlč. Kosec i biskupov tajnik vlč. Marko Domiter.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je kazao da se na euharistiju okupila jedna posebna zajednica s posebnom pobožnosti prema euharistijskom Isusu, koji imaju svoj sat u kući u kojoj On trajno boravi. „Okupili smo se danas da Gospodinu kažemo da s Njim želimo biti još povezaniji jer smo onda i međusobno bolje i čvršće povezani“, rekao je.

U homiliji se mons. Radoš posebno osvrnuo na starozavjetni lik Abrahama, koji se u liturgijskim čitanjima spominje u prvom čitanju, psalmima i evanđelju.“ Abraham, otac vaš, usklikta što će vidjeti moj Dan. I vidje i obradova se“, ponovio je biskup rečenicu iz evanđelja i detaljno ju protumačio. „Taj dan je nedjelja, dan života, dan Kristova uskrsnuća. No, pođimo najprije prema Abrahamu. Prvi dan kojim se Abraham obradova je dan kad na dar prima sina Izaka. Drugi put se raduje u iskustvu žrtvovanja Izaka. U prvom i u drugom radovanju je vjera ona koja daje snagu, koja daje da krv života proteče kroz njegove žile. Ovdje Abraham vjeruje protiv svake nade. On je čovjek koji žrtvuje sina i u toj slici prepoznajemo Oca pisana velikim slovom kao i Sina, koji se ide žrtvovati, dati život i vratiti ga drugima“, rekao je te dodao: „Abraham je pronašao Božju dobrotu i ljubav. Bog želi razveseliti čovjeka životom, uskrsnućem. Ovo je praslika Isusova uskrsnuća. Bog daje da iz mrtve Sarine utrobe, iz tamnoga groba, nikne novi život, da iz ljudskog smrtnog roda poteče novi život, život koji je prošao kroz smrt snagom vjere i snagom Božjeg obećanja“, istaknuo je biskup Radoš.

„Isusov dan je dan uskrsnuća koji već sada naziremo iako smo u dubokoj korizmi. Naziremo ga kroz sve ono što je tamno, teško, mračno, kroz muku, križ, grob. Daje nam da ga u nadi vidimo, osjetimo kako bismo mogli živjeti“, naglasio je.

„Naš sat u kapeli je skupljanje energije, sunca, hrane da ga možemo proširiti na cijeli dan, na dan Isusova uskrsnuća. Taj jedan sat jača našu vjeru da možemo živjeti s Isusom i od njega. Molimo ga da pretoči u naš dan, da imamo radost života poput Abrahama“, zaključio je homiliju biskup Radoš.

Na kraju mise biskup je zahvalio svim klanjateljima na vremenu koje izdvajaju te izrazio uvjerenje kako plodove boravka s Isusom u kapeli trajnog klanjanja na ubiru samo za sebe, nego i za sve vjernike Varaždinske biskupije koji, zahvaljujući upravo njihovoj prisutnosti, mogu u svakom trenutku navratiti k Isusu. Susret je završio euharistijskim klanjanjem.

Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika