Od:
Do:

Humanitarni koncert za Marijine obroke održan u varaždinskoj katedrali

Humanitarni koncert za Marijine obroke održan u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 11. 5. 2015.

Već tradicionalan godišnji humanitarni koncert za udrugu Marijini obroci, koji se održava u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu, priređen je u ponedjeljak 11. svibnja. Donacijama prikupljenima na varaždinskim koncertima, projekt Marijinih obroka, koji diljem svijeta u školskim kuhinjama hrani milijun djece, otvoren je i u OŠ Hondji u Beninu. Naime, dobrovoljnim prilozima iz prijašnjih godina omogućen je svakodnevni topli obrok za 650 djece u toj afričkoj školi, u kojoj su Marijini obroci uredili školsku kuhinju, jednu od njih nekoliko otvorenih u posljednjih pet godina u Beninu.
 
Tijekom večeri članovi udruge Marijinih obroka predstavili su ovaj projekt kako bi se nastavilo dobročinstvo mnogobrojnih vjernika zahvaljujući kojima je već učinjen niz dobrih djela. Sve je okupljene pozdravio i prof. Ladislav Ilčić, organizator koncerta i član Varaždinskog komornog orkestra koji je pratio izvođače tijekom večeri. Kao organizator koncerta zahvalio je svima što svojom nazočnošću, podrškom i novčanim darom svjedoče da se činjenjem dobra mogu učiniti mnoge pozitivne promjene i pomoći onima koji oskudijevaju u najosnovnijem. Marijini obroci su globalni pokret koji uspostavlja projekte prehrane u nekima od najsiromašnijih zajednica svijeta u kojima glad i siromaštvo sprečavaju djecu da steknu obrazovanje. Marijini obroci pomažu onima kojima je to najpotrebnije, a to su djeca i mladi kojima se ovim projektom omogućava školovanje bez gladi. Već sa 75 kuna može se nahraniti jedno dijete u školi tijekom cijele godine, a donatori iz Hrvatske hrane 11 tisuća djece u deset školskih kuhinja u više zemalja.

Na kraju koncerta, kojem je nazočio i izaslanik varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, mons. Ivan Godina, generalni vikar, mo. Anđelko Igrec, katedralni orguljaš i zborovođa, zahvalio je svima nazočnima, izvođačima i podupirateljima. Koncertu je nazočio i vlč. Odilon Gbenoukpo Singbo, rodom iz beninske župe Hondji, čije je akademsko obrazovanje i duhovnu formaciju u Zagrebu podupirala upravo Varaždinska biskupija. Program koncerta osmislio je mo. Igrec pod čijom je dirigentskom palicom katedralni zbor Chorus angelicus ponovno briljantno izveo svoj slavljenički repertoar Pjesama štovanja i hvale. Bio je to glazbeno-duhovni vrhunac ove humanitarne i koncertne večeri tijekom koje su s nekoliko pomno izabranih skladbi nastupili i gosti: dječji zbor župe sv. Nikole biskupa iz Čakovca s dirigenticom Ivom Novak, pjevački zbor Osnovne škole Petrijanec s dirigenticom Melitom Bastalec te višestruko nagrađivani pjevački zbor "Josip Štolcer Slavenski" iz Čakovca sa solistima (Tamara Korunek – sopran, Filip Hozjak – tenor, Henrik Šimunković – bariton) i dirigenticom Senkom Bašek-Šamec. Koncert je svojim zanimljivim i zahtjevnim programom pružio vrhunski doživljaj svim posjetiteljima, koji su se rado odazvali i pridružili projektu činjenja dobra.

Humanitarni koncert za Marijine obroke s istim izvođačima i sličnim programom bit će izveden i u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, na Jugu, u četvrtak 14. svibnja s početkom u 20 sati.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan