Od:
Do:

​Biskup Radoš predvodio pobožnost „Marijina puta“ u Klenovniku

​Biskup Radoš predvodio pobožnost „Marijina puta“ u KlenovnikuKLENOVNIK, 31. 10. 2023.
Pobožnost „Marijina puta“ u Klenovniku u utorak, 31. listopada, predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš.
Hodočasnici su se okupili ispred Bolnice za plućne bolesti i TBC u Klenovniku gdje ih je pozdravio župnik Župe Presvetoga Trojstva u Klenovniku vlč. Nikola Bukovčan. Potom je uslijedila pobožnost „Marijina puta“. Tijekom jedinstvene molitvene pobožnosti uz petnaest postaja otajstava krunice Blažene Djevice Marije, čitaju se razmatranja, moli krunica, pjevaju prigodne pjesme te se hodočasti u kapelu sv. Vuka Regensburškog (Volfganga, Bolfnika) u Vukovoj.

Nakon pobožnosti misno slavlje proslave spomendana sv. Vuka (Volfganga) u istoimenoj kapeli predslavio je mons. Radoš. Suslavili su generalni vikar mons. Antun Perčić, mons. Nedjeljko Pintarić, vlč. Alojzije Pakrac, vlč. Nikola Bukovčan, koji su i hodočastili Marijinim putem, te vlč. Marko Domiter.

Biskup Radoš je na početku misnog slavlja istaknuo da postoje tri procesije. „Prva je kad svećenik prilazi oltaru, druga je prikazna procesija kad svećenik zahvaljuje na darovima i prikazuje djelo svojih ruku i treća je ona kad kao narod Božji prilazimo stolu Gospodnjemu. Mi smo danas imali prvu procesiju jako izraženu: krenuli smo od bolnice pa sve do ove crkve sv. Volfganga. Meditirali smo o Posljednjoj večeri, o Mariji koja ide putem kojim je Isus išao. Zajedno smo s Marijom ušli u ovo sveto mjesto i zajedno s njom putujemo i osjećamo radost Neba. Ovo mjesto je susret neba i zemlje, Boga i čovjeka. Želimo i molimo da Gospodin i nas proslavi“, kazao je.

„Zadnjeg dana u mjesecu listopadu na ovim lijepim brežuljcima vidimo hodočasnike koji se žele uspeti na brdo, koji žele nešto lijepo doživjeti i putem ostaviti nešto iz svog života što je teret, što ne mogu više nositi“, rekao je na početku homilije mons. Radoš.

Posjetio je da su hodočašće – putovanje započeli molitvom. „Započeli smo na prvoj postaji u kojoj smo ispovjedili da je Bog poželio biti blizak s nama ljudima, da je sišao s nebesa i da želi obuti naše cipele i poći s nama na naše životno putovanje. On je došao i da mi obujemo Njegove cipele i da nas nauči hoditi zajedno s Njim. Marija je prva naučila hoditi za Isusom. Ona je savršena Isusova učenica koja je prisutna u svim važnim trenucima Njegova života“, naglasio je.

Tumačeći prispodobu iz Lukina evanđelja o zrnu gorušičinu i kvascu, propovjednik je istaknuo da se u životu daleko više prima nego daje. „Ono što mi dajemo i ono što se nama vraća, u tome je velika razlika. Isus kaže da trebamo imati povjerenje i sijati. Ovdje možemo imati blagoslovljenu žetvu s kojom ćemo živjeti, s punim povjerenjem u Boga da će uvijek biti u izobilju“, rekao je te nastavio: „Kvasac koji primamo, može prožeti naše srce, oplemeniti ga da ono postane kruh za one s kojima živimo.“

Istaknuo je da nam Isus daje malo po malo kako bi uskvasao naš život, da ga učini kruhom, jestivim, mirisnim i sočnim.

Privodeći homiliju kraju potaknuo je da „molimo Gospodina da znamo i da se odvažimo sijati na ovoj zemlji, da dajmo sebe i od sebe kako bismo mogli rasti u ljubavi.“

Na kraju misnog slavlja zahvalu hodočasnicima uputio je novi župnik vlč. Nikola Bukovčan. Zahvalio je nazočnim svećenicima te biskupu, a posebno mons. Nedjeljku Pintariću i donedavnom župniku u Klenovniku preč. Josipu Jagarčecu, koji je bio spriječen sudjelovati u današnjem slavlju, a koji su ponajviše zaslužni za obnovu kapele sv. Volfganga. Podsjetio je i na lijepu obljetnicu, 15 godina pobožnosti „Marijina puta“ na koji hodočasnici rado dolaze, ne samo u svibnju i listopadu, nego tijekom cijele godine. 
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika