Od:
Do:

Brojni vjernici na Uskrsni ponedjeljak hodočastili Majci Božjoj Močilskoj

Brojni vjernici na Uskrsni ponedjeljak hodočastili Majci Božjoj MočilskojKOPRIVNICA, 1. 4. 2024.
Uskrsni ponedjeljak u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama - Koprivnica i ove je godine svečano obilježen. Proštenjarski dan započeo je jutarnjim euharistijskim slavljem koje je predvodio domaći župnik mons. Leonard Markač. Nakon jutarnjeg slavlja u 10 sati krenula je procesija rijeke hodočasnika od kapele Svetog Jožefa  do župne crkve. Predvođeni domaćim župnikom mons. Markačem i dekanom Koprivničkog dekanata preč. Dominikom Vukalovićem hodočasnici su molitvom i pjesmom, baš kao i dvojica braće na putu prema Emausu razmišljali uz i kroz Riječ Božju.

Svečano euharistijsko koncelebrirano slavlje predvodio je fra Zoran Bibić, župni vikar Župe svetog Antuna Padovanskog u Koprivnici u zajedništvu sa svećenicima Koprivničkog dekanata. U nadahnutoj homiliji fra Zoran je rekao kako Isus i danas progovara u Pismu.

“Zato danas treba hrabro naviještati Isusa Krista Uskrsloga i sve one vječne istine koje smo možda pomalo zaboravili a to su: opasnost grijeha, potreba da se živi u Božjoj milosti, snaga Kristova križa i njegovih sakramenata, smrt, sud, raj, pakao. Za mnoge su to danas teške riječi i tvrd govor. Danas kao nikada do sada trebamo hrabro živjeti i naviještati Isusovo Evanđelje kao Radosnu vijest o Božjoj ljubavi i našem spasenju. No to nije teško za onoga koji se susreće u vjeri s Uskrslim Gospodinom, jer nas on snagom svoga Duha poučava, posvećuje i uvodi u svu istinu. Uskrsli Isus danas je s nama u ovoj Euharistiji. Molimo ga da ražari naša srca, rasvijetli naše pameti da ga prepoznamo u Božjoj Riječi i lomljenju kruha. Molimo ga da, poput učenika iz Emausa, postanemo radosni kršćani, radosni svjedoci Krista Uskrsloga i njegova zakona ljubavi i da radost bude prepoznatljiv znak da smo Isusovi i da živimo za njega”,  zaključio je fra Zoran.
 
Na kraju slavlja zahvalnu riječ uputio je mons. Markač koji je, kao prvi i jedini močilski župnik prije 24 godine potaknuo i obnovio drevni običaj koprivničanaca koji su na Uskrsni ponedjeljak hodočastili Majci Božjoj Močilskoj.

“Zahvaljujemo dragom Bogu koji nam je podario ovako lijep dan. Radost vazmenog slavlja širi nadu u budućnost Crkve i naroda. Brojni hodočastite iz različitih krajeva Podravine. Neka vam je svima, kao i mojim suradnicima kojima na poseban način zahvaljujem, zagovor Majke Božje Močilske oslonac u brojnim životnim nedaćama”, poručio je mons. Markač.
 
Hodočasnički dan u Močilama završen je večernjim euharistijskim slavljem koje je predslavio vlč. Damir Slamek, župnik Župe svetog Ivana Krstitelja u Koprivničkom Ivancu.
 

Tekst: Ljiljana Zagrajski
Foto: Klikaj.hr

 



Slika
Slika
Slika
Slika
Slika