Od:
Do:

Biskup Žerdin iz Perua na zahvalnoj misi u Čakovcu

Biskup Žerdin iz Perua na zahvalnoj misi u Čakovcu

ČAKOVEC, 15. 9. 2011.

 

U župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu u četvrtak 15. rujna večernje misno slavlje predvodio je mons. Gerard Anton Žerdin, hrvatski franjevac, misionar i biskup iz Perua, koji je tom prigodom zahvalio za dar koji su čakovečki vjernici prikupili ove liturgijske godine u župnoj adventskoj i korizmenoj akciji.

Biskup Žerdin, koji upravlja Apostolskim vikarijatom San Ramon u središnjem Peruu, čakovečku župu posjetio je u više navrata i prijašnjih godina kako bi predstavio misijsko djelovanje u toj južnoameričkoj državi na pacifičkoj obali gdje živi već više od tri desetljeća. I ranijih godina darom župljana prikupljena su značajna sredstva za njegovo misijsko djelovanje u Peruu. Stoga je ovom prigodom biskup Žerdin predstavio najnovije aktivnosti koje su posvećene školovanju siromašne indijanske djece u nepreglednim prašumama uz rijeku Amazonu, te zahvalio na darovima i molitvama za uspjeh misija.

Biskupa Žerdina u Čakovcu je dočekao gvardijan fra Stanko Belobrajdić koji mu je bio domaćin, a na početku mise pozdravio ga je i župni vikar fra Anđelko Rakhel. S biskupom je suslavilo više franjevaca na čelu s provincijalom fra Željkom Železnjakom. U propovijedi je biskup Žerdin govorio o važnosti misijskog poslanja koje Crkva ima po cijelom svijetu dodavši da je Crkva poslana služiti i naviještati Radosnu vijest svim narodima. Podsjetio je na dosadašnja postignuća u misijskom djelovanju u Peruu te se osobito osvrnuo na izgradnju i uređenje školskih objekata za obrazovanje amazonskih Indijanaca u centru Nopoki u mjestu Atalaya pri čemu su svojim darovima u znatnom dijelu sudjelovali upravo čakovečki vjernici, ali i drugi vjernici iz hrvatskih župa u domovini i inozemstvu. Biskup Žerdin zahvalio je od srca na solidarnosti i razumijevanju misijskog poslanja Crkve te uputio zahvale što potrebe Crkve pomažu novčanim darovima, ali i molitvama.

Biskup Žerdin rođen je 1950. g. u župi Lendava u slovenskom Prekmurju, a uz Čakovec je posebno vezan jer su se za njegovo rođenje roditelji zavjetovali pred slikom sv. Antuna upravo u čakovečkoj crkvi sv. Nikole. U Peruu djeluje kao misionar od 1975. godine gdje je i zaređen za svećenika, a biskupom je imenovan 2002. godine. Član je Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Jasminka Bakoš-Kocijan