Od:
Do:

Biskup Radoš predslavio misu zahvalnicu za Inicijativu "40 dana za život"

Biskup Radoš predslavio misu zahvalnicu za Inicijativu "40 dana za život"VARAŽDIN, 4. 11. 2023.

Misa zahvalnica povodom završetka jesenske kampanje Inicijative “40 dana za život” slavljena je u varaždinskoj katedrali dan uoči završetka jesenske kampanje, u subotu 4. studenog 2023.

Misu je predslavio varaždinski biskup Bože Radoš u koncelebraciji s kanonikom Stolnog kaptola, preč. Mariom Kopjarom te biskupovim tajnikom vlč. Markom Domiterom.

Na misi su se okupili molitelji i podupiratelji Inicijative iz gradova i okolice Čakovca, Koprivnice i Varaždina. To su gradovi u Biskupiji gdje se 40 dana moli ispred bolnica za svako začeto dijete, za obitelji, za majke i očeve koji nose ranu pobačaja, medicinsko osoblje, ljude na vlasti i sve koji utječu na pružanje dostojanstva svakog ljudskog bića. Uz te gradove, moli se, posti, bdije te osvješćuje lokalna zajednica u još u 33 grada u Hrvatskoj. Točnije, Inicijativa u Hrvatskoj djeluje u 36 gradova na 38 mjesta bdjenja.

Okupljenima na ovom misnom slavlju biskup Radoš poručio je kako je misa služba zahvalnosti.

„U ovoj prigodi - zahvala za dar svjedočenja koji imaju osobe koje se zalažu za život. Stih ulazne pjesme: Bog neka vlada s prijestolja svojega govori nam o Božjem prijestolju, a to je moje srce - s njega neka On vlada“, naglasio je mons. Radoš.

Aktualizirajući riječi evanđelja, biskup je naveo dvije važne vrline: poniznost i velikodušnost koje je moguće iščitati u porukama: Onaj koji se ponizuje, bit će uzvišen te Kad priređuješ gozbu, pozovi siromahe, sakate, hrome, slijepe. Blago tebi jer oni ti nemaju čime uzvratiti. Uzvratit će ti se doista o uskrsnuću pravednih.

“Isusova škola evanđelja uči nas znati zauzeti posljednje mjesto kao što ga je zauzeo On: ponizno služeći svima da ih otkupi, uzeo je posljednje mjesto, mjesto poniženja na križu”, istaknuo je biskup Radoš dodavši kako „onaj koji se zalaže za zaštitu života treba znati zauzeti posljednje mjesto, mjesto s kojeg ponizno može ponuditi svoju pomoć i zaštitu osobi koja je u teškoći i treba pomoć kako bi uvidjela da je život dar Stvoritelja koji nas neizmjerno ljubi. Siromasi, sakati, hromi, slijepi - to su oni koji nisu rođeni za ovaj svijet, koji imaju posebno mjesto u Božjem srcu i na nebesima. Tko se zalaže za život, ponizno treba zauzeti posljednje mjesto da bi s tog mjesta mogao pristupati i pomoći potrebnima: siromasima, sakatima…, da bude dio njih, da se ne spušta do njih, nego da je jednak s njima” poručio je, između ostalog, u svojoj homiliji biskup Radoš okupljenim moliteljima Inicijative „40 dana za život” na misi zahvalnici u varaždinskoj katedrali.

Liturgijsko pjevanje na ovom misnom slavlju bilo je uz orguljašku pratnju mo. Višeslava Jaklina.

Nakon svete mise, u dvorani Ordinarijata, uslijedilo je ugodno i neformalno druženje biskupa Radoša i vlč. Domitera s moliteljima Inicijative koji su im na dar poklonili nedavno izdanu knjigu "Argumentirano za život".

Dodajmo kako je u ovoj jesenskoj kampanji Inicijative poznato je da je spašeno 8 djece u Hrvatskoj, no za neku od te djece tek sada se saznalo da su spašeni zapravo u prijašnjim kampanjama. Do sada je to više od 140 spašene djece od početka djelovanja Inicijative u Hrvatskoj.

Osim toga, Inicijativa djeluje u svijetu na 681 mjestu te je od 27. rujna 2023. pa do danas poznato za 261 spašeno dijete od smrti pobačajem. Ukupno, od samih početaka djelovanja u svijetu, to čini više od 23 500 spašene djece u svijetu.

Tekst: Mateja Sabljak i Vlatka Železnjak
Fotografije: Ivančica Milovec i Mateja Sabljak


 



Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika