Od:
Do:

Godišnji susret predsjednika, nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa u BiH i Hrvatskoj

Godišnji susret predsjednika, nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa u BiH i HrvatskojMOSTAR, 21. - 24. 10. 2019.
Godišnji susret predsjednika, nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja Caritasa u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj održava se od 21. do 24. listopada u Mostaru.

Susret je započeo u ponedjeljak 21. listopada misom u mostarskoj katedrali. Zajednički sastanak održan je dan kasnije, 22. listopada, u Duhovno-obrazovnom centru „Emaus“ u Potocima kod Mostara. Tom prigodom novinarima su se obratili predsjednik Caritasa BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i predsjednik Hrvatskoga Caritasa apostolski administrator Varaždinske biskupije biskup Josip Mrzljak.

Kardinal Puljić podsjetio je da je u središtu susreta Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH kojim, od 2007. godine, Caritas iz Hrvatske daje ohrabrenje i potporu, izraz blizine i materijalnu pomoć Crkvi i ljudima u BiH.

- Sastajemo se godišnje kako bismo razmotrili što smo dosad učinili, koji su problemi i što još možemo uraditi. Mi u Bosni i Hercegovini izuzetno smo zahvalni predsjedniku Hrvatskog Caritasa biskupu Mrzljaku i svim Caritasima u Hrvatskoj koji nas podržavaju u našim nastojanjima i opstanka i povratka jer ima još ljudi koji se žele vratiti. Ta je potpora ohrabrenje našem djelovanju u Bosni i Hercegovini - izjavio je kardinal Puljić.

Svrha karitativnog djelovanja nije samo materijalno pomaganje, nego i pokazivanje zajedništva, rekao je biskup Mrzljak. Dodao je da Tjedan solidarnosti želi povezati sve Hrvate u i izvan domovine.

- Dragocjeni su ovakvi susreti na kojima možemo jedni drugima izreći svoje tegobe i teškoće, ali i stvoriti planove koje trebamo učiniti u datim momentima - rekao je biskup Mrzljak, posebno istaknuvši pitanje migranata u BiH i Hrvatskoj, podsjetivši na riječi pape Franje da treba prihvaćati sve ljude koji su u potrebi, posebno one koji bježe iz svojih domovina.

Tjedan solidarnosti nije jedina aktivnost Caritasa, već se širina karitativne ljubavi pokazala u ratu i poraću, ne samo prema pripadnicima katoličkoga naroda nego prema svima koji su bili u potrebi, rekao je ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević.

Istaknuo je da snažna karitativna veza BiH i Hrvatske nije samo Tjedan solidarnosti nego i brojne pojedinačne akcije među biskupijama, župama i pojedincima. „Kad je u pitanju Tjedan solidarnosti, biskupi i ravnatelji Caritasa dogovorili su se konkretno da prikupljena sredstva tijekom te akcije idu za Crkvu i ljude u BiH u projekte bilo nacionalnog bilo svakog pojedinog Caritasa. Tako ovdje imamo brojne projekte za koje država ne plaća ni marku. To su domovi za starije osobe, domovi za djecu s poteškoćama u razvoju, dječji vrtići“, pojasnio je mons. Knežević na što se troše sredstva prikupljena u akciji Tjedan solidarnosti.

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina istaknuo je kako je misija u Tjedan solidarnosti uključiti i druga područja poput kulturnoga, te uputio zahvalu svim dobročiniteljima.

- Zahvaljujem našim trajnim podupirateljima, vjernicima diljem župa u Hrvatskoj. Naše misli umjerene su i prema svim našim iseljenicima diljem svijeta, posebice Europe. Htjeli bismo da i oni osjete poziv i da se kroz strukture misijskih ureda, prema njihovim mogućnostima i mjesnim propisima uključe u aktivnosti Hrvatskog Caritasa kako bi dali veći zamah, i molitveni i materijalni - rekao je mons. Svalina.

Na novinarski upit o ulozi Caritasa po pitanju migrantske krize, posebno na bihaćnom području, kardinal Puljić je istaknuo:

- Problem je govoriti o migrantima u BiH jer nemamo oformljenu vlast koja će voditi sve strukture pa i tu strukturu. Zato vlada kaos. Zato mali čovjek pati. Zato imamo zapaljenih kuća, silovanja i provaljivanja. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić hvali se kako on vodi službu sigurnosti, ali on jako kumuje neredu svojim stavovima i svojom strukturom. Smatram da je vrlo delikatan taj proces sigurnosti. Delikatno je i da migranti koji su zaista potrebni pomoći bivaju manipulirani. To Bosna i Hercegovina ne može sama riješiti, ali ni Europa. Potrebno je ozbiljnije pristupiti tome problemu. Ne prozivati male ljude, nego na višoj razini rješavati pitanje migrantske krize - rekao je kardinal Puljić.

Tijekom susreta na terenu će se vidjeti što je konkretno učinjeno sredstvima prikupljenim u Tjednu solidarnosti.
ika.hkm.hr