Od:
Do:

Blagoslovljen temeljni kamen Caritasovog centra Varaždinske biskupije

Blagoslovljen temeljni kamen Caritasovog centra Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 27. 9. 2016.
Na spomendan sv. Vinka Paulskog, velikog promicatelja i svjedoka milosrđa i ljubavi, u Varaždinu je u utorak 27. rujna blagoslovljen temeljni kamen i početak gradnje novog centra Caritasa Varaždinske biskupije.

Gradilište nove biskupijske zgrade, namijenjene karitativnim potrebama, blagoslovio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak te je u temeljni kamen položio povelju blagoslova temeljnog kamena. Prigodnoj svečanosti na temeljima objekta, koji se gradi na području varaždinske župe sv. Josipa u naselju zvanom Banfica, nazočili su svećenici Biskupskog ordinarijata i varaždinski župnici, članovi Upravnog vijeća Biskupijskog Caritasa, gradonačelnik Varaždina Goran Habuš i varaždinski župan Predrag Štromar, predstavnici izvođača, te suradnici Biskupijskog Caritasa, među kojima su i mladi iz Zdruga katoličkih skauta Varaždinske biskupije.

Predsjednik Biskupijskog Caritasa mons. Ivan Godina, generalni vikar, pročitao je povelju blagoslova temeljnog kamena u kojoj se, među ostalim, podsjeća kako je za vrijeme Domovinskog rata djelovao Regionalni Caritas u Varaždinu, a uspostavom Varaždinske biskupije 1997. godine osnovan je Biskupijski Caritas. Uvidjevši potrebe zbrinjavanja sve većeg broja korisnika Caritasove pučke kuhinje prvi biskup Marko Culej pokrenuo je inicijativu za izgradnju novog objekta. Ovaj projekt počeo se ostvarivati suradnjom biskupije i gradskih i županijskih vlasti još 2005. godine. Nakon dovršenih priprema, počela je izgradnja koja je povjerena tvrtki Čakovec-stan d.o.o. iz Čakovca, a izgradnja se u cijelosti financira doprinosima vjernika i sredstvima Varaždinske biskupije, istaknuo je mons. Godina.

Ravnatelj Biskupijskog Caritasa mr. sc. Ante Šola izrazio je uvjerenje da svi zajedno dijele radost što Caritasov centar raste te je zahvalio svima koji su sudjelovali na tome putu. Podsjetio je kako je inicijativa tijekom godina nailazila na razne teškoće, ali se napokon nakon niza pripremnih radnji u ožujku ove godine krenulo s izgradnjom. U ovom centru naša mjesna Crkva, Varaždinska biskupija, nastavlja tisućljetnu tradiciju Crkve u brizi za siromašne i slabe, rekao je Šola dodavši da Crkva i na ovaj način svjedoči svoje poslanje, ali ona i materijalna sredstva koja ima ne čuva za sebe, nego ih oplemenjuje i višestruko vraća zajednici.

Nova Caritasova zgrada na prostoru od 6.400 četvornih metara imat će izgrađeno oko 1.300 četvornih metara koji će biti namijenjeni skrbi za potrebite. Varaždinska biskupija osigurala je sredstva za prvu etapu izgradnje,ali se nadam da će se odazvati i lokalna samouprava i drugi donatori u uređenju i opremanju prostora. Nadam se da ćemo na primjeru suradnje u osiguravanju gradilišta, pri čemu su podjednako sudjelovali Biskupija, Grad Varaždin i Varaždinska županija, nastaviti izgradnju i dovršenje onog što smo započeli, poručio je ravnatelj Šola.

Prilikom blagoslova biskup Mrzljak istaknuo je kako se možemo pitati zašto ovaj projekt nije bio realiziran brže, no s druge strane primjećujemo kako nas je Božja providnost dovela u ovo pogodno vrijeme jubilejske Godine Božjeg milosrđa. Čini nam se da će ovo zdanje biti najbolji spomen na ovu Godinu jubileja u kojoj nas je papa Franjo posebno pozivao da vršimo djela milosrđa. I doista, u ovom će se Caritasovom centru činiti tjelesna djela milosrđa, jer Caritas to neprestano i čini, od toga da hrani gladnog i žednog, odijeva siromaha, prima onog koji nema krova nad glavom, a pomaže i kod različitih vrsta ropstava i ovisnosti. Svi smo pozvani trajno promišljati kako činiti tjelesna i duhovna djela milosrđa, kako nas to poziva i papa Franjo, rekao je biskup Mrzljak, ujedno predsjednik Hrvatskoga Caritasa, te je zaželio da se za godinu dana u ovo doba u prigodi 20. obljetnice Varaždinske biskupije nađu ponovno svi zajedno uz dovršenu zgradu na njezinom blagoslovu. Program blagoslova upotpunio je nastup pjevačkog društva Arka iz Varaždina.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan